Co nám moc nechutná, ale měli bychom jíst: ALOE VERA

Co nám moc nechutná, ale měli bychom jíst: ALOE VERA

Minulý týden jsem čistě náhodou poprvé v životě ochutnala dva různé nápoje. První z nich, kombuchu, odedávna vyrábí naše babička, a tak nějak jsem tušila, že to chuťově bude přinejmenším neobvyklá. Druhý, stoprocentní šťávu z aloe vera, jsem koupila v DMku a těšila se na sladké potěšení. Vystřízlivění ale přišlo celkem záhy, jakmile jsem přiblížila hrdlo otevřené lahvičky k nosu. Lokla jsem si jednou a už to vypadalo, že lahvička skončí i s obsahem v nejbližším koši, ale nakonec jsem se rozhodla neplýtvat, nápoj jsem uložila do lednice, a každý den si přidávala pár kapek do čaje. Po pěti dnech jsem tu malou lahvičku s přítelovou pomocí spotřebovala.

Rozhodla jsem se článkem o nápoji z této zázračné rostliny otevřít seriál o potravinách, které často lidem nechutnají, ale které by se měli naučit konzumovat pro jejich zdraví prospěšné vlastnosti. Aloe vera, které jsem ochutnala víceméně náhodou, se pro tento účel skvěle hodí, protože z těch potravin, které mám v plánu rozebrat, je chuťově asi nejslabší. Kombucha a další potraviny budou následovat v některém z dalších dílů.

Proč bychom si měli na aloe vera zvyknout?

Aloe vera je prospěšná jak pro prevenci, tak jako pomoc při celé řadě potíží. Její listy obsahují gel s detoxifikačními, antiseptickými a protizánětlivými vlastnostmi, který pomáhá při léčbě nachlazení a bolesti v krku a je využíván interně i externě k léčbě dýchacích potíží (zmírňujě kašel a astma) a jako pomoc při trávení. Látky obsažené v gelu aloe přispívají k vyvážení střevní flóry, mohou být užitečné v případech syndromu dráždivého střeva neboli dráždivého tračníku (IBS) a díky projímavým účinkům údajně pomáhají vylučovat parazity z trávicího traktu. Listy aloe vera obsahují imunitu podporující antioxidant beta-karoten a vitamíny C a E, celou řadu vitamínů B a minerálů.

Jednou z hlavních účinných látek obsažených v aloe je acemanan, který kromě podpory imunity pomáhá také proti herpes viru (to je ten, co je zodpovědný např. za opary). Aloe vera brání tvorbě histaminu, čímž účinně pomáhá při alergických potížích. Obsahuje také přírodní kyselinu salicylovou, která je mimo jiné základním materiálem aspirinu – aloe je proto obecně užitečná při bolestech a také při onemocněních, jakým je např. artritida. Šťávu z aloe je možné použít jako kloktadlo při léčbě gingivitidy, zánětlivého onemocnění dásní.

Jak nejlépe konzumovat aloe?

Nejlépe jako šťávu. Tu můžete buď zakoupit v obchodě, nebo si ji sami vyrobit z gelu získaného přímo z rostliny, kterou si při dodržování několika málo pravidel vypěstujete i v domácím prostředí. Zatím jsem tuhle metodu nezkoušela, ale našla jsem recept – rozkrájíte přibližně 25cm kus listu aloe na cca 3-5cm kusy, ze kterých vykrojíte nebo vymáčknete gel. Čistou šťávu můžete získat tím, že gel rozmixujete a pak propasírujete přes cedník. Kvůli hořké chuti ale spíš doporučuju rozmixovat s jablečnou šťávou nebo s něčím jiným, co vám chutná. Rostlinu aloe se chystám si pořídit, takže postup ráda otestuju.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *