Domácí arašídové máslo

Domácí arašídové máslo

Pamatuju si, že když jsem byla malá, setkávala jsem se s „burákovým“ máslem v kreslených pohádkách. Nevybavím si, ve kterých, ale prostě nějaké postavičce hrozně chutnalo. Dneska stačí na Instagramu projet pár fotek pod hashtagem #breakfast, a zdá se, že arašídové máslo je společně s ovesnou kaší snad nejběžnější snídaňovou záležitostí, a to i u nás. Já jsem si ho koupila jen jednou – od Alnatury – ale nějak mě nezaujalo. Tak mě napadlo zkusit si vyrobit vlastní a myslím, že to dopadlo víc než dobře :) Jeho oblibě už naprosto rozumím. Co nechápu, je, jak je možné, že mě tak dlouho míjelo! Je-li někdo – tak jako já – závislý na oříškách a na banánech, které tvoří s arašídovým máslem naprosto hříšnou kombinaci, bude si po ochutnání téhle dobroty připadat jako v ráji :)

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky loupaných arašídů
  • 1/2 lžičky soli
  • 1-2 lžíce medu
  • cca 1-2 lžíce oleje (ideálně arašídový, ale já použila olivový a dopadlo to dobře)

Postup:

  1. Arašídy nejdříve opečte. Nasypte je na suchý plech tak, aby byly v jedné vrstvě, a v troubě vyhřáté na 175 stupňů pečte cca 10 minut, dokud se nebudou lesknout.
  2. Ještě teplé je nasypte do mixéru a několika pulsy oříšky rozsekejte.
  3. Zapněte mixér a je-li dostatečně silný, nechte ho běžet minutu. U slabších přístrojů si dejte pozor, aby se vám nespálil a radši ho chvílemi nechte odpočívat.
  4. Tímto způsobem mixujte ořechy cca 3 minuty, průběžně seškrabujte směs od stěn mixéru. Měla by vám vzniknout leskla a měkká, ale zatím celkem hustá hmota.
  5. Přidejte sůl a med a promixujte. Med můžete přidávat postupně a přestat, až bude mít máslo požadovanou chuť.
  6. Postupně přidávejte olej, průběžně mixujte, a přestaňte přilévat, až bude mít máslo požadovanou hustotu. V lednici vám máslo trochu ztuhne, ale olej je vždycky možné přidat i dodatečně.
  7. Mixujte ještě další 1-2 minuty, dokud nebude hmota zcela hladká.
  8. Přesuňte do sklenice se šroubovacím víkem, nechte vychladnout a dejte do lednice. Vydržet by takto mělo pár týdnů.

P.S.: Jakmile budu dělat další dávku – což se nezdá, že bude za dlouho – přidám sem pár fotek z přípravy.

There are 2 comments for this article
    • Maki at 13:50

      Ahoj Adel (nevadí ti, doufám, to oslovení:) Díky moc za koment… No já vlastně kupované nikdy pořádně neměla, jen jednou jsem koupila od Alnatury a to bylo o dost tužší, slanější a nemělo tak výraznou arašídovou chuť. Ale dala jsem si ho jen párkrát, takže moc srovnávat nemůžu. Tohle vlastní chutnalo a vonělo opravdu hodně arašídově a to, jak moc bude vláčný/tuhý nebo sladký/slaný, si můžeš regulovat sama podle vlastní chuti… Je to opravdu jednoduchý, jen pozor, ať ti neshoří mixer :) Ale určitě to zkus, stojí to za to :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *