Batáty se špenátem – recept

Kdo má rád sladké brambory neboli batáty a nevadí mu, když jeho jídlo malinko (ale opravdu jen nepatrně) pálí, určitě by měl vyzkoušet tento recept. Je vhodný i pro naprosté začátečníky.

Kdo by chtěl recept trochu ozvláštnit, může zkusit připravit dušené curry batáty se zeleninou a špenátem. Dalšími oblíbenými recepty ze sladkých brambor jsou batátový krém s kokosovým mlékem a pečené plněné batáty.

Ingredience

Na 2 až 3 porce je potřeba následující:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky nebo menší cibule, nakrájené najemno
  • 1 lžička semínek koriandru, lehce nadrcených
  • 1 chilli paprička nebo kousek kozího rohu, nasekané najemno
  • 2 stroužky česneku, prolisovaného
  • 2 velké batáty (nebo 4 menší), oloupané a nakrájené na kostky
  • 200 g špenátových listů, natrhaných
  • 50 g špenátových stonků, nakrájených najemno
  • sůl a pepř k dochucení

Postup

Zahřejte olivový olej v pánvi s víkem nebo v rendlíku. Přidejte šalotky/cibulku a koriandrová semínka a opékejte na nízkém plamenu, dokud šalotka/cibulka nezměkne. Občas zamíchejte. Přidejte chilli/kozí roh a česnek a opékejte další minutu. Přidejte batáty a opékejte na středním plamenu cca 5 minut.

Bude-li potřeba, přilijte trošku vody. Pak přidejte špenátové stonky, přikryjte víkem a duste 10 minut. Když jsou sladké brambory téměř měkké, přidejte špenátové listy, přikryjte víkem, a nechte asi 3 minuty zavadnout. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang