Výsledky vyhledávání v sekci Výživa na dotaz bolest hlavy

Kustovnice - Goji

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Goji berries sušené na slunci .Mají nejvíce vitamínů na světě.Extra kvalita. Výběrová třída A. Nesiřená. Mimořádná čistota.Účinky goji kustovnice čínské: zlepšuje krvetvorbu, pomáhá udržet správný krevní tlakupravuje činnost jater a ledvinzbavuje nespavosti a zlepšuje kvalitu spánkupodporuje sexuální funkce a má pozitivní vliv na plodnostulevuje od bolesti hlavy a od závratízvlhčuje plíce, tím působí proti astmatu a alergiímudržuje svěží a pružnou pleťJejich chuť je příjemně sladko-kyselá a můžeme ji přirovnat k brusinkám, jablkům a šípkům. Mohou se konzumovat přímo. Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (např.tryptofan nebo izoleucin), až 21 stopových prvků (zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor). Také jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi.Co se týče beta-karotenu, jsou Goji vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musím také zmínit beta-sitosterol. Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek.Naprosto unikátní pro Goji je pak skupina lyceum polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály. Tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu.Pozitivní účinky na zdraví: vědecké studie potvrdily, že významně zpomaluje stárnutí, podporuje sexuální funkce a léčí impotenci, posiluje imunitní systém, snižuje cholesterol, posiluje játra a ledviny, posiluje srdce, zlepšuje zrak, zlepšuje kvalitu spánku, likviduje volné radikály, používá se při léčbě rakoviny, zmírňuje bolesti hlavy, pomáhá při stresu a dodává lepší náladu.Kustovnice je vhodná v těhotenství i pro podávání malým dětem - zajistíte tak jejich správný vývoj.Dá se také přisypat do čaje (nejlépe čistého), který ho krásně provoní a dodá mu příjemnou chuť. Goji můžeme také dát do koláče, buchty, mufinů nebo jiných moučníků. Doufám, že jste se inspirovali. Fantazii se meze nekladou.Nachlazení není nic příjemného. V boji proti zákeřné nemoci vám může pomoct Goji. Udělejte si z něj čaj! Je plné prospěšných látek, a pokud k němu přidáte ještě plátek citronu a zázvor, bacily se dají rychle na ústup.Kvalitní goji má být velmi suchá. Suché pevné plody jsou známky čerstvosti. Kustovnice je velmi hydrofilní (na vzduchu nasává vlhkost), tím pádem starší goji nebo nesprávně skladovaná kustovnice je měkká a vláčná. Pokud Vám měkká kustovnice více chutná, je vhodné nechat omezené množství jeden den v misce na stole. Vlhkost takto kustovnice natáhne sama. Nekupujte měkké kustovnice, platíte za vodu v nich, nikoliv za plody.Jsme přímými dovozci Goji z čínské oblasti Ninxia, oblasti plodící nejkvalitnější Goji na světě. upozornění: naše kustovnice pochází z velmi čisté oblasti Ningxia. Neobsahuje žádné konzervační látky ani SO2 jako u jiných dodavatelů, kteří to ani na svých stránkách neuvádí. Tato goji je sušená pouze na slunci a její plody jsou krásně velké.Nekupujte chemické vitaminové tablety, nahraďte je kustovnicí - vše v té nejstravitelnější přírodní podobě.

folder_openPřiřazené štítky

Moruše bílá

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Moruše bílá - Morus alba je vynikající medové ovoce. Námi nabízená Moruše je pěstována v souladu s ekologickým zemědělstvímPokud jste se s moruší bílou ještě nesetkali, určitě Vás okouzlí svojí typicky medovou chutí. Plody jsou cca 2 cm veliké obsypané bobulemi plnými přírodního nektaru. Chuť moruše je nepopsatelně lahodná, někým přirovnávána k okusování čerstvé medové plástve, právě vyjmuté z včelího úlu, avšak bez enormní sladkosti medu. Plody se jí celé, nemají pecičky ani tvrdé stonky.Plody moruše nejsou nikterak dochuceny či aromatizovány. Jedná se čerstvé plody sušené na slunci. Díky obsahu čerstvého nektaru se plody morušovníku stávají nejen skvělou pochoutkou pro děti, ale i pro dospělé.Původně se hlavně moruše pěstovala jako krmný substrát pro housenky nočního motýla Bource morušového. Sklizeň listů se dostala i do Evropy a tato tradice je dnes velmi ceněna také ve Francii. V době druhé světové války se pěstování moruše rozšířilo i do školních zahrad (hlavně v Německu) a bylo třeba všech volných pozemků za cílem sklizně listů. Aby byla výnosnost co nejvyšší, často se stromky zastřihují, aby byly hustě rozvětvené.Pro sladkokyselé plodenství je pěstován i u nás podél cest, na zahradách a v parcích. V Evropě je písemný důkaz o pěstování moruše kvůli hedvábí z dob 16.století. Na území dnešní České republiky bylo poprvé zavedeno pěstování moruše s cílem výtěžku hedvábí v období 17. století díky Albrechtovi z Valdštejna. V Československu měl hedvábnický průmysl vysokou úroveň, ročně se na našem území zpracovalo až 500 tun surového hedvábí, se kterým se dále obchodovalo. Bohužel došlo v roce 1963 ke zrušení tohoto odvětví.Listy jsou používány jako krmivo pro zvířata v suchých oblastech, kde je nižší pravděpodobnost výskytu volné a svěží vegetace. Plod je zvláště oblíben a konzumován čerstvý, vařený, sušený nebo je s oblibou kvašen ve víně.V tradiční čínské medicíně je plod moruše využívána k léčbě předčasného šedivění vlasů (ze stresu, úzkosti, strachu,...), k posílení vnitřní energie a proudu krve (doslova tonizuje krev), k léčbě zácpy a věkem podmíněného diabetu. Kůra se v tomto pohledu na medicínu a léčbu nemocí používá k léčbě kašle, sípání, edémů a k podpoře odvodnění a pročištění močových cest. V lidové medicíně se také používá k léčbě horeček, vysokých teplot, bolestí hlavy, k léčbě suchých nebo červených očí.V rámci lidové medicíny asijských států je používána kůra kořene moruše k vytvoření antibakteriálního extraktu, kterým se pročišťuje organismus po přijetí jedu či něčeho zkaženého. Tento antibakteriální efekt byl studován a látka nazvaná jako kuwanon byla extrahována a studována dále a zatím se jí přisuzuje antibakteriální účinek zvláště proti Streptococcus mutans, tedy bakterii způsobující v ústní dutině zubní kaz. Látka byla extrahována z vodného i lihového extraktu rostliny. Studie porovnávala tuto látku s chlorhexidinem a vankomycinem proti kmenům streptokoka s pozitivními výsledky.Stejný extrakt v podobné koncentraci obsahových látek laboratorně vykázal adaptogenní aktivitu ve zvířecích modelech, takže se může jevit jako vhodný protistresový prostředek. Dodává okamžitou energii, pomáhá při vyčerpanosti, únavě a dlouhodobých nemocech a slabosti.V tradiční čínské medicíně se léčebná formule nazývá Sang Shu Gen, což je kořen moruše bílého, který má sladké, chladné vlastnosti a podporuje meridian jater. Ulevuje od bolesti, snižuje krevní tlak, uklidňuje při epilepsii, léčí při mykózách ústní dutiny, pomáhá při zarudlých očích a při palčivých bolestech svalů.Studie amerických univerzit pracují na vyhodnocení obsahových látek moruše při snížení vysoké koncentrace cholesterolu a dalších lipidů v krvi. Zdá se, že práškovaná forma plodu moruše vykazuje významný antioxidační účinek při projevech zánětů. Další výzkumný tým se zabývá obsahovými látkami moruše bílé a jejího vlivu na ochranu nervových vláken při postupném vystavování stresových faktorů vůči této tkáni. Zatím je výsledek hodnocen jako dostatečný neuroprotektivní efekt in vivo (na modelech živých zvířat) a in vitro (v laboratorním prostředí).Další látka s obrovským potenciálem je albanol A. Zatím se tato látka s výbornými výsledky testuje proti progresi a postupnému ústupu leukémie. Výsledků je však málo a čeká se na další data. Látky jako moracin M, steppogenin, mulberrosid A jsou látkami, u kterých se v patřičné koncentraci předpokládá vliv na snížení hladin volného cukru v krvi.Díky obsahu čerstvé šťávy, nektaru moruše, jsou plody skvělou pochoutkou pro děti, dospělé jakéhokoliv věku a navíc jsou velmi kvalitním prostředkem ke zlepšení zdraví.Moruše je zdravá pochoutka pro všechny věkové kategorie. Tradiční užití:Moruše bílá je ovocná pochoutka, kterou díky její přírodní podstatě lze konzumovat prakticky neomezeně.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Recepty na dotaz bolest hlavy

Rybí polévka s osmaženou houskou

access_time05.březen 2020personSimona Chvátilová

Ingredience 2 rybí hlavy, 10 dkg mrkve, 10 dkg petržele, 10 dkg celeru, 3 bobkové listy, 8 kuliček pepře a nového koření, 1 špetka muškátového oříšku, 1 špetka soli, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 lžíce másla, 1 hrst hladké mouky, 3 rohlíky (housky)Zvlášť v hrnci uvaříme rybí hlavy s bobkovým listem, pepřem a novým kořením a osolíme. Na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou zeleninu, zalijeme hotovým vývarem z rybích hlav a povaříme. Přidáme zeleninový bujón a obrané maso z hlav (kdo má rád vnitřnosti - jikry a mlíčí, může si je přidat k obranému rybímu masu). Krátce povaříme a zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z hladké mouky a másla. Nakonec ochutíme špetkou muškátového oříšku a špetkou soli. Housku pokrájíme na kostičky a na másle dokřupava osmažíme. Do jednotlivých porcí polévky tyto houstičky nasypeme a ihned servírujeme.

folder_openPřiřazené štítky

Rajčatové pyré

access_time07.březen 2020personSimona Chvátilová

Postup:Rozkrojíme hlavu česneku v polovině, pokapeme trochou olivového oleje a zabalíme do alobalu, pečeme v troubě 20 minut na 200°C.Nakrájíme si pláty dýně ať už podélně či příčně na mandolíně či v robotovi, dělali jsme je co nejtenčí cca 0,4 cm avšak snese to i trochu tlustší.Rozehřejeme si pánev a dáme na oleji smažit cibuli do průhledna.Přidáme maso, osolíme a opepříme a smažíme dokud není hotové.Když se nám dopeče česnek, vidličkou jej vyndáme z hlavy a přesuneme do robota.Přidáme zbytek surovin na omáčku a necháme pořádně promixovat, tak aby byl česnek nasekaný na kaši.Do nádoby, kde budeme dělat lasagne. Na dno dáme trochu omáčky a rozetřeme rovnoměrně.Dále budeme kupit po patrech, vždy první dýňové pláty, poté maso a pak omáčku.Poslední patro musí být zakončeno dýňovým plátem a překryté zbytek omáčky.(Případně primal stravníci či ostatní si můžou ještě přidat sýr)Pečeme asi 40 minut na stejnou teplotu jako dříve odkryté.Poté vytáhneme, necháme chvíli odstát než budeme krájet a podáváme. (Doporučuje se kvůli šťávám nechat odstát úplně asi půl hodiny a až poté nakrájet a rozehřát, ale mě to přišlo zbytečné)No a jak jsem již předestřel úskalí spočívá v tom, kolik šťávy necháte v masové směsi – když jsme poprvé připravovali s kuřecími kousky, zůstalo oleje a šťávy vcelku dost, dále když jsme přidali dvojnásobek omáčky a trochu prosolenou dýni (nedělejte to!), nakonec jsme měli prakticky něco jako dušenou zeleninu s masem. Chuť skvělé o tom žádná, ale moc fotogenické to nebylo dokud se vše nevychladilo a neuložilo na oběd do krabiček. Druhý pokus zase měl pláty dýně nakrájené příčně a tam je problém s odtíkáním šťávy do nižších pater a s tím, že musíte si dávat pozor jak překládáte pláty. Proto si myslím, že recept výše je ideální, ale můžete si ho upravit dle potřeby. Maso můžete použít jakékoliv, dokonce si to dokážu snadno představit i vegetariánské. Dalším úskalím si myslím je to, že pokud není dostatek omáčky, speče se Vám vrchní vrstva jako jde vidět na úvodním obrázku a to nemusí být až taková škoda (dokud to není zuhelnatělé), ale přesto nebylo to až tak předpokládaným výsledkem.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Lifestyle na dotaz bolest hlavy

Sladká masáž celého těla

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Wellness je jedním z moderních trendů, který se postupně stal nedílnou součástí života všech, kterým záleží na tom, jak se cítí. Jaké novinky se v této oblasti nabízí?Právě v letním období je nejlepší čas na odbourávání stresu, redukování tělesné váhy či relaxování. Vylepšit si zdraví, duševní i fyzickou pohodu, nemusíte jen pohybem a dřinou v posilovně. Zejména masáže pomáhají při únavě organismu, bolestech hlavy, každodenním stresu a k dalšímu uvolnění těla i duše. Tělo totiž k dosažení harmonie těla, duše a mysli potřebuje i trochu pohladit.Čokoládová masážVítejte ve světě luxusní péče. Horká čokoládová masáž je totiž ve většině relaxačních centrech perlou mezi zkrášlujícími procedurami. Výjimečnost čokolády je známá již tisíce let. Už dříve se vědělo, že obsahuje mnoho užitečných prvků pro lidský organismus a dodává tělu pocit dobré nálady a omlazení pokožky. Například zabraňuje pronikání volných radikálů a aktivuje látkovou výměnu. Proto tělo díky čokoládové masáži vstřebává přes pokožku vitaminy, aminokyseliny, minerály, antioxidanty. Čokoláda navíc dokáže v mozku uvolnit endorfiny a serotonin – tzv. hormony štěstí. „Má příznivý vliv na činnost srdce a detoxikaci, odplavení nežádoucích a toxických látek. A tak je procedura výborná na vyhlazení a zkrášlení pokožky, celulitidy a uvolnění ztuhlých svalů,“ doporučuje rehabilitační asistentka a masérka Dana Hallová. Po čokoládové masáži se člověk cítí svěže a uvolněně. Vůně čokolády je jen třešničkou na dortu.Medová masážNejen čokoláda, ale i med obsahuje důležité minerály a stopové prvky. Navíc tělo dokáže tyto látky přes kůži absorbovat a tím detoxikovat organismus. Při masáži medem dochází k odstraňování toxinů až z hloubi těla a ty potom doslova „vyplavou“ na povrch kůže a jsou zcela zřetelně rozpoznatelné od medu. „Med zlikviduje usazeniny, všechny jedy z životního prostředí, potravin a léků, které si tělo nahromadilo ve svých tkáních v průběhu života. Jsou z těla pohybem ruky doslova vysávány,“ popisuje Dana Hallová. Medová masáž se zvlášť osvědčila při potížích krevního oběhu, onemocněních svalů a kloubů, plísňových nemocí pokožky či při chronické rýmě.

folder_openPřiřazené štítky

8 pádných důvodů, proč pít citronovou šťávu

access_time19.únor 2020personRadka Eliášková

O tomto skvělém způsobu, jak se udržet fit, lidé hovoří už pěknou řádku let. Ne každý o zázracích vody s citronem přesto ví. Proto je tu Laskomat, aby vás uvedl do všech tajů. Zkusila jsem to za vás, abych věděla, o čem mluvím a zažila na vlastní kůži, co to s tělem dělá, začínám-li každé ráno obří sklenicí teplé vody s vymačkanými citrony. Pomineme-li pár kyselých ksichtíků během její konzumace, ve výsledku velká spokojenost! Citrony jsou, jak je známo, bohaté na vitamín C a antioxidanty, které nabíjí váš imunitní systém. Díky tomu může vaše tělo fungovat lépe, než kdy předtím!Pojďme se tedy podívat na všechny důvody, proč nastartovat den citronovou šťávou.1) Posiluje imunitní systémA to je jednoznačný důvod, který úplně postačí k vašemu rozhodnutí to vyzkoušet. Jste stále nemocní? Když přijde ochlazení, už víte, že to skončí rýmou nebo chřipkou? Začněte vaši imunitu trénovat akurátním množstvím citronů! Již zmíněné „céčko“ bojuje s nachlazením lépe, než řada komerčních léků. Citrony jsou bohaté na draslík, který stimuluje mozek a nervové funkce, a navíc pomáhá kontrolovat krevní tlak.2) Pomáhá při hubnutíNejenže pomáhají citrony s překyseleným žaludkem, ale díky vláknině, kterou obsahují, budou skvělým společníkem v boji proti nadváze! Citrony zlepšují fukci střev, a tak zabraňují například zácpě nebo opačnému problému. Vláknina se potom stará o zdraví tlustého střeva a má taktéž antibakteriální účinek. Citronová voda v pokojové teplotě podporuje trávení a bojuje proti zadržování vody v těle.3) Zlepšuje náladu!Citrony vás nabíjí skvělou náladou a nekončící energií! Zvláště s příchodem jara a jarní únavy byste tento drink měli zvážit. Už samotná vůně navíc povzbuzuje naše smysly. Zkusili jste si někdy dát ranní sprchu s citrusovým sprchovým gelem? Nakopne to celého člověka a vy máte v citrusovém opojení pocit, že vás nic nerozhodí. Představte si, jakou radost musí mít vaše vnitřní prostředí, dopřejete-li mu dávku citronu. Pozitivní ionty přebijí v zažívacím traktu ty negativní a vy budete mít jednoduše skvělý den!4) Celkové tělesné zdravíCitrony a limetky obsahují vysoké množství draslíku, který je nezbytně nutný pro správnou funkci mozku a nervové soustavy. Tento nápoj vám tedy pomůže v boji s depresí, úzkostí či zapomnětlivostí. Stejný nervový systém se také stará o správné signály srdci, a tak může citronová voda pomoci i vašemu nejdůležitějšímu orgánu. Ujistěte se však, že používáte vždy jedině čerstvé citrony a ne balené citronové vody, které často obsahují siřičitany a jsou celkově velmi nezdravé.5) Je přírodním diuretikemCitronová šťáva pomáhá odplavit nežádoucí složky ven z těla. Citrony urychlují celý tento proces. Tělo se zbavuje toxinů mnohem rychleji a pomáhá tak udržet močový trakt zdravý!6) Čistí pleťKde jsou ti věční pleťový nešťastníci? Zkuste vodu z citronů! Vitamín C se pomáhá zbavit vrásek a skvrn na pleti. Pokožka zůstane zářivá a dokonalá právě díky zmíněnému urychlení vyplavování toxinů z těla. Už vám to dává smysl? Tělo funguje na základě toho, jak rychle jste schopni se zbavit škodlivých látek! Čistěte své tělo, nastartujte metabolismus a hýčkejte si svou krásu. Některé beauty poradkyně také radí nanést šťávu z citronu přímo na jizvy a skvrny, že prý se mohou zázračně ztratit!7) Hydratuje lymfatický systémTento pohár dobroty nastartuje naše ráno a díky němu se snadno vyhnete dehydrataci organismu. Pokud přes den nedostatečně pijeme, dochází k celkové únavě a také úbytku soustředěnosti. Může se nám také rozjet stres a migréna. A to jen proto, že nedostatečně pijeme! Vaše ledviny potřebují pravidelnou hydrataci a detox. Citrony se starají o správnou funkci nejen ledvin, ale také štítné žlázy.8) Osvěžuje dechA nejen to! Dokonce může pomoci zmírnit bolest zubů a záněty dásní! Pozor dejte ale na toto: Kyselina citronová může narušit zubní sklovinu, proto svou ústní dutinu sledujte více než dříve! To je asi jediná stinná stránka v tomto ozdravném procesu.Já jsem si dala dvoutýdenní výzvu a musím říct, že se celkově cítím odolnější vůči stresu a plnější energie. Také pozoruji, že lépe spím.Tak co myslíte, stojí to za zkoušku?

folder_openPřiřazené štítky

Rituály krásy Egypťanů

access_time07.březen 2020personRadka Eliášková

Nejstarší lékařský předpis (papyrus Erbes) obsahuje i recepty na kosmetické přípravy, které vyráběli egyptští kněží z včelího vosku, olivového oleje, mošusu, ambry a jiných, dnes už běžných přípravků. Velkou pozornost staří Egypťané věnovali také nehtům na rukou i nohou.Staří Egypťané celý život navštěvovali svatyně, kam přinášeli bohům různé obětiny. Ve svatyních kněží promlouvali s bohy pomocí vůně kadidla nebo myrhy. To všechno Egypťanům pomáhalo vytvořit harmonii duše a nastolit vnitřní rovnováhu.Proč si takovou svatyni, kde na nás budou bdít bohyně Eset a Hathor nevytvořit a nevyzkoušet nějaké z kosmetických rituálů, které prováděla i královna Kleopatra.Místnost, ze které budete chtít udělat svou vlastní svatyni, by měla být teplá a klidná. Je důležité, aby v ní bylo rozmístěno hodně svíček a lamp, protože staří Egypťané věřili, že světlo nám pomáhá očistit tělo i duši. Plápolající plameny svíček a klidná hudba Vám pomohou v naprostém uvolnění.  Jako pravá egypťankaZačínáme peelingem...Prvním krokem je odstranění chloupků. Poté se soustředíme na peeling. Peeling byl ve Starém Egyptě velmi oblíben. Už Egypťané věděli, že pokožka potřebuje zbavit odumřelých buněk a prokrvit pokožku, tak aby mohla vstřebat všechny výživné látky pěstících krémů.Druhy peelinguAbrazivní peelingAbrazivní peeling Egypťané vyráběli s rozemletých pšeničných otrub bohatých na vitamín B, medu a oslího mléka. Vzniklá pasta se pak na pokožku nanášela vlhkými prsty a krouživými pohyby se peeling prováděl od hlavy až k patě.Slupovací peelingSlupovací peeling byl vyráběn z mléčné mízy některých rostlin, medu a včelího vosku. Směs se pak nanášela na pokožku a po zaschnutí se sloupla i s odumřelou kůží. Dnes podobné masky koupíte v každé drogerii.Gumovací peelingGumovací peeling byl velmi oblíben královnou Nefertiti. Vyráběl se z rozdroleného chleba, výtažku gumovníku a aromatických olejů (někdy se také přidávala panenská moč, protože má dezinfekční účinky). Pasta se nanesla na pokožku, nechala se zaschnout a pak se srolovala i s odumřelou kůží. Recept na tento peeling se do Evropy dostal až díky královně Kleopatře VII., která jej darovala manželkám římských senátorů i s otrokyněmi (kosmetičkami).Po peelingu následuje koupel...Kněžky bohyně ISIS byly známy svou duchovní a fyzickou očistou a voda hrála při jejich očistných rituálech velmi důležitou roli. Představovala totiž sílu a energii, bez které by neexistoval život. Pokud navštívíte některý ze staroegyptských chrámů, můžete zde shlédnout bazény na vody – tzv. posvátná jezírka).K neoblíbenějším koupelím u Egypťanů patřili zejména medové. Med působí antisepticky, antibakteriálně a má také velmi silné hojivé účinky. Zaceluje jizvy, udržuje pokožku pružnou a hebkou a vyživuje a regeneruje buňky. Kleopatřina koupelKrálovna Kleopatra se podle některých zdrojů koupala v oslím mléce s příměsí ovocných šťáv, bylin a medu. Tuto příjemnou koupel si můžete udělat také vy doma. Stačí, když do napuštěné vany přilijete hrnek mléka, lžíci medu a několik kapek aromatického oleje.Kosmetika a líčeníKosmetická výbava Egypťanů byla velmi bohatá. Ke kosmetické výbavě muže patřila břitva, protože byly v módě hladce vyholené tváře. Postupně se také rozšířilo rafinované líčení. Kosmetika k líčení, kterou dnes nazýváme dekorativní, v Egyptě oddělovala urozené Egypťany od těch chudších. Byla znakem společenského postavení, stejně tak jako např. oděv a používaly ji nejen ženy, ale líčili se také muži. Dnes už není líčení symbolem nadřazenosti, ale líčíme se jen ryze z estetických důvodů.Když se podíváme na některý z obrázků starých Egypťanů zaujmou nás na první pohled oči, které jsou výrazně nalíčeny. Víčka se líčila zelenavým mlachitem, který se těžil na Sinaji. Obočí, oční řasy a oční linie se líčily černým líčidlem vyráběným z galenitu. Líčení galenitem mělo nejen estetické účinky, ale také účinky praktické. Vědci zjistili, že galenit má dezinfekční účinky, odpuzuje hmyz a také chrání oči před slunečními paprsky. 

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz bolest hlavy

Bolesti krční páteře

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Bolesti krční páteře jsou nepříjemná věc a způsobují migrény a chronické bolesti hlavy. Proto je důležité těmto neduhům z bolesti krční páteře předcházet a začít s cvičením krční páteře. Pokud máte jen malé náznaky na bolesti krční páteře, či bolesti zad, nebo jen bolesti páteře neváhejte a začněte cvičit. Při zanedbání může v pozdním věku dojít k chronické bolesti zad. Příčinou bolesti krční páteře může být: přetažení svalů a vazů, degenerativní onemocnění páteře, nebo vrozená vada.Příznaky bolesti krční páteře, důsledky bolesti krční páteřePříznaky bolesti krční páteře mohou být častá bolest hlavy, migréna, či zvedání žaludku vyústěné zvracením. Bolest hlavy poté přechází do krku a vzniká bolest krční páteře. Je nutné navštívit doktora a ten vám stanoví diagnózu a začnete s cvičením krční páteře. Pokud by jste tak neučinily může to vést k chronické bolesti krční páteře či hlavy.Cvičení páteřePři cvičení krční páteře je důležité dbát na přesnosti provedení cviků. Ze začátku doporučuji na cvičení krční páteře objednat nějakého trenéra na cvičení krční páteře a až dostanete cvičení do ruky můžete ho provádět sám / sama doma. Na cviky krční páteře doporučuji osobně program Pilates – zde dochází k procvičení a protažení zad, krční páteře, bederní páteře a celkově celé páteře. S produktů dostupných v lékárně, nebo na internetu doporučuji Kosmodisk pro krční páteř ten vaší páteř pořádně zpevní a zafixuje do jedné polohy, nebo doporučuji čaj gokshura pro uvolnění páteře.Je dokázáno, že bolest páteře, nebo bolesti od páteře trápí v dnešní době70 % populace s věkem 40 a více. Bolest krční páteře, které následovně způsobujeaž prudkou bolest hlavy, nebo migrénu je v dnešní době každodenní chléb. Bolest zad trápí nejen lidi staršího věku, ale zárodky bolest páteře se začínají projevovat už v útlém věku.

folder_openPřiřazené štítky