Výsledky vyhledávání v sekci Výživa na dotaz oleje

Olivy a olivový olej

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Olivy se sklízí na podzim, kdy jsou nejbohatější na antioxidanty a také na obsah olejů.Nejprve se sklízí olivy zelené – tedy ty méně zralé, tvrdé, s nahořklou chutí. Po dalším dozrávání na stromě mění olivy svou barvu na červenou, tmavě fialovou a pak černou – černé olivy tedy nejsou jiným druhem oliv, jsou pouze později sklizené. Černé olivy jsou měkké a chutnají jemněji.Další charakteristickou chuť získávají olivy zejména nakládáním, ať už ve slaném nálevu či v oleji, spolu s bylinkami a kořením.Olivový olejOlivový olej se vyrábí lisováním oliv, nejlépe do dvou dnů po sklizni. Nejkvalitnější – panenský – olej se získá mechanickým stlačením celých oliv za studena. Tímto postupem se v oleji zachová největší množství obsažených prospěšných látek. Vzniklá drť se dále zahřívá a znovu lisuje, čímž se získá již méně kvalitní stolní olej.Panenský olivový olej se nejvíce hodí do studené kuchyně – salátů, dresinků a zálivek či k marinování. Můžete jím nahradit i máslo – stačí jen trochu pokapat krajíc celozrnného pečiva. Ostatně pita chléb a olivový olej jsou tradiční snídaní po staletí v mnoha středomořských zemích.Rafinovaný stolní olivový olej je více odolný vůči teplotě a je tedy možné jej využít i pro pečení či restování.Olivy a zdravíOlivy jsou velmi bohaté na velké množství živin – obsahují vitamín A, E a K, dále minerály vápník, draslík, hořčík a železo a vysoký je i obsah antioxidantů. Velmi důležitý je vysoký obsah nenasycených tuků – z celého obsahu tuků je to až 70%. Díky svému výjimečnému složení mají olivy a olivový olej velmi pozitivní vliv na zdraví – nenasycené tuky se podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a tím významně přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Díky své nahořklé chuti podporuje olivový olej tvorbu žaludečních šťáv a mírným projímavým účinkem pomáhá také vylučování. Pravidelná konzumace olivového oleje podporuje celkovou detoxikaci organismu, pomáhá jako lék při žlučníkových potížích, a mírnění žlučníkových záchvatů.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Recepty na dotaz oleje

Hrášková polévka

access_time05.březen 2020personSimona Chvátilová

Postup Očistěte a oloupejte cibulku, kterou potom nakrájejte na jemno.Na trošce olivového oleje dejte zpěnit na jemno nasekanou cibulku, podlijte bílým vínem a následně zeleninovým vývarem. Dejte povařit.Po chvilce vaření do hrnce přidejte čerstvý, mladý, vyloupaný hrášek a opět přiveďte polévku do varu. Nechte hrášek povařit do měkka.Polévku podle své chuti osolte, opepřete a přidejte lístky máty.Nakonec do již hotové polévky vmíchejte sladkou smetanu a polévku následně rozmixujte pomocí ponorného mixéru do hladkého krému.Bagetu nakrájejte na asi 2 cm tlusté plátky a vložte do trouby rozehřáté na 200 stupňů a opečte do zlaté barvy. Krutonky vytvoříte z jeden den staré housky, kterou restujte taktéž do zlaté barvy.Před podáváním můžete polévku posypat trochou parmezánu anebo ozdobit krutonky, případně podávat k polévce bruschettu.

