Neřešte diety, stravujte se s rozumem. Zkuste Clean-Eating!

Neřešte diety, stravujte se s rozumem. Zkuste Clean-Eating!

Internet je v současné době bezbřehým zdrojem nekonečného množství informací všeho druhu. Ačkoliv se to může zdát jako pozitivní zpráva, skutečnost je taková, že nikdo nehlídá pravdivost všeho, co se na internetu objeví, a pro laika může být obtížné se v daných informacích orientovat a odlišit pravdivou zprávu od nepravdivé. To platí i v případě informací o zdravém stravování. Není to ovšem výsadou jen internetu, stejně tak v nabídce tištěných publikací najdete “díla”, jejichž (zaručeně pravdivé) obsahy si protiřečí. Příkladem takových odlišných postojů je např. tzv. “low carb, high fat” dieta, v krajním případě zvaná “keto” dieta, versus “high carb”, obvykle veganská strava.

Osobně mám dobré jídlo příliš ráda na to, abych se podvolovala těmto extrémům a jiným dietám, které s sebou ve většině případů nesou nutnost vyřadit z jídelníčku celé skupiny potravin. Jediný princip, který považuji za opravdu smysluplný, je tzv. “clean-eating” – přístup ke stravování, který nevylučuje z jídelníčku žádné skupiny potravin jako živočišné produkty, pečivo nebo obiloviny ani nezadává žádnou hranici konzumace jednotlivých makroživin, tedy sacharidů, bílkovin či tuků. Z mého osobního pohledu znamená clean-eating především stravování se “s rozumem” – není ani tak o striktním dodržování pravidel, jako spíše o přemýšlení o tom, čím živíte své tělo tak, abyste se cítili dobře a byli zdraví.

Jak tedy přemýšlet o tom, co jíme, tak, abychom své stravování “pročistili”? Jednou z klíčových charakteristik clean-eatingu je omezení konzumace průmyslově zpracovaných potravin, doporučuje se ale také omezení konzumace masa a nasycených tuků obecně, méně alkoholu, méně přidaného cukru a soli, více zeleniny a ovoce či volba celozrnných produktů místo výrobků z bílé mouky. Jedná se tedy o takové ty obecně známé rady, jak zdravě jíst, které nikoho nepřekvapí. Je ale potřeba je dodržovat stoprocentně? Za mě – není.

Dark Chocolate with Cocoa on Wooden Table

Zaprvé jsem toho názoru, že přehnaně si odpírat něco, na co zrovna máme opravdu velkou chuť, nebo se zbytečně “upejpat” v situacích, kdy se dobře bavíme s rodinou či s přáteli, obklopeni jídlem sice kvalitním, ale takovým, které možná zrovna neodpovídá všem zásadám zdravého stravování, vede tak akorát ke zbytečnému tlaku na sebe sama. Zadruhé si myslím, že pokud dodržujete zdravý životní styl, tzn. pravidelně cvičíte, sportujete, žijete aktivně, pobýváte často v přírodě, vyhýbáte se stresu, máte dostatek spánku, nekouříte ani nepobýváte v zakouřených prostorách, nepijete jako duhy a ZÁKLAD vašeho stravování tvoří kvalitní potraviny odpovídající těm výše zmíněným doporučením, nemůže občasné “zhřešení” z dlouhodobého pohledu mít na vaše zdraví žádný vliv. A tím “občasné” nemyslím to, že si jednou za týden dovolíte dát dortík v cukrárně a jinak úzkostlivě hlídáte, aby všechno bylo košer.

Spousta lidí se mnou nebude souhlasit, ale ty prvně jmenované zásady (pohyb, příroda, minimum stresu apod.) jsou podle mě pro celkové zdraví minimálně stejně důležité jako jídlo. Opět ale opakuji – jen za předpokladu, že základ stravování tvoří kvalitní potraviny, nikoliv průmyslové výrobky. Těžko se popisuje, kde je hranice, kdy už to lze považovat za dejme tomu základ, proto uvedu pouze svůj individuální případ. Řekněme, že plus minus 70 % stravy tvoří skutečně kvalitní, základní potraviny = ovoce, zelenina, luštěniny, obilniny, minimálně zpracované mléčné výrobky bez přidaného cukru či různých příchutí apod. Pokud kupuji konzervované nebo jinak balené potraviny, jako např. pesto, dávám pozor, aby jejich složení neobsahovalo nadměrné množství soli a další cizovesmírné přísady. Mezi těch zbylých 30 % patří kromě sem tam nějaké dobroty typu chipsů, sušenek nebo čokolády také domácí pečení a vaření s použitím bílé mouky, cukru atd. a občas jídlo v restauraci, které já osobně neřadím do clean-eatingu, protože v restauraci zkrátka nikdy stroprocentně nevíte, co skutečně jíte, jak je to připravované apod.

I u těch 30 %, které tvoří řekněme méně zdravé potraviny, je ovšem na místě určitá dávka zravého rozumu. I mezi chipsy a čokoládami lze volit kvalitnější či zdravější varianty, stejně tak je to s restauracemi. Bohužel za to kvalitnější je nezřídka potřeba si trošku připlatit, není nic nového, že lepší potraviny a restaurace obvykle bývají trošku dražší. Je asi potřeba to brát jako investici do zdraví, která se, dle mého názoru, jednoznačně vyplatí. A stejně jako najdeme zdravější varianty nezdravých potravin, existují také potraviny, kterým stojí za to dát skutečně 0 % – tedy vyhýbat se jim úplně. Osobně mezi ně řadím uzeniny a potraviny nabízené v tzv. “lahůdkách”, fast foody a pouliční občerstvení (až na několik málo světlých výjimek), polotovary, instantní potraviny, cukrovinky prapodivných barev, jakékoliv slazené nápoje, balené sladké pečivo a podobné mňamky.

Beetroot hummus

Omlouvám se za poněkud příliš dlouhý článek, přesto si dovolím ještě dovětek. V oblasti výživy nemám žádné oficiální vzdělání ani certifikát. Nemyslím si ale, že pokud chcete změnit svůj jídelníček tak, aby byl zdravější, je potřeba se nutně obracet na odborníky – až na krajní případy, samozřejmě. Skutečně stačí jen zapojit zdravý rozum a umět si trošku poručit, resp. se v něčem maličko omezit. Ve zkratce, cestami, jak pročistit své stravování a jíst tak zdravěji, je založit svůj jídelníček na domácí stravě připravované zdravými metodami s použitím základních, kvalitních surovin, postupně přitom omezovat používání bílého cukru (snadno si od něj odvyknete a budete-li postupně snižovat jeho dávky při pečení, budou vám časem kupované sladkosti připadat příliš sladké a nedobré), dbát na to, aby výrobky z bílé mouky netvořily příliš velké procento vašeho jídelníčku, vyhýbat se potravinám, jejichž soupis ingrediencí zabírá půlku etikety a většinu z nich nedokážete ani přečíst, natož vědět, co jsou zač a k čemu vlastně slouží, a zapomenout na ty, které skutečně patří do kategorie “junk”.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *