Výsledky vyhledávání v sekci Lifestyle na dotaz dochází

Sladká masáž celého těla

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Wellness je jedním z moderních trendů, který se postupně stal nedílnou součástí života všech, kterým záleží na tom, jak se cítí. Jaké novinky se v této oblasti nabízí?Právě v letním období je nejlepší čas na odbourávání stresu, redukování tělesné váhy či relaxování. Vylepšit si zdraví, duševní i fyzickou pohodu, nemusíte jen pohybem a dřinou v posilovně. Zejména masáže pomáhají při únavě organismu, bolestech hlavy, každodenním stresu a k dalšímu uvolnění těla i duše. Tělo totiž k dosažení harmonie těla, duše a mysli potřebuje i trochu pohladit.Čokoládová masážVítejte ve světě luxusní péče. Horká čokoládová masáž je totiž ve většině relaxačních centrech perlou mezi zkrášlujícími procedurami. Výjimečnost čokolády je známá již tisíce let. Už dříve se vědělo, že obsahuje mnoho užitečných prvků pro lidský organismus a dodává tělu pocit dobré nálady a omlazení pokožky. Například zabraňuje pronikání volných radikálů a aktivuje látkovou výměnu. Proto tělo díky čokoládové masáži vstřebává přes pokožku vitaminy, aminokyseliny, minerály, antioxidanty. Čokoláda navíc dokáže v mozku uvolnit endorfiny a serotonin – tzv. hormony štěstí. „Má příznivý vliv na činnost srdce a detoxikaci, odplavení nežádoucích a toxických látek. A tak je procedura výborná na vyhlazení a zkrášlení pokožky, celulitidy a uvolnění ztuhlých svalů,“ doporučuje rehabilitační asistentka a masérka Dana Hallová. Po čokoládové masáži se člověk cítí svěže a uvolněně. Vůně čokolády je jen třešničkou na dortu.Medová masážNejen čokoláda, ale i med obsahuje důležité minerály a stopové prvky. Navíc tělo dokáže tyto látky přes kůži absorbovat a tím detoxikovat organismus. Při masáži medem dochází k odstraňování toxinů až z hloubi těla a ty potom doslova „vyplavou“ na povrch kůže a jsou zcela zřetelně rozpoznatelné od medu. „Med zlikviduje usazeniny, všechny jedy z životního prostředí, potravin a léků, které si tělo nahromadilo ve svých tkáních v průběhu života. Jsou z těla pohybem ruky doslova vysávány,“ popisuje Dana Hallová. Medová masáž se zvlášť osvědčila při potížích krevního oběhu, onemocněních svalů a kloubů, plísňových nemocí pokožky či při chronické rýmě.

folder_openPřiřazené štítky

8 pádných důvodů, proč pít citronovou šťávu

access_time19.únor 2020personRadka Eliášková

O tomto skvělém způsobu, jak se udržet fit, lidé hovoří už pěknou řádku let. Ne každý o zázracích vody s citronem přesto ví. Proto je tu Laskomat, aby vás uvedl do všech tajů. Zkusila jsem to za vás, abych věděla, o čem mluvím a zažila na vlastní kůži, co to s tělem dělá, začínám-li každé ráno obří sklenicí teplé vody s vymačkanými citrony. Pomineme-li pár kyselých ksichtíků během její konzumace, ve výsledku velká spokojenost! Citrony jsou, jak je známo, bohaté na vitamín C a antioxidanty, které nabíjí váš imunitní systém. Díky tomu může vaše tělo fungovat lépe, než kdy předtím!Pojďme se tedy podívat na všechny důvody, proč nastartovat den citronovou šťávou.1) Posiluje imunitní systémA to je jednoznačný důvod, který úplně postačí k vašemu rozhodnutí to vyzkoušet. Jste stále nemocní? Když přijde ochlazení, už víte, že to skončí rýmou nebo chřipkou? Začněte vaši imunitu trénovat akurátním množstvím citronů! Již zmíněné „céčko“ bojuje s nachlazením lépe, než řada komerčních léků. Citrony jsou bohaté na draslík, který stimuluje mozek a nervové funkce, a navíc pomáhá kontrolovat krevní tlak.2) Pomáhá při hubnutíNejenže pomáhají citrony s překyseleným žaludkem, ale díky vláknině, kterou obsahují, budou skvělým společníkem v boji proti nadváze! Citrony zlepšují fukci střev, a tak zabraňují například zácpě nebo opačnému problému. Vláknina se potom stará o zdraví tlustého střeva a má taktéž antibakteriální účinek. Citronová voda v pokojové teplotě podporuje trávení a bojuje proti zadržování vody v těle.3) Zlepšuje náladu!Citrony vás nabíjí skvělou náladou a nekončící energií! Zvláště s příchodem jara a jarní únavy byste tento drink měli zvážit. Už samotná vůně navíc povzbuzuje naše smysly. Zkusili jste si někdy dát ranní sprchu s citrusovým sprchovým gelem? Nakopne to celého člověka a vy máte v citrusovém opojení pocit, že vás nic nerozhodí. Představte si, jakou radost musí mít vaše vnitřní prostředí, dopřejete-li mu dávku citronu. Pozitivní ionty přebijí v zažívacím traktu ty negativní a vy budete mít jednoduše skvělý den!4) Celkové tělesné zdravíCitrony a limetky obsahují vysoké množství draslíku, který je nezbytně nutný pro správnou funkci mozku a nervové soustavy. Tento nápoj vám tedy pomůže v boji s depresí, úzkostí či zapomnětlivostí. Stejný nervový systém se také stará o správné signály srdci, a tak může citronová voda pomoci i vašemu nejdůležitějšímu orgánu. Ujistěte se však, že používáte vždy jedině čerstvé citrony a ne balené citronové vody, které často obsahují siřičitany a jsou celkově velmi nezdravé.5) Je přírodním diuretikemCitronová šťáva pomáhá odplavit nežádoucí složky ven z těla. Citrony urychlují celý tento proces. Tělo se zbavuje toxinů mnohem rychleji a pomáhá tak udržet močový trakt zdravý!6) Čistí pleťKde jsou ti věční pleťový nešťastníci? Zkuste vodu z citronů! Vitamín C se pomáhá zbavit vrásek a skvrn na pleti. Pokožka zůstane zářivá a dokonalá právě díky zmíněnému urychlení vyplavování toxinů z těla. Už vám to dává smysl? Tělo funguje na základě toho, jak rychle jste schopni se zbavit škodlivých látek! Čistěte své tělo, nastartujte metabolismus a hýčkejte si svou krásu. Některé beauty poradkyně také radí nanést šťávu z citronu přímo na jizvy a skvrny, že prý se mohou zázračně ztratit!7) Hydratuje lymfatický systémTento pohár dobroty nastartuje naše ráno a díky němu se snadno vyhnete dehydrataci organismu. Pokud přes den nedostatečně pijeme, dochází k celkové únavě a také úbytku soustředěnosti. Může se nám také rozjet stres a migréna. A to jen proto, že nedostatečně pijeme! Vaše ledviny potřebují pravidelnou hydrataci a detox. Citrony se starají o správnou funkci nejen ledvin, ale také štítné žlázy.8) Osvěžuje dechA nejen to! Dokonce může pomoci zmírnit bolest zubů a záněty dásní! Pozor dejte ale na toto: Kyselina citronová může narušit zubní sklovinu, proto svou ústní dutinu sledujte více než dříve! To je asi jediná stinná stránka v tomto ozdravném procesu.Já jsem si dala dvoutýdenní výzvu a musím říct, že se celkově cítím odolnější vůči stresu a plnější energie. Také pozoruji, že lépe spím.Tak co myslíte, stojí to za zkoušku?

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz dochází

Vitamín D

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Vitamín D je nezbytný pro vstřebávání vápníku z potravy a pro jeho následné vázání v kostech. Vápník tvoří 99 % naší kostry a vitamín D je jeho velkým pomocníkem. Pokud dojde k dlouhodobému nedostatku vitamínu D, sníží se hladina vápníku a fosfátů v organismu. Následkem tohoto nedostatku potom dochází k tzv. řídnutí kostí.Nízký příjem vápníku a vitamínu D v dětství a pubertě je sice již nenahraditelný – u dívek končí růst přibližně v 15 letech (v závislosti na hormonálních změnách), u chlapců okolo 17. až 18. roku – hustotu, kvalitu a zdraví kostí je však potřeba udržovat v průběhu celého života. Pokud vitamín D dlouhodobě lidskému organismu chybí, nastává problém. V České republice s osteoporózou, tedy řídnutím kostní tkáně, bojuje téměř tři čtvrtě milionu lidí. Důvodem může být stále přetrvávající mýtus v podvědomí lidí, že vápník a vitamín D potřebují jen děti. To je důvodem, že většina Čechů stále trpí jejich nedostatkem. Vápník a vitamín D je potřeba doplňovat neustále, v průběhu celého života.Vitamín D významně ovlivňuje homeostázu (dynamickou rovnováhu) vápníku a fosforu a mineralizaci kostní tkáně. Nedostatek vitamínu D se v dětském věku projevuje jako křivice. U jedince s křivicí dochází k nedostatečné mineralizaci, a tím i kalcifikaci tkáně. Chrupavčitá část roste normálním tempem, ale není včas nahrazena mineralizovanou kostní tkání. U dětí pak dochází k deformujícím změnám kostry, resp. postavy. Vitamín D není vhodný pouze pro zdraví a pevnost našich kostí. Odborné studie dokazují, že jeho úloha pro náš organismus je mnohem komplexnější. Chrání naše srdce, snižuje riziko nádorových onemocnění a mnoha současných civilizačních chorob, jakými jsou cukrovka či roztroušená skleróza.Také pozitivně ovlivňuje celkovou imunitu. Vitamín D hraje důležitou roli i v imunitním systému a jeho dostatečná hladina příznivě ovlivňuje imunitu dítěte. Základním zdrojem vitamínu D je sluneční záření. Díky sluníčku lze získat až 80 % z celkového doporučeného denního příjmu tohoto vitaminu. Na slunci bychom měli každý den pobýt zhruba 20 minut. Teprve po této době se totiž vitamín D do těla dostává. Při slunění je nutné brát na vědomí nejen doporučení dermatologů proti nadměrné expozici nechráněné kůže, ale také to, že opalovací krémy zabraňují vstřebávání vitamínu D do našeho těla.Nedávno zveřejněná studie potvrdila, že houby vystavené slunečnímu záření poskytují tolik vitamínu D jako výživové doplňky obsahující vitamin D2 a D3. Dr. Michael Holick a další výzkumníci z Bostonské univerzity lidem doporučují, aby houby před uvařením dali minimálně na půl hodiny (lépe však hodinu) na slunce. Pro adekvátní příjem vitamínu D býval v minulosti doporučován pobyt na slunci nebo braní výživových doplňků v závislosti na zeměpisné šířce, ročním období a pigmentaci kůže. Pouze několik živočišných potravin totiž obsahuje významné množství vitamínu D (tučné ryby, rybí olej, játra), proto je příjem z potravy většinou nízký. Jak ukázala studie, dokážou i houby (podobně jako naše kůže) vytvářet vitamín D z ultrafialového záření ze slunce, a to i poté, co byly sklizeny. Výhodou je, že ve srovnání s doporučovaným pobytem na slunci se konzumací takových hub nevystavujeme riziku rakoviny kůže.Vitamín Dje rozpustný v tucích. Neodchází tedy z našeho těla močí, ale v těle se soustavně hromadí a tvoří se ho zásoba, kterou organismus při zvýšené spotřebě využívá. Pokud však budeme vitamín D užívat v nepřiměřených množstvích, hrozí nám toxické předávkování. Toxicitu vitamínu D snižuje vitamín A. Dávky odpovídající cca 5-ti až 6-ti násobku doporučené denní dávky (25 µg) mohou vyvolat průjmy, pocit na zvracení, časté močení – s tím spojenou žízeň a psychickou podrážděnost. Citliví jedinci mohou reagovat na vysokou dávku vitamínu D vyrážkou, kruhy pod očima nebo svěděním kůže. Dále dochází ke kalcifikaci (převápnění) některých orgánů, jejíž výsledkem můžou být třeba ledvinové kameny. Předávkování dávkami nad 400 mikrogramů/ml v séru způsobí zvracení, nechutenství a vysoký krevní tlak. Při opalování předávkování vitamínem D nehrozí, protože čím déle jsme vystaveni slunečnímu záření, tím více tvoří naše pokožka pigmentu (hnědne) a tím méně UV záření pronikne do spodních vrstev kůže – čímž dochází k omezení fotolýzy a tvorby vitamínu D.

folder_openPřiřazené štítky

pH organismu

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Míra rovnováhy kyselosti a zásaditosti v organismu se označuje jako pH a měří se na stupnici od 1 do 14ti.Ideální hodnota pH krve je 7,35. Pokud by však pH v těle dosáhlo snížení na pH 7 nebo naopak zvýšení na pH 7,6, mohlo by dojít k celkovému selhání, vyčerpání organismu a následné smrt. Aby naše tělo dokázalo vyrovnávat hladinu kyselin, potřebuje látky zásadité. Dokud si organismus může brát zásadité látky z vaziva, cév a kostí, dokáže přebytek kyselin neutralizovat. Jenže tím dochází k úbytku minerálů, sklerotizaci cév (která vede k infarktu nebo např. mozkové příhodě) a řídnutí kostí (při kterém dochází k osteoporóze, revmatismu, dně a artróze…).Má se za to, že mírná metabolická acidóza (stav, kdy jsou buňky trvale zakyselené, protože dotyčný konzumuje příliš mnoho kyselinotvorných potravin nebo má obecně v životě hodně stresu) je hlavní příčinou několika zdravotních problémů, jako jsou ledvinové kameny, ztráta kostní hmoty či snížení hladiny růstových hormonů, které má za následek úbytek kvalitní svalové hmoty a zvýšení podílu tělesného tuku. Mírná metabolická acidóza ovlivňuje tělo na buněčné úrovni a je zodpovědná za zvýšení počtu volných radikálů a snižování produkce energie v buňkách. Navíc k těmto vážným problémům se v zakyseleném těle daří virům a bakteriím, což potencionálně vede k mnoha nemocem. Překvapivé je, že rakovina nemůže bujet v zásaditém prostředí, což ukazuje důležitost zásaditosti v prevenci proti chorobám.Vyrovnané pH je jedním z nejdůležitějších faktorů pro zdravé kosti. Studie ukazují, že k většině případů onemocnění kostí a osteoporózy nevede nedostatek vápníku ve stravě, jak si lidé často myslí, ale stres a nadměrný příjem zakyselujících potravin a doplňků stravy. Krev vždy zůstane neutrální - to je nezbytné pro přežití - takže je-li tělo neustále zásobováno zakyselujícím, denaturovaným jídlem nebo čelí stresu z jiných zdrojů, musí podniknout opatření, aby udrželo neutrální pH krve. Proto čerpá vápník, minerál, který je v těle nejzásaditější, z kosti. Za nějakou dobu kosti následkem tohoto mechanismu slábnou.Některé silně zakyselující potraviny:bílá rýže, kupované snídaňové cereálie, rafinovaná pšeničná mouka, těstoviny, drůbež, hovězí maso, korýši, vepřové maso, máslo, pasterované mléko, smetana, sýr (všechny druhy), bílý cukr, umělá sladidla, buráky, izolovaný sójový protein, izolovaný pšeničný protein, káva, léky, limonády, margarín, sladkostiNejnebezpečnější kyselinotvorné potraviny jsou maso, cukr a alkohol. Maso je dvojnásob nebezpečné proto, že kromě samotného překyselení zanáší organismus ještě tzv. purinovými metabolity, které jsou také schopny vyvolat různá nebezpečná a bolestivá doživotní onemocnění. Cukr je kromě velmi silného překyselování nebezpečný i tím, že se až příliš rychle vstřebává do organismu a tělo na něj musí velmi dramaticky reagovat - protože i hladina cukru (glukózy) v krvi musí být udržována v určitém rozmezí, i když naštěstí ne v tak těsném a život ohrožujícím, jako je udržení přesného pH. Alkohol je nebezpečný proto, že (kromě překyselování) i v malém množství poškozuje nervové buňky (především myelinové obaly jemných nervových vláken). Alkohol je agresivní organické rozpouštědlo, které se hodí opravdu jen do průmyslu a nikoliv do něčeho tak složitého, jako je lidské tělo. 

folder_openPřiřazené štítky

Bolesti krční páteře

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Bolesti krční páteře jsou nepříjemná věc a způsobují migrény a chronické bolesti hlavy. Proto je důležité těmto neduhům z bolesti krční páteře předcházet a začít s cvičením krční páteře. Pokud máte jen malé náznaky na bolesti krční páteře, či bolesti zad, nebo jen bolesti páteře neváhejte a začněte cvičit. Při zanedbání může v pozdním věku dojít k chronické bolesti zad. Příčinou bolesti krční páteře může být: přetažení svalů a vazů, degenerativní onemocnění páteře, nebo vrozená vada.Příznaky bolesti krční páteře, důsledky bolesti krční páteřePříznaky bolesti krční páteře mohou být častá bolest hlavy, migréna, či zvedání žaludku vyústěné zvracením. Bolest hlavy poté přechází do krku a vzniká bolest krční páteře. Je nutné navštívit doktora a ten vám stanoví diagnózu a začnete s cvičením krční páteře. Pokud by jste tak neučinily může to vést k chronické bolesti krční páteře či hlavy.Cvičení páteřePři cvičení krční páteře je důležité dbát na přesnosti provedení cviků. Ze začátku doporučuji na cvičení krční páteře objednat nějakého trenéra na cvičení krční páteře a až dostanete cvičení do ruky můžete ho provádět sám / sama doma. Na cviky krční páteře doporučuji osobně program Pilates – zde dochází k procvičení a protažení zad, krční páteře, bederní páteře a celkově celé páteře. S produktů dostupných v lékárně, nebo na internetu doporučuji Kosmodisk pro krční páteř ten vaší páteř pořádně zpevní a zafixuje do jedné polohy, nebo doporučuji čaj gokshura pro uvolnění páteře.Je dokázáno, že bolest páteře, nebo bolesti od páteře trápí v dnešní době70 % populace s věkem 40 a více. Bolest krční páteře, které následovně způsobujeaž prudkou bolest hlavy, nebo migrénu je v dnešní době každodenní chléb. Bolest zad trápí nejen lidi staršího věku, ale zárodky bolest páteře se začínají projevovat už v útlém věku.

folder_openPřiřazené štítky

Biosolárium - šetrnější opálení pro vaši pokožku

access_time13.únor 2020personRadka Eliášková

Chodíte do solárka nebo se do něj teprve chystáte? Co zkusit biosolárium? V čem se liší od běžného solária? Jaké jsou jeho výhody? Pojďme si toto zařízení více přiblížit.Co je to biosolárium?Záření v biosoláriu je považované za nejšetrnější, což je dáno speciální trubicí, kterou má. Díky ní se nejvíce přibližuje skutečnému slunečnímu záření. Některá dnešní biosolária dokonce garantují bezpečnější opalování, než které je na slunci. A co způsobuje fakt, že biosolárium je pro naše zdraví prospěšnější? Narozdíl od běžných solárií má odlišný parametry složek UV záření. Jde zde o 25% vyšší výkon, a proto dochází k rychlejšímu, ale zároveň zdravějšímu opalování.Stejně jako u klasických biosolárií si můžete vybrat mezi horizontálními a vertikálními opalovacím strojem.Výhody biosoláriaJaké jsou hlavní výhody? Biosolária jsou šetrnější k pokožce. Měla by zamezit vysušování a předčasnému stárnutí pleti. Biosolárium však neslouží jen k opalování. Používá se i při léčbě atopického ekzému, kožního akné a i u některých dalších kožních onemocnění má dobré prognózy. Prokazuje se také, že je umělé sluníčko v biosoláriích vhodné jako prevence osteoporózy a také celkově působí blahodárně na náš imunitní systém.Navíc je zaznamenáván kladný účinek solária na psychiku člověka. To je dáno umělým sluníčkem, jehož paprsky nám dodávají vitalitu. Také k tomu přispívají barvy trubic v biosoláriích. Jsou většinou zelená (někdy modré) a je prokázáno, že právě tyto barvy mají uklidňují sílu.I když jde o bezpečnější opalování, nikdy to nepřehánějte. Respektujte svůj fototyp a podle toho zvažte možnou délku v solárium. Pokud si nejste jistá, obsluha by měla být schopná vám poradit.

folder_openPřiřazené štítky