Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

Opět je tu ta část roku, kdy se to všude hemží medvědím česnekem – wikipedia tvrdí, že především „ve vlhkých, živinami bohatších lesích, hlavně luzích“ – tedy na loukách „na vlhčí půdě se svěží zelení, nebo také s porostem listnatých stromů nebo křovin“ :) Pokud jste z Prahy, spolehlivým zdrojem je Divoká Šárka, anebo také farmářské trhy, nechce-li se vám s košíčkem do luhů.

Jedna z mých chytrých knížek o jídle říká, že medvědí česnek by se měl konzumovat zásadně čerstvý, protože při tepelné úpravě přichází o své aroma. Jestli je to pravda, nevím – moje znalosti úpravy medvědího česneku zatím zůstávají u pesta, jehož recept přináším. Pesto z medvědího česneku lze nejlépe použít s těstovinami (já k nim pak přidávám už jen čerstvá rajčata, mozzarellu a parmazán), nebo jako pomazánka na topinku. Budu ráda za jakékoli tipy, jak jinak lze pesto z medvědího česneku použít.

Na jednu sklenici pesta budete potřebovat:

  • 2 hrnky nasekaného medvědího česneku
  • 1 hrnek namletých oříšků – já jsem použila vlašské, ale můžete použít i piniové nebo kešu
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • 1/2 lžičky soli

Do mixéru nasypte všechny přísady kromě oleje a důkladně rozmixujte. Pak postupně přidávejte olej a mixujte dohladka. Skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě, mělo by vydržet cca 2-3 týdny.

Mně osobně pesto nejvíce chutná až po 2.-3. dni, když se všechny chutě hezky promísí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *