Ajvar

Ajvar

Ajvar je tradiční dip původně z jihovýchodní Evropy. Obsahuje především papriky a lilky, které podporují krevní oběh a pomáhají zmírnit zadržování vody. Společně s chilli papričkami, přispívajícími k detoxifikaci, pomáhají snížit krevní tlak a chrání srdce. Obvykle se papriky a lilky připravují na grilu, můžete ale použít (jako já) normální troubu.

Ajvar lze buď hned podávat, například s žitným chlebem nebo jiným pečivem, anebo uschovat. Stačí ho přesunout do horké, čisté, zavařovací sklenice, navrch přidat lžíci olivového oleje, uzavřít, nechat vychladnout a dát do lednice. Během týdne by se ale měl spotřebovat. Někteří ho používají jako dip ke grilovanému masu. Ajvar lze dochutit čerstvým koriandrem, který ale nepoužívám – jeho výrazná vůně mi není z nejpříjemnějších – proto je na fotce místo toho bazalka.

Ajvar je dále zdravý, protože:

  • pomáhá vyčistit krev od toxinů
  • pomáhá ulevit od menstruačních bolestí
  • podporuje zažívání
  • pomáhá snížit krevní tlak

Potřebujete:

  • 6 velkých paprik
  • 2 velké lilky
  • 120 ml olivového oleje
  • 1 červenou chilli papričku
  • šťávu z 1 citronu
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru (podle chuti)

(Jestli je vás málo a nechcete jíst Ajvar několik dní v kuse, snižte dávky o polovinu.)

Jak na to:

  1. Pokud nepoužijeme gril, zapneme troubu na 230 °C. Ti, kdo mají rádi vše předem připravené, si nejdříve nachystají ingredience: z paprik a z lilků odstraníme stopky; jsou-li lilky příliš velké, můžeme je podélně rozpůlit. Chilli papričku podélně rozpůlíme a odstraníme stopku a semínka a najemno nasekáme. Česnek rozetřeme.
  2. Papriky (chilli zatím ne!) a lilek dáme na plech a pečeme cca 30 minut, dokud se nezačnou na slupkách dělat puchýře a nezačnou tmavnout.
  3. Přesuneme do keramické mísy nebo zapékací misky, přikryjeme fólií a necháme potit (usnadní to odstraňování slupky). Jakmile jsou dostatečně vychladlé, odstraníme z lilku i paprik slupky a z paprik odstraníme jadérka. Zatím si ponecháme šťávu, která se při pocení z paprik a lilku uvolnila. Lilek propláchneme v cedníku.
  4. Přesuneme lilek i papriky do mixéru a rozmixujeme na hrubší či hladkou pastu (podle preference).
  5. Ve větší pánvi zahřejeme 4 lžíce olivového oleje s trochou šťávy, která se uvolnila z paprik. Přidáme chilli a pak paprikovo-lilkovou směs. Na mírném ohni vaříme cca 30 minut nebo tak dlouho, dokud pokrm nezhoustne. Pokud se začne přichytávat k pánvi, přidáme trochu oleje. Jakmile směs zhoustne, přidáme česnek a citronovou šťávu a prohřejeme. Ochutíme solí a pepřem a je hotovo.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *