Výsledky vyhledávání v sekci Výživa na dotaz nejen

Moruše bílá

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Moruše bílá - Morus alba je vynikající medové ovoce. Námi nabízená Moruše je pěstována v souladu s ekologickým zemědělstvímPokud jste se s moruší bílou ještě nesetkali, určitě Vás okouzlí svojí typicky medovou chutí. Plody jsou cca 2 cm veliké obsypané bobulemi plnými přírodního nektaru. Chuť moruše je nepopsatelně lahodná, někým přirovnávána k okusování čerstvé medové plástve, právě vyjmuté z včelího úlu, avšak bez enormní sladkosti medu. Plody se jí celé, nemají pecičky ani tvrdé stonky.Plody moruše nejsou nikterak dochuceny či aromatizovány. Jedná se čerstvé plody sušené na slunci. Díky obsahu čerstvého nektaru se plody morušovníku stávají nejen skvělou pochoutkou pro děti, ale i pro dospělé.Původně se hlavně moruše pěstovala jako krmný substrát pro housenky nočního motýla Bource morušového. Sklizeň listů se dostala i do Evropy a tato tradice je dnes velmi ceněna také ve Francii. V době druhé světové války se pěstování moruše rozšířilo i do školních zahrad (hlavně v Německu) a bylo třeba všech volných pozemků za cílem sklizně listů. Aby byla výnosnost co nejvyšší, často se stromky zastřihují, aby byly hustě rozvětvené.Pro sladkokyselé plodenství je pěstován i u nás podél cest, na zahradách a v parcích. V Evropě je písemný důkaz o pěstování moruše kvůli hedvábí z dob 16.století. Na území dnešní České republiky bylo poprvé zavedeno pěstování moruše s cílem výtěžku hedvábí v období 17. století díky Albrechtovi z Valdštejna. V Československu měl hedvábnický průmysl vysokou úroveň, ročně se na našem území zpracovalo až 500 tun surového hedvábí, se kterým se dále obchodovalo. Bohužel došlo v roce 1963 ke zrušení tohoto odvětví.Listy jsou používány jako krmivo pro zvířata v suchých oblastech, kde je nižší pravděpodobnost výskytu volné a svěží vegetace. Plod je zvláště oblíben a konzumován čerstvý, vařený, sušený nebo je s oblibou kvašen ve víně.V tradiční čínské medicíně je plod moruše využívána k léčbě předčasného šedivění vlasů (ze stresu, úzkosti, strachu,...), k posílení vnitřní energie a proudu krve (doslova tonizuje krev), k léčbě zácpy a věkem podmíněného diabetu. Kůra se v tomto pohledu na medicínu a léčbu nemocí používá k léčbě kašle, sípání, edémů a k podpoře odvodnění a pročištění močových cest. V lidové medicíně se také používá k léčbě horeček, vysokých teplot, bolestí hlavy, k léčbě suchých nebo červených očí.V rámci lidové medicíny asijských států je používána kůra kořene moruše k vytvoření antibakteriálního extraktu, kterým se pročišťuje organismus po přijetí jedu či něčeho zkaženého. Tento antibakteriální efekt byl studován a látka nazvaná jako kuwanon byla extrahována a studována dále a zatím se jí přisuzuje antibakteriální účinek zvláště proti Streptococcus mutans, tedy bakterii způsobující v ústní dutině zubní kaz. Látka byla extrahována z vodného i lihového extraktu rostliny. Studie porovnávala tuto látku s chlorhexidinem a vankomycinem proti kmenům streptokoka s pozitivními výsledky.Stejný extrakt v podobné koncentraci obsahových látek laboratorně vykázal adaptogenní aktivitu ve zvířecích modelech, takže se může jevit jako vhodný protistresový prostředek. Dodává okamžitou energii, pomáhá při vyčerpanosti, únavě a dlouhodobých nemocech a slabosti.V tradiční čínské medicíně se léčebná formule nazývá Sang Shu Gen, což je kořen moruše bílého, který má sladké, chladné vlastnosti a podporuje meridian jater. Ulevuje od bolesti, snižuje krevní tlak, uklidňuje při epilepsii, léčí při mykózách ústní dutiny, pomáhá při zarudlých očích a při palčivých bolestech svalů.Studie amerických univerzit pracují na vyhodnocení obsahových látek moruše při snížení vysoké koncentrace cholesterolu a dalších lipidů v krvi. Zdá se, že práškovaná forma plodu moruše vykazuje významný antioxidační účinek při projevech zánětů. Další výzkumný tým se zabývá obsahovými látkami moruše bílé a jejího vlivu na ochranu nervových vláken při postupném vystavování stresových faktorů vůči této tkáni. Zatím je výsledek hodnocen jako dostatečný neuroprotektivní efekt in vivo (na modelech živých zvířat) a in vitro (v laboratorním prostředí).Další látka s obrovským potenciálem je albanol A. Zatím se tato látka s výbornými výsledky testuje proti progresi a postupnému ústupu leukémie. Výsledků je však málo a čeká se na další data. Látky jako moracin M, steppogenin, mulberrosid A jsou látkami, u kterých se v patřičné koncentraci předpokládá vliv na snížení hladin volného cukru v krvi.Díky obsahu čerstvé šťávy, nektaru moruše, jsou plody skvělou pochoutkou pro děti, dospělé jakéhokoliv věku a navíc jsou velmi kvalitním prostředkem ke zlepšení zdraví.Moruše je zdravá pochoutka pro všechny věkové kategorie. Tradiční užití:Moruše bílá je ovocná pochoutka, kterou díky její přírodní podstatě lze konzumovat prakticky neomezeně.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Lifestyle na dotaz nejen

Sladká masáž celého těla

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Wellness je jedním z moderních trendů, který se postupně stal nedílnou součástí života všech, kterým záleží na tom, jak se cítí. Jaké novinky se v této oblasti nabízí?Právě v letním období je nejlepší čas na odbourávání stresu, redukování tělesné váhy či relaxování. Vylepšit si zdraví, duševní i fyzickou pohodu, nemusíte jen pohybem a dřinou v posilovně. Zejména masáže pomáhají při únavě organismu, bolestech hlavy, každodenním stresu a k dalšímu uvolnění těla i duše. Tělo totiž k dosažení harmonie těla, duše a mysli potřebuje i trochu pohladit.Čokoládová masážVítejte ve světě luxusní péče. Horká čokoládová masáž je totiž ve většině relaxačních centrech perlou mezi zkrášlujícími procedurami. Výjimečnost čokolády je známá již tisíce let. Už dříve se vědělo, že obsahuje mnoho užitečných prvků pro lidský organismus a dodává tělu pocit dobré nálady a omlazení pokožky. Například zabraňuje pronikání volných radikálů a aktivuje látkovou výměnu. Proto tělo díky čokoládové masáži vstřebává přes pokožku vitaminy, aminokyseliny, minerály, antioxidanty. Čokoláda navíc dokáže v mozku uvolnit endorfiny a serotonin – tzv. hormony štěstí. „Má příznivý vliv na činnost srdce a detoxikaci, odplavení nežádoucích a toxických látek. A tak je procedura výborná na vyhlazení a zkrášlení pokožky, celulitidy a uvolnění ztuhlých svalů,“ doporučuje rehabilitační asistentka a masérka Dana Hallová. Po čokoládové masáži se člověk cítí svěže a uvolněně. Vůně čokolády je jen třešničkou na dortu.Medová masážNejen čokoláda, ale i med obsahuje důležité minerály a stopové prvky. Navíc tělo dokáže tyto látky přes kůži absorbovat a tím detoxikovat organismus. Při masáži medem dochází k odstraňování toxinů až z hloubi těla a ty potom doslova „vyplavou“ na povrch kůže a jsou zcela zřetelně rozpoznatelné od medu. „Med zlikviduje usazeniny, všechny jedy z životního prostředí, potravin a léků, které si tělo nahromadilo ve svých tkáních v průběhu života. Jsou z těla pohybem ruky doslova vysávány,“ popisuje Dana Hallová. Medová masáž se zvlášť osvědčila při potížích krevního oběhu, onemocněních svalů a kloubů, plísňových nemocí pokožky či při chronické rýmě.

folder_openPřiřazené štítky

Hubnutí

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Základem úspěchu je chtít. Motivace pomáhá nejen nastartovat proces hubnutí, ale dodává i potřebnou sílu pro překonání případných potíží v průběhu redukčního režimu. Zamyslete se také nad tím, co vám hubnutí přináší (zlepšení zdravotních potíží, lepší vzhled, ocenění okolí) a o co přicházíte (večerní hody, časté návštěvy fast-foodu, sladké nápoje). Určitě zjistíte, že pozitiva jednoznačně převažují. A pokud si za každé ztracené kilo uděláte nějakou radost, není o čem diskutovat. Abyste nebyli zbytečně zklamáni, stanovte si reálné cíle hubnutí. Pro správné hubnutí, při kterém budete ubývat především tukovou tkáň a nebudete ztrácet potřebnou aktivní svalovou hmotu, je optimální rychlost hubnutí 0,5-1 kg za týden. Počítejte však s tím, že po úbytku 10-15 kg se rychlost hubnutí zpomalí nebo dokonce zastaví. Pak je namístě pečlivá kontrola jídelníčku, popř. změna pohybových zvyklostí. Často stačí zvýšit frekvenci nebo intenzitu cvičení. Dobré je též vyzkoušet jiný druh pohybu. Jaké jsou další hlavní zásady úspěšného redukčního režimu?Zařazování potravin s co nejmenším obsahem tuků do jídelníčku  Příprava pokrmů bez přidání volného tuku  Pravidelné stravování 5x denně v malém množství  Pravidelné vážení za stejných podmínek  Pravidelná pohybová aktivita 

folder_openPřiřazené štítky

Hlídejte si obvod pasu

access_time12.únor 2020personRadka Eliášková

Důležitější než BMIZáleží nejen na množství tuku, ale také na místě, kde je uložen. Lékaře zajímá především bříšní obezita. Tou výrazně trpí lidé s postavou typu jablko. Nejnebezpečnější pro zdraví je takzvaný viscerální tuk, tedy bříšní tuk uložený mezi orgány. Oproti podkožnímu tuku vytváří mnohem víc látek, které poškozují zdraví. Odborníci objevili jasný vztah mezi množstvím škodlivého viscerálního tuku a kardiovaskulárními onemocněními, cukrovkou druhého typu, zvýšenými hladinami cholesterolu, zánětlivými procesy v cévách a vysokým tlakem.U každého člověka je uložení tuku v břiše trochu jiné, někdo má více podkožního tuku i zde, u jiného převažuje nebezpečný tuk viscerální. Obvod pasu ale orientačně vypovídá o kardiovaskulárních rizicích a inzulínové rezistenci. „Obvod pasu je jedním z nejdůležitějších ukazatelů našeho zdraví. Břišní obezita je také častou příčinou metabolického syndromu,“ říká doktor Ján Fedačko, odborník na preventivní kardiologii. Spíše než počítání BMI by vám měl pomoci obyčejný krejčovský metr. Lepší, než se vážit, je totiž hlídat centimetry okolo pasu. Měřte se na konci výdechu. Metr musí na břiše ležet volně a kůže nesmí být stlačená. Za kritickou hranici, kdy začíná být břišní obezita problémem nikoliv estetickým, ale především zdravotním, je považováno u mužů 94 centimetrů a 80 centimetrů u žen. Pokud jste se za touto hranicí ocitli, hrozí vám třiapůlkrát vyšší riziko, že umřete na srdeční infarkt.Smrtonosný syndromVětší obvod pasu je také rizikovým faktorem takzvaného metabolického syndromu, který představuje přímé ohrožení života. Jako metabolický syndrom je označováno několik poruch (mezi které patří obezita, snížené koncentrace HDL cholesterolu, hypertenze a hyperglykémie nalačno), které se často vyskytují u jednoho člověka a k jejichž rozvoji přispívají stejné faktory. Metabolický syndrom je podmíněn geneticky, ale jeho projevy jsou ovlivnitelné životním stylem.Ačkoliv je tělesná hmotnost často nejhůře ovlivnitelným faktorem vzniku metabolického syndromu, její snížení rozhodně stojí za to. Když se vám podaří zhubnout pouhých pět až deset procent celkové tělesné hmotnosti, viscerálního tuku ubude o celou třetinu. A právě tato „zmizelá“ třetina dokáže zajistit úpravu všech laboratorních hodnot, které jsou v případě metabolického syndromu sledovány.

folder_openPřiřazené štítky

8 pádných důvodů, proč pít citronovou šťávu

access_time19.únor 2020personRadka Eliášková

O tomto skvělém způsobu, jak se udržet fit, lidé hovoří už pěknou řádku let. Ne každý o zázracích vody s citronem přesto ví. Proto je tu Laskomat, aby vás uvedl do všech tajů. Zkusila jsem to za vás, abych věděla, o čem mluvím a zažila na vlastní kůži, co to s tělem dělá, začínám-li každé ráno obří sklenicí teplé vody s vymačkanými citrony. Pomineme-li pár kyselých ksichtíků během její konzumace, ve výsledku velká spokojenost! Citrony jsou, jak je známo, bohaté na vitamín C a antioxidanty, které nabíjí váš imunitní systém. Díky tomu může vaše tělo fungovat lépe, než kdy předtím!Pojďme se tedy podívat na všechny důvody, proč nastartovat den citronovou šťávou.1) Posiluje imunitní systémA to je jednoznačný důvod, který úplně postačí k vašemu rozhodnutí to vyzkoušet. Jste stále nemocní? Když přijde ochlazení, už víte, že to skončí rýmou nebo chřipkou? Začněte vaši imunitu trénovat akurátním množstvím citronů! Již zmíněné „céčko“ bojuje s nachlazením lépe, než řada komerčních léků. Citrony jsou bohaté na draslík, který stimuluje mozek a nervové funkce, a navíc pomáhá kontrolovat krevní tlak.2) Pomáhá při hubnutíNejenže pomáhají citrony s překyseleným žaludkem, ale díky vláknině, kterou obsahují, budou skvělým společníkem v boji proti nadváze! Citrony zlepšují fukci střev, a tak zabraňují například zácpě nebo opačnému problému. Vláknina se potom stará o zdraví tlustého střeva a má taktéž antibakteriální účinek. Citronová voda v pokojové teplotě podporuje trávení a bojuje proti zadržování vody v těle.3) Zlepšuje náladu!Citrony vás nabíjí skvělou náladou a nekončící energií! Zvláště s příchodem jara a jarní únavy byste tento drink měli zvážit. Už samotná vůně navíc povzbuzuje naše smysly. Zkusili jste si někdy dát ranní sprchu s citrusovým sprchovým gelem? Nakopne to celého člověka a vy máte v citrusovém opojení pocit, že vás nic nerozhodí. Představte si, jakou radost musí mít vaše vnitřní prostředí, dopřejete-li mu dávku citronu. Pozitivní ionty přebijí v zažívacím traktu ty negativní a vy budete mít jednoduše skvělý den!4) Celkové tělesné zdravíCitrony a limetky obsahují vysoké množství draslíku, který je nezbytně nutný pro správnou funkci mozku a nervové soustavy. Tento nápoj vám tedy pomůže v boji s depresí, úzkostí či zapomnětlivostí. Stejný nervový systém se také stará o správné signály srdci, a tak může citronová voda pomoci i vašemu nejdůležitějšímu orgánu. Ujistěte se však, že používáte vždy jedině čerstvé citrony a ne balené citronové vody, které často obsahují siřičitany a jsou celkově velmi nezdravé.5) Je přírodním diuretikemCitronová šťáva pomáhá odplavit nežádoucí složky ven z těla. Citrony urychlují celý tento proces. Tělo se zbavuje toxinů mnohem rychleji a pomáhá tak udržet močový trakt zdravý!6) Čistí pleťKde jsou ti věční pleťový nešťastníci? Zkuste vodu z citronů! Vitamín C se pomáhá zbavit vrásek a skvrn na pleti. Pokožka zůstane zářivá a dokonalá právě díky zmíněnému urychlení vyplavování toxinů z těla. Už vám to dává smysl? Tělo funguje na základě toho, jak rychle jste schopni se zbavit škodlivých látek! Čistěte své tělo, nastartujte metabolismus a hýčkejte si svou krásu. Některé beauty poradkyně také radí nanést šťávu z citronu přímo na jizvy a skvrny, že prý se mohou zázračně ztratit!7) Hydratuje lymfatický systémTento pohár dobroty nastartuje naše ráno a díky němu se snadno vyhnete dehydrataci organismu. Pokud přes den nedostatečně pijeme, dochází k celkové únavě a také úbytku soustředěnosti. Může se nám také rozjet stres a migréna. A to jen proto, že nedostatečně pijeme! Vaše ledviny potřebují pravidelnou hydrataci a detox. Citrony se starají o správnou funkci nejen ledvin, ale také štítné žlázy.8) Osvěžuje dechA nejen to! Dokonce může pomoci zmírnit bolest zubů a záněty dásní! Pozor dejte ale na toto: Kyselina citronová může narušit zubní sklovinu, proto svou ústní dutinu sledujte více než dříve! To je asi jediná stinná stránka v tomto ozdravném procesu.Já jsem si dala dvoutýdenní výzvu a musím říct, že se celkově cítím odolnější vůči stresu a plnější energie. Také pozoruji, že lépe spím.Tak co myslíte, stojí to za zkoušku?

folder_openPřiřazené štítky

Rituály krásy Egypťanů

access_time07.březen 2020personRadka Eliášková

Nejstarší lékařský předpis (papyrus Erbes) obsahuje i recepty na kosmetické přípravy, které vyráběli egyptští kněží z včelího vosku, olivového oleje, mošusu, ambry a jiných, dnes už běžných přípravků. Velkou pozornost staří Egypťané věnovali také nehtům na rukou i nohou.Staří Egypťané celý život navštěvovali svatyně, kam přinášeli bohům různé obětiny. Ve svatyních kněží promlouvali s bohy pomocí vůně kadidla nebo myrhy. To všechno Egypťanům pomáhalo vytvořit harmonii duše a nastolit vnitřní rovnováhu.Proč si takovou svatyni, kde na nás budou bdít bohyně Eset a Hathor nevytvořit a nevyzkoušet nějaké z kosmetických rituálů, které prováděla i královna Kleopatra.Místnost, ze které budete chtít udělat svou vlastní svatyni, by měla být teplá a klidná. Je důležité, aby v ní bylo rozmístěno hodně svíček a lamp, protože staří Egypťané věřili, že světlo nám pomáhá očistit tělo i duši. Plápolající plameny svíček a klidná hudba Vám pomohou v naprostém uvolnění.  Jako pravá egypťankaZačínáme peelingem...Prvním krokem je odstranění chloupků. Poté se soustředíme na peeling. Peeling byl ve Starém Egyptě velmi oblíben. Už Egypťané věděli, že pokožka potřebuje zbavit odumřelých buněk a prokrvit pokožku, tak aby mohla vstřebat všechny výživné látky pěstících krémů.Druhy peelinguAbrazivní peelingAbrazivní peeling Egypťané vyráběli s rozemletých pšeničných otrub bohatých na vitamín B, medu a oslího mléka. Vzniklá pasta se pak na pokožku nanášela vlhkými prsty a krouživými pohyby se peeling prováděl od hlavy až k patě.Slupovací peelingSlupovací peeling byl vyráběn z mléčné mízy některých rostlin, medu a včelího vosku. Směs se pak nanášela na pokožku a po zaschnutí se sloupla i s odumřelou kůží. Dnes podobné masky koupíte v každé drogerii.Gumovací peelingGumovací peeling byl velmi oblíben královnou Nefertiti. Vyráběl se z rozdroleného chleba, výtažku gumovníku a aromatických olejů (někdy se také přidávala panenská moč, protože má dezinfekční účinky). Pasta se nanesla na pokožku, nechala se zaschnout a pak se srolovala i s odumřelou kůží. Recept na tento peeling se do Evropy dostal až díky královně Kleopatře VII., která jej darovala manželkám římských senátorů i s otrokyněmi (kosmetičkami).Po peelingu následuje koupel...Kněžky bohyně ISIS byly známy svou duchovní a fyzickou očistou a voda hrála při jejich očistných rituálech velmi důležitou roli. Představovala totiž sílu a energii, bez které by neexistoval život. Pokud navštívíte některý ze staroegyptských chrámů, můžete zde shlédnout bazény na vody – tzv. posvátná jezírka).K neoblíbenějším koupelím u Egypťanů patřili zejména medové. Med působí antisepticky, antibakteriálně a má také velmi silné hojivé účinky. Zaceluje jizvy, udržuje pokožku pružnou a hebkou a vyživuje a regeneruje buňky. Kleopatřina koupelKrálovna Kleopatra se podle některých zdrojů koupala v oslím mléce s příměsí ovocných šťáv, bylin a medu. Tuto příjemnou koupel si můžete udělat také vy doma. Stačí, když do napuštěné vany přilijete hrnek mléka, lžíci medu a několik kapek aromatického oleje.Kosmetika a líčeníKosmetická výbava Egypťanů byla velmi bohatá. Ke kosmetické výbavě muže patřila břitva, protože byly v módě hladce vyholené tváře. Postupně se také rozšířilo rafinované líčení. Kosmetika k líčení, kterou dnes nazýváme dekorativní, v Egyptě oddělovala urozené Egypťany od těch chudších. Byla znakem společenského postavení, stejně tak jako např. oděv a používaly ji nejen ženy, ale líčili se také muži. Dnes už není líčení symbolem nadřazenosti, ale líčíme se jen ryze z estetických důvodů.Když se podíváme na některý z obrázků starých Egypťanů zaujmou nás na první pohled oči, které jsou výrazně nalíčeny. Víčka se líčila zelenavým mlachitem, který se těžil na Sinaji. Obočí, oční řasy a oční linie se líčily černým líčidlem vyráběným z galenitu. Líčení galenitem mělo nejen estetické účinky, ale také účinky praktické. Vědci zjistili, že galenit má dezinfekční účinky, odpuzuje hmyz a také chrání oči před slunečními paprsky. 

folder_openPřiřazené štítky

Rady, jak získat zaměstnání hned po skončení školy

access_time18.březen 2020personRadka Eliášková

Realita v otázce zaměstnanosti mladých lidí je opravdu špatná. Více než polovina absolventů skončí dlouhodobě na úřadu práce v evidenci nezaměstnaných a mají opravdu obrovský problém najít si práci. Pokud nechcete podobně dopadnout i vy, pracujte na sobě ještě během studia. I díky tomu si možná najdete práci ihned po převzetí diplomu a společnosti se o vás doslova poperou1. Nebraňte se práci během školyPracujte už během studia, nejlepším startem pro kariéru jsou dlouhodobé brigády v oboru. Získáte tak nejen cenné zkušenosti, ale zároveň i cenné pracovní návyky.2. Nebojte se jít do zahraničíPokud máte příležitost, vycestujte do zahraničí. Využije možnosti pobytů nabízených na školách, případně se přes léto zúčastněte brigády za hranicemi. Výrazně si tak zlepšíte komunikační schopnosti v cizím jazyce.3. Rozvíjejte cizí jazykyPrávě ovládání alespoň jednoho cizího jazyka je na současném pracovním trhu nezbytností. I proto se naučte alespoň angličtinu. Ve volném čase si proto studujte knihy pro samouky, čtěte zahraniční články, případně navštivte jazykovou školu.4. Držte se při zemiNemějte ihned od začátku vysoké nároky na sebe či na váš plat. Všechno musí přijít postupně, proto se držte při zemi, buďte trpělivý a poctivou prací se úspěch určitě dostaví.5. Akceptujte kritikuKritika není konec, ale zkušenost do budoucna, každý úspěšný člověk si pamatuje těžké začátky plné kritiky zkušenějších kolegů. I proto ji vnímejte pozitivně, hlavně jako prostředek na učení se.

folder_openPřiřazené štítky

Hořte, ale nevyhořte!

access_time29.březen 2020personRadka Eliášková

Sedm kroků, čeho se vyvarovat.Zatímco na počátku 90. let byl noční můrou mnohých manažerů workholismus, dnes psychologové varují před fenoménem, který se plíživě dostává do našich kanceláří a zničil již nejednu slibnou kariéru. Syndrom vyhoření, představující stav celkového vyčerpání, ztráty motivace a rezignace na profesní cíle, velmi významně ovlivňuje jak pracovní, tak i soukromý život jedince. Podívejme se, co vše udělat proto, aby se naší firmě tento negativní jev zdaleka vyhnul.Ačkoliv syndrom vyhoření je velmi úzce spojen zejména s osobnostními předpoklady a vlohami každého jedince, obecně lze vysledovat, že se nejčastěji projevuje u lidí, kteří na sebe kladou příliš vysoké nároky, jsou soupeřiví, cílevědomí a jakýkoliv neúspěch berou jako svou osobní porážku.Bohužel v našich podmínkách jsou právě tyto vlastnosti žádoucí u každého úspěšného manažera. Nezbývá tedy, než se zaměřit na situace, které vznik syndromu podporují a které zároveň můžeme alespoň do určité míry ovlivnit.1. Dlouhodobé pracovní přetíženíNemáte dostatek personálu, termíny na vás padají a přesčasová práce je u vás naprostou samozřejmostí? Pak je na čase zahájit skutečnou reorganizaci firmy. Přijměte další pracovní síly a rozčleňte práci rovnoměrně tak, aby situace, kdy si zaměstnanci nosí po večerech práci domů, byly naprostou výjimkou. Lidé nejsou stroje, a tak ke správnému fungování je dostatečný odpočinek nezbytnou podmínkou.2. Nevhodné načasování pracovních úkolůBiologickým hodinám by mělo odpovídat i rozvrstvení práce během dne. Náročné úkoly vyžadující přesnost a koncentraci soustřeďte na dopoledne, zatímco druhou polovinu dne vyhraďte na méně náročné činnosti, jako jsou firemní meetingy, vyřizování rutinních úkolů a administrativa.3. Důraz na výkon a soupeřivostVždy dbejte na to, aby vaše požadavky na zaměstnance nepřekračovaly míru jejich schopností a kompetencí. Pocit frustrace, kdy na něco nestačíme, vede pouze k dalšímu selhání. Proto v případě jakéhokoliv neúspěchu se spíše než na kritiku zaměřte na nalezení skutečné příčiny nezdaru a zaměstnanci se snažte podat pomocnou ruku. Pokud se jej nakonec rozhodnete přeložit na jiný typ pracovní činnosti, dbejte na to, aby toto přeřazení nechápal jako své selhání, nýbrž jako novou výzvu. Ideální není ani přílišná soupeřivost mezi kolegy, ať už se jedná o obchodní zástupce či produktové manažery. Motivovat zaměstnance k vyšším výkonům byste měli zcela jiným způsobem než okatým srovnáním jejich výsledků se spolupracovníky.4. Přílišný důraz na dodržování zavedených pracovních postupů a extrémní míra kontrolyJe-li to jen trochu možné a nedojde-li tím k ohrožení bezpečnosti či jiným provozním problémům, netrvejte za každou cenu na zavedených postupech. Zaměstnanci vždy ocení, pokud mohou vnést do práce svůj vlastní vklad a inovativní přístup. Umožněte jim proto dostatečně rozvinout jejich schopnosti a dovednosti. Avšak pozor! Podobně jako je na škodu extrémní míra kontroly, také příliš svobody může mít dalekosáhlé špatné následky.5. Práce bez jasného cíle a smysluUmělé vyplnění času zbytečným papírováním a vypracovávání reportů, které stejně pouze založíte do šanonu, vám sice zajistí, že zaměstnanci ve volném čase nebudou surfovat na internetu, avšak v jejich očích vám příliš kreditu nedodají. Osvoboďte práci od zbytečné byrokracie a při zadávání úkolů se vždy snažte vysvětlit jejich přínos a cíle, i svou vlastní představu.6. Nedostatečný respekt k zaměstnancům Ano, i ten nejvyšší šéf musí svým zaměstnancům prokazovat dostatečný respekt a úctu. Zaměstnanci by pravidelně měli dostávat zpětnou vazbu, jejíž nedílnou součástí musí být i pochvala a uznání jejich práce. Šéf tedy samozřejmě musí vědět, co jeho zaměstnanci dělají.7. Negativní vztahy na pracovištiHádky, vzájemné přehlížení se, ale i špatná komunikace na pracovišti se nezřídka stává zdrojem syndromu vyhoření. Pořádejte pravidelná teambuildingová setkání a případná nedorozumění se snažte vyřešit dříve, než bude pozdě. Z jednoho malého sporu o kompetenci mezi zaměstnanci se může stát situace „kdo s koho“. Co je syndrom vyhoření?Pojem „burn-out“ byl poprvé použit v polovině 70. let minulého století americkým psychiatrem Herbertem Freudenbergerem. Ten jím popsal proces, během kterého ztrácejí lidé své původní nadšení a namísto toho se u nich postupně začínají projevovat příznaky vyčerpání. První oblastí, která na tuto problematiku upozornila, bylo zdravotnictví. Nedlouho na to byl syndrom popsán i u dalších pomáhajících profesí a zaměstnaneckých kategorií, při kterých jsou jedinci v dlouhodobém bezprostředním styku s lidmi. S postupem času se však ukázalo, že syndrom vyhoření se vyskytuje i v ostatních povoláních a dokonce se objevuje i v kategoriích nezaměstnaneckých. Dnes se s ním můžeme setkat napříč všemi profesemi, přičemž nezáleží na věku ani na společenském či finančním postavení.Jak poznat, že jsme na pokraji vyhořeníJednotlivé symptomy syndromu vyhoření se neprojevují najednou, ale přicházejí k nám postupně. Pokud je včas neodhalíme či na ně nejsme upozorněni okolím, může dojít k výraznému zhoršení stavu. Přitom vše začíná tak nevinně… Počáteční přesvědčení, že svou práci nestíháme, střídá pocit profesního neúspěchu. To vše vede k zhoršení pracovního výkonu, což je provázeno jak ztrátou sebevědomí, tak i hlubokými pocity zklamání a marnosti. V pokročilejší fázi již ztrácíme zájem nejen o práci, ale i o veškeré dění kolem. Začíná nám vadit přítomnost druhých lidí, dostavuje se tělesná únava a naprosté psychické i fyzické vyčerpání. Izolace, beznaděj, úzkost a strach může vést až k existenciální frustraci, jež nezřídka vyúsťuje v depresi. Zatímco u počátečních příznaků mnohdy postačí odstranit příčiny začínající frustrace, přistoupit ke zlepšení organizace pracovní činnosti a vytvořit vhodnější pracovní podmínky, v pokročilé fázi nezbývá, než vyhledat pomoc odborníka.Tři otázky pro odborníka:1. Nakolik jsou syndromem vyhoření ohroženi čeští zaměstnanci, nejedná se spíše o fenomén rozšířený zejména v západních zemích?Podle současných poznatků z výsledků výzkumných šetření, realizovaných u řady profesních skupin české populace, je možno konstatovat, že tento syndrom není specifickým fenoménem západních zemí, ale vyskytuje se (samozřejmě různou měrou v závislosti na řadě dalších okolností) též u populace ČR. V našich podmínkách však došlo k určitému, přibližně patnáctiletému zpoždění ve výzkumu tohoto fenoménu, jakož i v rozvoji a aplikaci vhodných diagnostických nástrojů a terapeutických a preventivních strategií oproti USA a  západní Evropě.2. Zlepšuje se u nás informovanost a věnuje se dostatečná prevence syndromu vyhoření?Informovanost české odborné i široké veřejnosti o syndromu vyhoření každým rokem skutečně nepochybně stoupá. Kromě odborných i populárně-naučných publikací, kterých neustále přibývá, se objevují již několik let i studentské bakalářské a diplomové práce, věnované tomuto problému, jež často upozorní na velmi zajímavá konkrétní zjištění o výskytu tohoto fenoménu v české společnosti. V rámci grantů MŠMT ČR byl natočen o syndromu vyhoření též populárně naučný videofilm, který byl distribuován zdarma v síti poraden podpory zdraví zdravotních ústavů.3. Které skupiny jsou tímto syndromem nejohroženější?Nejvíce ohroženými profesními skupinami jsou u nás, podobně jako v západních zemích, zejména ty profese, v jejichž pracovní náplni je obsažena profesionální práce s lidmi, resp. služba lidem poskytovaná, tedy (bez rozdílu pohlaví) učitelé, sociální pracovníci, lékaři a další zdravotničtí pracovníci, duchovní, úředníci všeho druhu, ale také představitelé dalších zaměstnaneckých skupin (policisté a vojáci) a dokonce i pracovníci „svobodných povolání“ (profesionální umělci, sportovci a tvůrci všeho druhu) a pracovníci „na volné noze“ (pojišťovací agenti, realitní makléři atd.). Jednotícím prvkem možného vzniku a rozvoje syndromu vyhoření je u nich veřejná kontrola efektivity jejich činnosti a s ní související suspektní obava, že při této kontrole neuspějí.  

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz nejen

Vitamín D

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Vitamín D je nezbytný pro vstřebávání vápníku z potravy a pro jeho následné vázání v kostech. Vápník tvoří 99 % naší kostry a vitamín D je jeho velkým pomocníkem. Pokud dojde k dlouhodobému nedostatku vitamínu D, sníží se hladina vápníku a fosfátů v organismu. Následkem tohoto nedostatku potom dochází k tzv. řídnutí kostí.Nízký příjem vápníku a vitamínu D v dětství a pubertě je sice již nenahraditelný – u dívek končí růst přibližně v 15 letech (v závislosti na hormonálních změnách), u chlapců okolo 17. až 18. roku – hustotu, kvalitu a zdraví kostí je však potřeba udržovat v průběhu celého života. Pokud vitamín D dlouhodobě lidskému organismu chybí, nastává problém. V České republice s osteoporózou, tedy řídnutím kostní tkáně, bojuje téměř tři čtvrtě milionu lidí. Důvodem může být stále přetrvávající mýtus v podvědomí lidí, že vápník a vitamín D potřebují jen děti. To je důvodem, že většina Čechů stále trpí jejich nedostatkem. Vápník a vitamín D je potřeba doplňovat neustále, v průběhu celého života.Vitamín D významně ovlivňuje homeostázu (dynamickou rovnováhu) vápníku a fosforu a mineralizaci kostní tkáně. Nedostatek vitamínu D se v dětském věku projevuje jako křivice. U jedince s křivicí dochází k nedostatečné mineralizaci, a tím i kalcifikaci tkáně. Chrupavčitá část roste normálním tempem, ale není včas nahrazena mineralizovanou kostní tkání. U dětí pak dochází k deformujícím změnám kostry, resp. postavy. Vitamín D není vhodný pouze pro zdraví a pevnost našich kostí. Odborné studie dokazují, že jeho úloha pro náš organismus je mnohem komplexnější. Chrání naše srdce, snižuje riziko nádorových onemocnění a mnoha současných civilizačních chorob, jakými jsou cukrovka či roztroušená skleróza.Také pozitivně ovlivňuje celkovou imunitu. Vitamín D hraje důležitou roli i v imunitním systému a jeho dostatečná hladina příznivě ovlivňuje imunitu dítěte. Základním zdrojem vitamínu D je sluneční záření. Díky sluníčku lze získat až 80 % z celkového doporučeného denního příjmu tohoto vitaminu. Na slunci bychom měli každý den pobýt zhruba 20 minut. Teprve po této době se totiž vitamín D do těla dostává. Při slunění je nutné brát na vědomí nejen doporučení dermatologů proti nadměrné expozici nechráněné kůže, ale také to, že opalovací krémy zabraňují vstřebávání vitamínu D do našeho těla.Nedávno zveřejněná studie potvrdila, že houby vystavené slunečnímu záření poskytují tolik vitamínu D jako výživové doplňky obsahující vitamin D2 a D3. Dr. Michael Holick a další výzkumníci z Bostonské univerzity lidem doporučují, aby houby před uvařením dali minimálně na půl hodiny (lépe však hodinu) na slunce. Pro adekvátní příjem vitamínu D býval v minulosti doporučován pobyt na slunci nebo braní výživových doplňků v závislosti na zeměpisné šířce, ročním období a pigmentaci kůže. Pouze několik živočišných potravin totiž obsahuje významné množství vitamínu D (tučné ryby, rybí olej, játra), proto je příjem z potravy většinou nízký. Jak ukázala studie, dokážou i houby (podobně jako naše kůže) vytvářet vitamín D z ultrafialového záření ze slunce, a to i poté, co byly sklizeny. Výhodou je, že ve srovnání s doporučovaným pobytem na slunci se konzumací takových hub nevystavujeme riziku rakoviny kůže.Vitamín Dje rozpustný v tucích. Neodchází tedy z našeho těla močí, ale v těle se soustavně hromadí a tvoří se ho zásoba, kterou organismus při zvýšené spotřebě využívá. Pokud však budeme vitamín D užívat v nepřiměřených množstvích, hrozí nám toxické předávkování. Toxicitu vitamínu D snižuje vitamín A. Dávky odpovídající cca 5-ti až 6-ti násobku doporučené denní dávky (25 µg) mohou vyvolat průjmy, pocit na zvracení, časté močení – s tím spojenou žízeň a psychickou podrážděnost. Citliví jedinci mohou reagovat na vysokou dávku vitamínu D vyrážkou, kruhy pod očima nebo svěděním kůže. Dále dochází ke kalcifikaci (převápnění) některých orgánů, jejíž výsledkem můžou být třeba ledvinové kameny. Předávkování dávkami nad 400 mikrogramů/ml v séru způsobí zvracení, nechutenství a vysoký krevní tlak. Při opalování předávkování vitamínem D nehrozí, protože čím déle jsme vystaveni slunečnímu záření, tím více tvoří naše pokožka pigmentu (hnědne) a tím méně UV záření pronikne do spodních vrstev kůže – čímž dochází k omezení fotolýzy a tvorby vitamínu D.

folder_openPřiřazené štítky

Bolesti krční páteře

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Bolesti krční páteře jsou nepříjemná věc a způsobují migrény a chronické bolesti hlavy. Proto je důležité těmto neduhům z bolesti krční páteře předcházet a začít s cvičením krční páteře. Pokud máte jen malé náznaky na bolesti krční páteře, či bolesti zad, nebo jen bolesti páteře neváhejte a začněte cvičit. Při zanedbání může v pozdním věku dojít k chronické bolesti zad. Příčinou bolesti krční páteře může být: přetažení svalů a vazů, degenerativní onemocnění páteře, nebo vrozená vada.Příznaky bolesti krční páteře, důsledky bolesti krční páteřePříznaky bolesti krční páteře mohou být častá bolest hlavy, migréna, či zvedání žaludku vyústěné zvracením. Bolest hlavy poté přechází do krku a vzniká bolest krční páteře. Je nutné navštívit doktora a ten vám stanoví diagnózu a začnete s cvičením krční páteře. Pokud by jste tak neučinily může to vést k chronické bolesti krční páteře či hlavy.Cvičení páteřePři cvičení krční páteře je důležité dbát na přesnosti provedení cviků. Ze začátku doporučuji na cvičení krční páteře objednat nějakého trenéra na cvičení krční páteře a až dostanete cvičení do ruky můžete ho provádět sám / sama doma. Na cviky krční páteře doporučuji osobně program Pilates – zde dochází k procvičení a protažení zad, krční páteře, bederní páteře a celkově celé páteře. S produktů dostupných v lékárně, nebo na internetu doporučuji Kosmodisk pro krční páteř ten vaší páteř pořádně zpevní a zafixuje do jedné polohy, nebo doporučuji čaj gokshura pro uvolnění páteře.Je dokázáno, že bolest páteře, nebo bolesti od páteře trápí v dnešní době70 % populace s věkem 40 a více. Bolest krční páteře, které následovně způsobujeaž prudkou bolest hlavy, nebo migrénu je v dnešní době každodenní chléb. Bolest zad trápí nejen lidi staršího věku, ale zárodky bolest páteře se začínají projevovat už v útlém věku.

folder_openPřiřazené štítky

Úspěch na dosah…

access_time05.únor 2020personRadka Eliášková

Bez stresu!Stres je překážka, která se často vyskytne na vaší cestě. Je všakzcela nezbytně nutné se s ním úspěšně vypořádat, jinak by se váš směr neblaze změnil a svedl vás ze stezky. To přeci nikdo nechce, aby skončil jako troska. Pokud se na vás navalí mnoho úkolů a povinností, nebo nějaké špatné události, můžete se lehce stát obětí tohoto strašáka,který vám může způsobit mnoho neblahých následků.Řekněme si tedy, co likviduje stres. Pokud jste tedy už skupinou, která se řadí mezi ty postižené, měli by jste si na nějakou dobu vzít dovolenou. Nutně se potřebujete zregenerovat. Odpočinout si od toho všeho. Nejlépe uděláte, pokud odjedete někam, kde to máte rádi.Třeba k moři, procházet se po pláži, zaplavat si. Prostě se jenom tak bavit aniž by jste měli dělat nějaké povinnosti. Musíte si říci, že ty počkají, zapomeňte na to! Pokud toto nezvládnete, pravděpodobně nezvládnete později už nic, budete natolik vystresovaní, že se jednoho dne zcela zhroutíte a nebude vám pomoci.Nejlepším lékem je ovšem stresu zcela předcházet. Někteří už možná slyšeli pojem „Duševní hygiena“. Je to termínz psychologie a právě ten se zabývá metodami, s pomocí kterých byste měli předcházet stresu. Shrneme-li to tedy jedná se o uklidnění a relaxaci. Měli by jste se tedy naučit respektovat svůj biorytmus a umět odhadnout, kolik toho vydržíte, pokud se přeceníte, nemusíte to vydržet a skončíte špatně. Měli by jste tedy pracovat pravidelně a také si pravidelně dopřávat odpočinek, který je nezbytný k tomu aby jste byli úspěšní, musíte být i duševně fit, aby jste zvládali důležitá jednání a řešení problémů.Jak nejlépe relaxovat? Relaxovat se dá opravdu rozličně, každý z nás si rád odpočine jinak. Někomu je příjemné spát, jiný si přečte knížku, ostatní se dívají na televizi. Je to celkem jedno jak, důležitéje aby jste prostě nemysleli na práci a problémy. Přispívá k tomu i dostatek spánku, který nás posiluje. Mějte však na paměti, že nikdy se nesmí relaxovat při práci. Proč ne? Je to více než relaxace spíše častá výmluva workoholiků. Ti prostě musí nutně pracovat a tak svojí práci začínají vydávat za svého koníčka. Nejen, že to začnou nalhávat ostatním, později však začnou lhát i sobě.Tip pro Vás: Máme pro vás tip, jak začít relaxovat.Nikdy a u ničeho není lehký začátek. Chce to odhodlání. Pokud máte dům nebo větší byt a nejste alergičtí na srst, potom si zaručeně pořiďte nějaké zvíře. Bude vás nejen rozesmávat, ale také s ním můžete(alespoň v případě psa, což je nejčastější) chodit na procházky třeba do parku, kde si odpočinete a bude vám fajn. Můžete si tam třeba i číst. O zvíře se také musíte starat, proto se můžete často a na chvíli věnovat něčemu jinému než starostem.Buďte prostě v klidu. A nesnažte se stihnout co nejvícvěci v rekordním čase a ještě hůř najednou. Vše si pečlivě rozvrhněte a postupně plňte s relaxačními přestávkami.

folder_openPřiřazené štítky

Kouzelný dotek bambuckého másla

access_time21.únor 2020personRadka Eliášková

Bambucké máslo nebo-li shea butter či karité je rostlinný tuk, který se získává ze semen stromu shea tree (nazývá se také karité tree nebo máslovník), který roste v části rovníkové Afriky. Výroba bambuckého másla je tajemstvím žen, proto se mu říká „ženské zlato. Bambucké máslo je malý zázrak. Obsahuje velké množství rostlinných sterolů, nenasycených mastných kyselin, léčivé vosky, kyselinu skořicovou, vitamíny (E,A,D) a karitény. Africké ženy bambucké máslo již po staletí využívají k péči o pleť a jako přírodní ochranu proti UV záření a před horkým větrem. Díky tomu přípravku jsou nejen chráněny před volnými radikály, ale také vyživují a hydratují svoji pokožku. 

folder_openPřiřazené štítky

O bylinkovém čaji

access_time09.březen 2020personSimona Chvátilová

K bylinkám mám velmi blízko. Co si pamatuju, chodili jsme je sbírat na louky. A té vůně! Někomu to možná páchne, lituju alergiky a lidi se sennou rýmou, ale mně osobně bylinky krásně voní. Třeba ten jemný mentol u máty, citrónový med u meduňky nebo ostřejší vůně u dobromyslu…Ani nevím, jak jsem k tomu bylinkaření vlastně přišla. Asi od svého taťky a od babičky. U domu jsme měli pořád nějakou meduňku, rostla i mezi záhony jako plevel. Když jsem byla větší, chodili jsme na procházky a babička bylinky sbírala; třezalku, mateřídoušku, jahodník, maliník, diviznu, kopřivu, podběl. V mé dospělosti jsme se s taťkou dopracovali k záhonu bylinek na zahradě. Roste a prospívá tam máta, meduňka, routa, saturejka, dobromysl, majoránka, šalvěj, yzop. Mateřídouška bohužel postupně vymrzla a echinaceu neboli třapatku nachovou nám v zimě sežraly myši.Bylinky jsou a byly odjakživa výbornými léčivými prostředky. A není nad vlastní umíchanou čajovou směs. Já jako bronchitik nedám dopustit na yzop a naše domácí směsky, ale o tom později. Bylinky jsou dobré hlavně jako prevence, nemají samozřejmě tak rychlý a velký účinek jako chemická léčiva, ale jsou šetrnější k organismu. Bylinné čaje, masti, obklady a koupele pomáhají a zmírňují určité příznaky a nemoci. Jedinou nevýhodou je, že léčebná kúra s bylinkami trvá poměrně dlouho a v dnešní uspěchané době chce každý všechno hned, i zdraví.Ne každý přijde bylinným čajům na chuť. Jsou specifické svou chutí i vůní a k jejich oblibě nevede přímá cesta. Chuť si musí člověk teprve vypěstovat. Ale když například děti vidí, že rodiče bylinky pijí, snáze pak začnou taky. Bylinnými čaji se nemusí jen léčit už akutní potíže, popíjet čaj můžeme i bez zjevného důvodu jen pro radost s hrníčkem v ruce a třeba knihou. Žádný jiný čaj tak nevoní, jako bylinky s medem. Mimochodem bylinné čaje bychom měli sladit jedině medem. Není to žádné pravidlo, ale mně osobně přijde slazení cukrem jako svatokrádež Pravidla sběru a uskladnění: Sbírat a sušit bylinky může každý, není v tom žádná věda. Jen je třeba dodržet pár pravidel. První je, že bylinky zásadně sbíráme nejméně 200 metrů od nejbližší silnice. Jinak spolu s léčivými látkami vstřebáme i jedy z výfukových plynů a také budou stonky zaprášené. Pokud je předmětem sběru list, sbíráme celé stonky a listy odrhneme, až uschnou. Květy se uštipují ze stonků. Dalším pravidlem je sběr za sucha, tedy nikdy nesbíráme bylinky mokré od deště. Sbírá se většinou v době prvního květu, tedy takové bylinky, které ze dvou třetin kvetou a ze třetiny mají poupata, odkvetlé stonky jsou k ničemu. Někteří odborníci doporučují i různé fáze dne jako nejlepší ke sběru, ale já se tím nikdy neřídila. Většinou jsem je sbírala odpoledne. Když si donesete sběr domů, nikdy jej neperte. Bylinky vám pak místo schnutí hnijí. Leda při opravdu velkém znečištění je propláchněte vodou a důkladně protřepte na sítku. Nejlepší styl sušení je, rozprostřít je na nějaký rám, pokrytý síťovinou, třeba i starou záclonou nebo rybářskou sítí. Bylinky by měly ze všech stran větrat, tedy rám postavit na nějaké nízké podstavce. V nouzi můžete rozprostřít na zemi archy papíru (v případě vypraných bylinek ale jedině rám). Bylinky nesmí schnout ve vrstvě, vždy je důkladně oddělte a rozprostřete. Důležité je pomalé postupné schnutí bez přítomnosti přímého slunce. Vůbec nejlepší je vzdušná suchá půda. V paneláku pak aspoň nějaký tmavší kout, kam nemůže slunko. Když bylinky důkladně proschnou, sdrhneme lístky ze stonků a mezi dlaněmi je do nějaké mísy rozemneme na menší kousky. Totéž uděláme s květy. Takto připravené, usušené bylinky nasypeme do papírových (nikdy plastových!!) sáčků nebo ještě lépe do čistých skleněných (důkladně suchých!!) dóz. Bylinky skladujeme na suchém temném místě, třeba na horní polici ve špajzu. Takto uskladněné vydrží rok. Každý rok bychom si měli nasbírat a nasušit čerstvé, víc než rok by se bylinky používat neměly.Každá bylinka má samozřejmě svůj účinek a existuje obrovské množství publikací a stránek na internetu, kde se dočtete, na co která bylinka je. Jistě většina lidí má aspoň základní pojem o účinku některých nejrozšířenějších bylin, například lipový květ na nachlazení, meduňka na uklidnění, heřmánek na žaludek, kopřiva na krev a čištění organismu, jitrocel na kašel. My vlastníme řadu knih s názvem Herbář léčivých rostlin, je ho několik dílů podle písmen abecedy, autoři Zentrich-Janča. Považuji ho za velmi komplexní a kvalitní publikaci.Já se svou chronickou bronchitidou nedám dopustit na svou domácí směsku na průdušky, jejímž základem je yzop, což je přírodní antibiotikum, působící například i na astma. Míchám ho s meduňkou, mátou, mateřídouškou. Sáčkové průduškové čaje z lékáren mají úplně jiné složení, ale já tenhle svůj čajík ve svém kritickém období září-října a února-března piju preventivně jeden dva hrnky denně a opravdu se mi podařilo už několikrát neonemocnět nebo mít mírnější průběh nemoci.Mimochodem na mátu pozor! Málo se ví, že dlouhodobé užívání této bylinky vede k tomu, že organismus se stane odolným vůči účinkům bylinek. Proto se mátový čaj pije krátkodobě (maximálně několik týdnů) a máta se používá spíš do směsí.Spoustu bylinek si můžete nejen nasbírat, ale pěstovat i v květináči na okně, třeba zrovna tu mátu nebo meduňku. Tak vám na závěr přeju pevné zdraví a příjemné chvíle nejen při sběru bylinek, ale i při samotném pití čaje

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Mix na dotaz nejen

Jak vypěstovat sibiřský cedr

access_time06.březen 2020personRadka Eliášková

Krátký botanický popis sibiřského cedru:Tento stále zelený strom dorůstá výšky 35-40m a jeho kmen dosahuje 1,5-2m v průměru. Plodonosná je pouze vrchní část koruny, a to v délce 1-2m. Sibiřský cedr roste pomalu, žije v průměru 300-550 let, ale některé stromy, které rostou v semknutých skupinách žijí 500-800 let. Strom je jednodomý, to znamená, že ženské šištičky a mužské klasy rostou na jednom stromě. Většinou se šištičky nacházejí na silnějších částech vrchní části koruny a mužské klasy višňově červené barvy v nižších částech stromu. Cedr kvete v červnu a množství jeho pylu je tak velké, jako sama úroda semen. Pylová zrna mají vzdušné váčky, s pomocí nichž jsou roznášena do dalekého okolí. Pyl zanesený na vodní hladinu je cenným pokrmem pro rybí potěr. Cedrový včelí med je velkolepé chuti a má neocenitelné léčebné vlastnosti pro organizmus člověka. Po opylení semena dozrávají až na druhý rok. Plodnost je tedy jedenkrát za dva roky. Větší úroda bývá však jednou za 4-5 let. Cykly úrody jsou také závislé na jedenáctiletém cyklu sluneční aktivity. Plodonosnost u samostatných stromů, či u stromů sázených v řadách začíná mezi 25-40 lety. Šiška cedru obsahuje od 80-140 tmavě hnědých semen. Počet šišek bývá na jednom stromě mezi 80-100 kusy.V ošetřovaných cedrových sadech bývá na jednom stromě až 1500 šišek. Svou krásou, velikostí a mnohostranným využitím je sibiřský cedr přínosem pro národní hospodářství a kulturu. Krášlí parky Moskvy, Petrohradu a ostatních měst. Pod Jaroslavli jsou cedrové kultury, které byly nasázeny ještě začátkem šestnáctého století. Jak vypěstovat sibiřský cedr:Veškerý přírodní talent se otvírá v plné míře jen v dobrých podmínkách a v odpovídající výchově. To stejné platí i pro cedr, tedy při odpovídajícím porozumění a cíleném opatrování realizuje svoje bohaté přírodní možnosti. V odlehlých podmínkách úroda cedrů nebývá vysoká. Zato v cedrových hájích nasázených a opatrovaných člověkem se stromy představují v celé své kráse a užitku. Stromy se stále zelenými korunami zkrášlují bydliště lidí a ozdravují svými fytoncydy okolní atmosféru. Takto nasycený vzduch má blahodárné účinky na dýchací orgány. Úroda těchto stromů je na rozdíl od ostatních 5-6 krát větší.Přes všechna pozitiva, která cedr přináší, je však jeho vypěstování, oproti ostatním stromům velice složitou záležitostí, která se nazývá školou trpělivosti. Semena musí být 3-4 měsíce v zimních podmínkách, chráněna od škůdců, tedy myší a ptáků. V budoucnosti je však tento druh stromu schopen se člověku odvděčit za jeho starostlivost! Jednou z možností, jak vypěstovat sibiřský cedr je: Cedrová semena vhodná k výsevu namočit na hodinu do roztoku hypermanganu 0,4%, a tato na podzim vyset do dřevěného, či jiného truhlíku. Na materiálu truhlíku obvykle nezáleží, je však nutno, aby měl větší počet malých otvorů na svém dně, což je nutné pro odvod přebytečné vody a opačně. Směs země pro výsev je vytvořena z velmi jemného písku a zahradnického substrátu s malou příměsí borovicové, či smrkové lesní země. Vše v poměru asi: 40:50:10%. Truhlík s hloubkou asi 20 cm naplnit z poloviny touto směsí země. Semena volně nasít na povrch. Je možno je zasypat asi centimetrovou vrstvou zeminy, rozhodně však ne více! Zeminu je vhodné zalít 0,4% roztokem hypermanganu-desinfekce proti plísním. Truhlík na zimu zakrýt propustnou sítí či pletivem (s oky 0,5- 1cm) proti škůdcům, hlavně v zimním období proti myším. Truhlík položit na zem, či je možno jej do země i zapustit a nechat volně přezimovat v přírodních podmínkách na zahradě s přístupem deště a sněhu. Při jarním klíčení semen síť brzy neodkrývat, ochrana proti ptákům. Klíčící stromečky a jejich oříšky (čepičky) jsou chutným pokrmem pro slimáky a ostatní škůdce. Stromky občas zalít výše uvedenou desinfekční směsí hypermanganu. Vzrostlé semenáčky přesadit do květináčků, které by měly mít větší hloubku, neboť stromeček vytváří dlouhý a stabilní kořenový systém! Jelikož ovzduší kolem nás není bohužel tak čisté, na rozdíl od civilizaci vzdálených sibiřských oblastí, vyskytují se v našich podmínkách různá plísňová onemocnění rostlin. Stromečky je nutno preventivně-jedenkrát za měsíc desinfikovat 0,4% roztokem hypermanganu, či ještě lépe je tímto roztokem občas zalít, čímž se předejde výskytu nežádoucích bakterií v kořenovém systému, z něhož někdy přechází plíseň i na vrchní část stromku. Zejména, jestliže začne nějaká zelená jehlička stromku tzv. rezivět-hnědnout, na stromečku parazituje nějaká plíseň či bakterie (analogie s rajčaty, před třiceti lety nikdo neznal plíseň na rajčatech-zhoršené životní prostředí). U malých stromečků v období sucha provádíme dostatečnou zálivku. Stromeček je vhodné do 3-5 let ponechat v tzv. školce, tedy v odděleném a chráněném kousku zahrady (je možno jej ohradit ohrádkou z dřevěných kolíčků či pod.), nasazený přímo v zemi, či v dostatečně velkých obyčejných hliněných a hlubokých kořenáčích (glazovaná kořenáče nepropouští vodu z okolní půdy). Pozor také na prorůstání kořene skrze otvor v kořenáči pokud je kořenáč položen na zemi, tento by se mohl při pozdějším přemísťování kořenáče přetrhnout! Kořenáč je možno něčím podložit, či jeho otvor překrýt popřípadě kamínkem a pod. Po této době stromek vysazujeme do místa jeho nového určení, pozor na hluboký kořenový systém! Stromkům se dobře daří na slunném místě! Pokud je nové místo pro cedr nějak nepříznivé, např.těžká, neúrodná, či jílovitá půda a pod, je lépe cedr přesazovat v pozdějším věku 6-8 let. Tento má více schopností překonat nepříznivé podmínky. Do jamky v místě určení pro sázení vložíme na dno několik hrstí kvalitní výše uvedené směsi půdy, to vše pro nutnou půdní mikroflóru.Prvních 10 let roste sibiřský cedr velmi pomalu a dosahuje výšky 1,5m. Ve 25 až 30 letech dosahuje výšky 9m a formuje korunu pro plodnost, která má průměr okolo 3m. Objeví-li se na mladých výhoncích bílý povlak - opět přítomnost plísně, je nutno tyto části omýt roztokem z obyčejného mýdla, z něhož se vytvoří pěna, kterou se napadené místo pomocí tamponu omyje. Druhou možností vypěstování je: vyloupaná semínka z šišky stratifikovat za pomocí chladného sklepa, či v podmínkách chladničky. Naše zkušenosti nejsou z nějakých to příčin positivní (možná jsme nedodrželi nějakou z daných teplotních, či jiných náležitostí), a proto zde tento postup nebudeme uvádět. V případě přání jej mohu přeložit a zaslat. Semenáčky cedru je nutno přesadit z transportních kelímků do vhodných hlubších a větších kořenáčů, či do chráněného místa na zahradě-jakési školky. Stromky se ponechávají celoročně v přirozených podmínkách, tedy venku na slunném místě. Není-li jiná možnost, mohou být i v bytě na okenním parapetu,ne však v blízkosti tepelného zdroje! Závěrem bychom rádi popřáli všem, kteří se rozhodnou pěstovat sibiřský cedr, či cedry mnoho úspěchů v jejich práci a snažení. Tím, že se člověk rozhodne zasadit tento strom, či stromy, přispívá významnou měrou ke zlepšení ekologie a životního prostředí naší planety Země nejen pro nás jako současníky, ale hlavně pro ty, kteří přijdou po nás.

folder_openPřiřazené štítky

Skype v péči bezpečnostních složek

access_time18.březen 2020personRadka Eliášková

Telefonní hovory přes Skype jsou velice rozšířeně a někdy se zdá, že se tomu státní orgány zaradovaly. Mají teď jednu jednoduchou možnost, jak získávat cenné informace z tohoto celosvětového média. Existuje několik možností, jak uživatele odposlouchávat.Skype patří MicrosoftuMicrosoft provozuje Skype na svých serverech. Když tuto službu koupil, tak veškerý datový tok převedl k sobě. Posléze jej při různých problematických sporech o zdrojový kód začal patřičně zpracovávat. V poslední době se objevila možnost přihlásit se do Skype pomocí Microsoft Live nebo přes Facebook. Tato počítačová budka tak tedy zná nejen Vaše jméno, ale vlastně celý Váš život, pokud jste uživateli Facebooku. Ve Windows 8 dokonce musíte přihlášení koordinovat s jinou službou od Microsoftu.Nezákonná nezrušitelnost účtu a shromažďování datPředně je potřeba poznamenat, že účet ve Skype je nezrušitelný. Tento nesmysl je v rozporu z řadou zákonů různých zemí a samozřejmě České republiky. Každý spotřebitel a uživatel telekomunikačních služeb má právo zrušit svůj účet a především dosáhnout vymazání svých osobních údajů. To ve Skype není možné. A druhým problémem je stahování dat uživatelů samotným Microsoftem. Společnost má vyvinutý software, který kontroluje jakýkoliv obsah. A dokonce jej zaznamenává a to nejen v datové, ale dokonce i v tištěné podobě.Tedy je schopna dodat komukoliv nejen hlasový hovor, ale písemný přepis hovoru a k tomu samozřejmě veškerý záznam o činnosti uživatele. Uvedené porušování zákonů Skype ani Úřadu pro ochranu osobních údajů nevadí.Kreditní karta plus rozpoznávací programPokud si ve Skype zaplatíte nějaké služby, pak jste zcela odhaleni. Je jasné, že k záznamům hovorů přibyla také přesná identita. To ale není všechno. Bezpečnostní složky a Microsoft mají nejen odposlechy, ale také dokáží identifikovat slova, která znamenají potenciální nebezpečí. Tento software je velice pokročilý a kdo si myslí, že si přes Skype něco trestného naplánuje, pak se hluboce mýlí. Program zachytí intonace hlasu, rozliší určitou míru pravdivosti a dokáže analyzovat i delší větná spojení, náznaky nebo nahrazení klíčových slov jinými. Pokud si popovídáte ve Skype o teroristickém filmu, pak to nemusí dopadnout nejlépe, minimálně budete na čekací listině nespolehlivých osob.Málo dotazůZ uvedených důvodů také Microsoft eviduje jen málo dotazů k uživatelům vzhledem k rozsahu provozu. Dotazů na uživatele tak postoupilo v minulém roce pouze 4713. Ale rozvědky a různé tajné služby požadovaly dokonce 15.409 informací. Nejvíce jich bylo z Velké Británie (1.268) a USA (1.154). U Britů se jednalo o informace o 2.700 lidech, USA chtěly znát identitu 4.800 lidí. Němci zadali 2.600 dotazů v 686 případech. Méně než 500 dotazů učinilo ještě dalších 49 zemí – například Francie s 402 dotazy.Skype je díra do soukromíA proč není mezi dotazy Čína? Protože oficiálně nic nepotřebuje. V podstatě se jako obvykle na zákon neptá a kopíruje a kopíruje. Čína vyvinula svůj vlastní systém na odposlechy a záznamy Skype. Je tak dokonalý, že nejen monitoruje provoz a zaznamená hovory, ale dokáže je i měnit. Aby také nebyl problém s chatem, tak ještě „odezírá“ z klávesnice. Proto je potřeba si uvědomit, že se Skype je naše soukromí v troskách. Ti, kdo nás „chrání“, to nedělají jen tak naivně. Pokud jde o ochranu a bezpečí, je to ještě pochopitelné. Ale stát potřebuje nejen bezpečnost, ale také loajálního občana. Čína je toho příkladem. 

folder_openPřiřazené štítky