folder_openPřiřazené štítky

Kuřecí roládka

access_time05.březen 2020personSimona Chvátilová

Postup Kuřecí prssa vykostíme a z ořezu si připravíme fáš – Maso jemně nameleme nebo rozkutrujeme a přidáme smetanu ke šlehání a sůl. poté ještě jednou promixujeme. Konzistence správné kuřecí fáše by měla být asi povolené máslo – mělo by se sní dát potírat. Takovouto fáší potřeme kuřecí prsa a zabalíme je dohromady. Poté je zabalíme buď do potravinářské folie a pomalu táhneme ve vodě, nebo zabalíme do látky a pomalu vaříme ve vývaru. Po uvaření nakrájíme na plátky a opečeme zprudka z obou stran.Ze stehen si připravíme „rilletes“. Kuřecí stehna nejlépe pul dne dopředu pořádně nasolíme a potom je dáme do pekáče s olejem a troškou cibule pomalu péct do trouby asi na 140°C doměkka. Maso potom obereme přidáme nasekanou petržel, kapary a vymícháme s výpekem s kuřete. Podle potřeby vychutíme solí a pepřem.Celerové pyré. Celer si očistíme a pomalu ho restujem doměkka na másle až se celer pomalu začne rozpadat, přendáme ho do mixéru a vymixujem se smetanou – Důležité je ho opravdu hodně vymixovat do hladkého pyré – zabere to asi 3 minuty.Glazírovaná jablka. Na pánvi si uděláme trošku karamelu z třinového cukru, přidáme na větší kusy nakrájená jablka a chvilku restujeme. Poté přidáme asi 3 lžíce jablečného octu a kuřecí vývar. Vývar pomalu z pánve vyvaříme a vznikne nám tmavý sirup -tzv glazé.Perlivá jablka. Jablka nakrájíme na kostičky a dáme do sifonové láhve nebo do láhve soda streamu. Pote láhem napustíme plynem a necháme 20 minut ustát.Jablečný dressing. Ořezy z jablek které jsme nepoužili na glazírovaná jablka nevyhazujeme! Vše schováme a společně se slupkama dáme do mixéru a vymixujeme s trochou jablečného octa a rostlinného oleje a cukru. Vznikne nám tzv emulze. Tu propasírujeme přes síto a hladkou emulzi použijeme jako omáčku. 

folder_openPřiřazené štítky

Krůtí závitky s houbovou omáčkou

access_time05.březen 2020personSimona Chvátilová

Ingredience250 g čerstvých lesních hub, 40 g másla, 20 g hladké mouky, 8 g krůtích řízků (asi po 90 gramech), 1 svazek lahůdkových cibulek, 2 svazky šalvěje, 8 plátků parmské šunky, 400 g mrkve, 2 pórky, 150 g žampiónů, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 kostky houbového bujónu, 125 ml smetany, 5 lžic octa Balsamico, sůl, pepřPolovinu másla promícháme s moukou a dáme do chladu. Cibulky dle velikosti řízků nakrájíme na špalíčky. Maso osolíme, opepříme a obložíme vždy plátkem šunky, rozdělíme na ně 1/2 šalvěje, na ni položíme po špalíčku cibulky. Řízky svineme a sepneme. Do hrnce dáme vodu (zhruba 400ml) a kostky houbového bujonu, dáme povařit, dokud se nerozpustí kostky bujonu. Připravený vývar necháme vychladnout. Mrkev a pórek příčně nakrájíme na kusy, lesní houby a žampiony nakrájíme na plátky. Rozehřejeme olej, krátce na něm opečeme 1/2 zbylé šalvěje a vyjmeme ji. Závitky opečeme na šalvějovém oleji, vyjmeme a udržujeme teplé. Na šalvějovém oleji opečeme také lesní houby a žampiony. Přilijeme vychladlý vývar z houbového bujónu, smetanu, 4 lžíce octa balsamico a vše společně povaříme. Směs másla a mouky ve vločkách vmícháváme do omáčky, dokud nezhoustne. Pak ji osolíme, opepříme a dochutíme zbylým octem.Rozehřejeme zbytek másla, podusíme na něm mrkev a pórek a osolíme a opepříme. Krůtí závitky podáváme s houbovou omáčkou, zeleninou a šalvějí.

folder_openPřiřazené štítky

Velikonoční beránek v čokoládovém kabátku

access_time05.březen 2020personSimona Chvátilová

Ingredience 150 g hladké mouky, 130 g cukru krystal, 100 g rozinek, 1/2 dcl vody, 1/2 dcl oleje, 30 g 100% tuku, 20 g hrubé mouky na vysypání, 4 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1 tabulka bíle čokolády, 1 tabulka čokolády na vařeníVyšleháme cukr s vejci do husté pěny, přidáme vodu a znovu vyšleháme. Poté začneme pomalu míchat, přidáme hladkou mouku a kypřicí prášek do pečiva. Přilejeme olej, přidáme rozinky a stále pomalu mícháme do stejnoměrné hmoty. Hmotu nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečeme ve vyhřáte troubě 25 minut na 180 stupňů. Tmavou čokoládu a 15 gramů 100% tuku rozehřejeme ve vodni lázni. Totéž uděláme i s bílou čokoládou a barevně dozdobíme beránka dle vlastní fantazie.

folder_openPřiřazené štítky

Bruschetta – Topinka

access_time06.březen 2020personSimona Chvátilová

Ingredience:8 plátků veky, 4 střední rajčata, 2 stroužky česneku, Několik snítek čerstvé bazalky, 100 ml olivového oleje, Sůl podle chutiPostup přípravy:Rajčata omyjte, na oblém vršku je nařízněte do křížku, spařte, sceďte, prolijte studenou vodou a naříznutou slupku sloupněte nožíkem. Pak je rozpulte, lžičkou odstraňte semínka, dužinu nakrájejte na kostičky a dejte ji do misky. Přidejte omytou bazalku natrhanou na malé kousky, zakapejte olejem, osolte, promíchejte a dejte na 20 minut rozležet do ledničky. Oloupejte česnek. Pečivo můžete opékat na grilu nebo v troubě, buď na roštu nebo na plechu vyloženém pečícím papírem. Když je opečené z jedné strany, opečte ho i po druhé straně.Opečené plátky pečiva potřete rozpůleným stroužkem česneku, rozložte na ně rajčata a zakapejte olejem.Varianta: Bruschettu můžete ozdobit i hoblinkami parmazánu nebo olivami.

folder_openPřiřazené štítky

Losos s paprikami

access_time06.březen 2020personSimona Chvátilová

Suroviny:750 g filetů z lososa, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, mletý bílý pepř, 2 červené a 2 zelené papriky, 2 lžíce oleje, 200 ml bílého vína, 400 g malých rajčat, 1 svazek kopru, 1 smetana ke šlehání, 2 lžíce strouhaného křenuPostup přípravy:Troubu předehřejte na 200 °C, filety z lososa omyjeme, rozkrájíme na porce, osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou, papriky očistíme, vyřízneme semeníky, omyjeme a nakrájíme na tenké prstýnky. Rozehřejeme olej a papriky na něm opékáme 10 minut, spaříme rajčata vroucí vodou, oloupeme a pokrájíme na kolečka, zapékací mísu potřeme olejem a narovnáme do ní porce lososa, pokryjeme paprikami a poté rajčaty. Promícháme víno se šlehačkou a strouhaným křenem a omáčkou přelijeme pokrm v zapékací míse. Zapékáme 15-20 minut, ozdobíme petrželkou a salátem.

folder_openPřiřazené štítky

Rajčatové pyré

access_time07.březen 2020personSimona Chvátilová

Postup:Rozkrojíme hlavu česneku v polovině, pokapeme trochou olivového oleje a zabalíme do alobalu, pečeme v troubě 20 minut na 200°C.Nakrájíme si pláty dýně ať už podélně či příčně na mandolíně či v robotovi, dělali jsme je co nejtenčí cca 0,4 cm avšak snese to i trochu tlustší.Rozehřejeme si pánev a dáme na oleji smažit cibuli do průhledna.Přidáme maso, osolíme a opepříme a smažíme dokud není hotové.Když se nám dopeče česnek, vidličkou jej vyndáme z hlavy a přesuneme do robota.Přidáme zbytek surovin na omáčku a necháme pořádně promixovat, tak aby byl česnek nasekaný na kaši.Do nádoby, kde budeme dělat lasagne. Na dno dáme trochu omáčky a rozetřeme rovnoměrně.Dále budeme kupit po patrech, vždy první dýňové pláty, poté maso a pak omáčku.Poslední patro musí být zakončeno dýňovým plátem a překryté zbytek omáčky.(Případně primal stravníci či ostatní si můžou ještě přidat sýr)Pečeme asi 40 minut na stejnou teplotu jako dříve odkryté.Poté vytáhneme, necháme chvíli odstát než budeme krájet a podáváme. (Doporučuje se kvůli šťávám nechat odstát úplně asi půl hodiny a až poté nakrájet a rozehřát, ale mě to přišlo zbytečné)No a jak jsem již předestřel úskalí spočívá v tom, kolik šťávy necháte v masové směsi – když jsme poprvé připravovali s kuřecími kousky, zůstalo oleje a šťávy vcelku dost, dále když jsme přidali dvojnásobek omáčky a trochu prosolenou dýni (nedělejte to!), nakonec jsme měli prakticky něco jako dušenou zeleninu s masem. Chuť skvělé o tom žádná, ale moc fotogenické to nebylo dokud se vše nevychladilo a neuložilo na oběd do krabiček. Druhý pokus zase měl pláty dýně nakrájené příčně a tam je problém s odtíkáním šťávy do nižších pater a s tím, že musíte si dávat pozor jak překládáte pláty. Proto si myslím, že recept výše je ideální, ale můžete si ho upravit dle potřeby. Maso můžete použít jakékoliv, dokonce si to dokážu snadno představit i vegetariánské. Dalším úskalím si myslím je to, že pokud není dostatek omáčky, speče se Vám vrchní vrstva jako jde vidět na úvodním obrázku a to nemusí být až taková škoda (dokud to není zuhelnatělé), ale přesto nebylo to až tak předpokládaným výsledkem.

folder_openPřiřazené štítky

Bramborová polévka

access_time08.březen 2020personSimona Chvátilová

Suroviny: 45 g cibule, 50 g oleje, 60 g hladké mouky, 1 400 g                vody, 30 g celeru, 40 g mrkve, 30 g petržele, 40 g               kapusty, 300 g loupaných brambor, 15 g soli, 10 g               polévkového koření, mletý pepř, kmín, majoránka,                česnek, petrželová nať nebo pažitkaTechnologický postup:   Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do růžova,zasypeme prosátou moukou a připravíme světlou jíšku. Za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou, uvedeme do varu a pozvolna vaříme aspoň 10minut. Do částečně povařené polévky přidáme očištěnou, na nudličky nebo kostičky nakrájenou částečně vařenou zeleninu, mletý pepř, kmín,majoránku a část dávky soli a za občasného promíchání uvaříme téměřdo měkka. Oloupané, na menší kostky nakrájené brambory vaříme zvlášť v mírně osolené vodě do poloměkka, pak je přidáme do polévky spolu s třeným česnekem a dovaříme je. Uvařenou polévku dochutíme polévkovým kořeníma důkladně provaříme. Propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky před podáváním.   Světlá polévka s brambory a zeleninou,charakteristické vůně a chuti po použitých surovinách a přísadách, mírně zahoustlá.

folder_openPřiřazené štítky

Uzená polévka

access_time08.březen 2020personSimona Chvátilová

Postup:Uzené maso vložíme do hrnce se studenou vodou spolu s cibulí, celým pepřem a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme z hrnce, vývar slijeme přes sítko a použijeme jej k přípravě pokrmu.Do uzeného vývaru dáme na kostky nakrájené brambory, kmín, předem namočené sušené houby, bobkový list a brambory uvaříme doměkka. Poté do polévky postupně přidáme pokrájené kysané zelí, rajčatový protlak, na kolečka nakrájenou klobásku. Vše uvedeme do varu, přidáme připravenou jíšku s paprikou (návod níže) a vaříme do změknutí zelí. Dle chuti dosolíme, opepříme, případně dosladíme a nakonec vložíme nakrájené uzené maso (předem uvařené).Jíška s paprikou:Do rozpáleného oleje (sádla) dáme lžíci hladké mouky a za stálého míchání necháme mouku zezlátnout. Vypneme!! Do teplé jíšky přidáme lžíci sladké papriky, promícháme a následně vlijeme do vroucí polévky ( je možné do jíšky dát trochu vody, promíchat a pak až dát do polévky - záleží na zvyku ;-) ) 

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Lifestyle na dotaz oleje

Rituály krásy Egypťanů

access_time07.březen 2020personRadka Eliášková

Nejstarší lékařský předpis (papyrus Erbes) obsahuje i recepty na kosmetické přípravy, které vyráběli egyptští kněží z včelího vosku, olivového oleje, mošusu, ambry a jiných, dnes už běžných přípravků. Velkou pozornost staří Egypťané věnovali také nehtům na rukou i nohou.Staří Egypťané celý život navštěvovali svatyně, kam přinášeli bohům různé obětiny. Ve svatyních kněží promlouvali s bohy pomocí vůně kadidla nebo myrhy. To všechno Egypťanům pomáhalo vytvořit harmonii duše a nastolit vnitřní rovnováhu.Proč si takovou svatyni, kde na nás budou bdít bohyně Eset a Hathor nevytvořit a nevyzkoušet nějaké z kosmetických rituálů, které prováděla i královna Kleopatra.Místnost, ze které budete chtít udělat svou vlastní svatyni, by měla být teplá a klidná. Je důležité, aby v ní bylo rozmístěno hodně svíček a lamp, protože staří Egypťané věřili, že světlo nám pomáhá očistit tělo i duši. Plápolající plameny svíček a klidná hudba Vám pomohou v naprostém uvolnění.  Jako pravá egypťankaZačínáme peelingem...Prvním krokem je odstranění chloupků. Poté se soustředíme na peeling. Peeling byl ve Starém Egyptě velmi oblíben. Už Egypťané věděli, že pokožka potřebuje zbavit odumřelých buněk a prokrvit pokožku, tak aby mohla vstřebat všechny výživné látky pěstících krémů.Druhy peelinguAbrazivní peelingAbrazivní peeling Egypťané vyráběli s rozemletých pšeničných otrub bohatých na vitamín B, medu a oslího mléka. Vzniklá pasta se pak na pokožku nanášela vlhkými prsty a krouživými pohyby se peeling prováděl od hlavy až k patě.Slupovací peelingSlupovací peeling byl vyráběn z mléčné mízy některých rostlin, medu a včelího vosku. Směs se pak nanášela na pokožku a po zaschnutí se sloupla i s odumřelou kůží. Dnes podobné masky koupíte v každé drogerii.Gumovací peelingGumovací peeling byl velmi oblíben královnou Nefertiti. Vyráběl se z rozdroleného chleba, výtažku gumovníku a aromatických olejů (někdy se také přidávala panenská moč, protože má dezinfekční účinky). Pasta se nanesla na pokožku, nechala se zaschnout a pak se srolovala i s odumřelou kůží. Recept na tento peeling se do Evropy dostal až díky královně Kleopatře VII., která jej darovala manželkám římských senátorů i s otrokyněmi (kosmetičkami).Po peelingu následuje koupel...Kněžky bohyně ISIS byly známy svou duchovní a fyzickou očistou a voda hrála při jejich očistných rituálech velmi důležitou roli. Představovala totiž sílu a energii, bez které by neexistoval život. Pokud navštívíte některý ze staroegyptských chrámů, můžete zde shlédnout bazény na vody – tzv. posvátná jezírka).K neoblíbenějším koupelím u Egypťanů patřili zejména medové. Med působí antisepticky, antibakteriálně a má také velmi silné hojivé účinky. Zaceluje jizvy, udržuje pokožku pružnou a hebkou a vyživuje a regeneruje buňky. Kleopatřina koupelKrálovna Kleopatra se podle některých zdrojů koupala v oslím mléce s příměsí ovocných šťáv, bylin a medu. Tuto příjemnou koupel si můžete udělat také vy doma. Stačí, když do napuštěné vany přilijete hrnek mléka, lžíci medu a několik kapek aromatického oleje.Kosmetika a líčeníKosmetická výbava Egypťanů byla velmi bohatá. Ke kosmetické výbavě muže patřila břitva, protože byly v módě hladce vyholené tváře. Postupně se také rozšířilo rafinované líčení. Kosmetika k líčení, kterou dnes nazýváme dekorativní, v Egyptě oddělovala urozené Egypťany od těch chudších. Byla znakem společenského postavení, stejně tak jako např. oděv a používaly ji nejen ženy, ale líčili se také muži. Dnes už není líčení symbolem nadřazenosti, ale líčíme se jen ryze z estetických důvodů.Když se podíváme na některý z obrázků starých Egypťanů zaujmou nás na první pohled oči, které jsou výrazně nalíčeny. Víčka se líčila zelenavým mlachitem, který se těžil na Sinaji. Obočí, oční řasy a oční linie se líčily černým líčidlem vyráběným z galenitu. Líčení galenitem mělo nejen estetické účinky, ale také účinky praktické. Vědci zjistili, že galenit má dezinfekční účinky, odpuzuje hmyz a také chrání oči před slunečními paprsky. 

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz oleje

Naolejuje-li Julie…

access_time14.únor 2020personRadka Eliášková

Přírodní oleje patří opravdu k těm nejstarším kosmetickým přípravkům a jejich účinky jsou tak prověřené staletími. Na konci devatenáctého století je trochu vytlačily krémy, protože byly často levnější, ale v posledních desetiletích se přírodní oleje opět vrací… …Trend bio-kosmetiky, k níž nemám, jak víte, ryze pozitivní vztah, přinesl leccos dobrého. Například právě rostlinné oleje, avšak moderní kosmetický průmysl bohužel kombinuje tyto oleje s esenciálními oleji, které vyvolávají nezřídka alergie a představují další rizika (např. fotosensibilitu, což v překladu znamená, že má pokožka větší tendenci k tvoření pigmentových skvrn). Proto se domnívám, že je ideální používat panenské, za studena lisované, 100% oleje. Existuje ale tolik druhů a tolik možností využití, že by se mi to nevešlo ani do deseti článků, proto se pokusím představit pár základních typů.Olivový olej – ne nadarmo se mu říká „tekuté zlato Bohů“. Už v antice se lidé natírali olivovým olejem, aby napumpovali svou pleť celou řadou cenných látek včetně antioxidantů, vyráběli z něj pleťové i vlasové masky a také se jim odličovali. To všechno můžete vyzkoušet i vy! Podívejte se třeba na YouTube, kde naleznete přesné návody na to, jak používat olivový olej na odlíčení očí, nebo při mytí kosmetických štětců. Aknózní pleť občas mívá s olivovým olejem problémy, takže pokud trpíte na velké množství pupínků, nepoužívejte olivový olej na celý obličej.Avokádový olej – jeden z nejcennějších olejů z nutričního hlediska perfektně vyživí unavenou pleť ať už je mastná, suchá, mladá, nebo zralá. Avokádový olej je skvělý jako sérum pod běžný krém, nebo pro péči o ruce. Jako pleťová maska funguje v kombinaci například s banány. Ideální olej pro péči o nehtovou kůžičku, vzpomeňme si například na přípravek Avoplex od OPI, který využívá především právě avokádového oleje.Jojobový olej – jasná volba pro ty, které trápí akné. Zkuste používat jojobový olej samostatně jako noční krém. Rozhodně však nenanášejte velké množství a pro lepší vstřebávání je dobré pleť lehce navlhčit (například termální vodou ve spreji). Tento olej má schopnost neutralizovat produkci mazu, tedy u mastné pleti jej bude méně, u suché naopak více.Kokosový olej – při pokojové teplotě má tuhou konzistenci, pokud ho zahřejete mezi prsty, zkapalní. Je velmi jemný, vhodný pro péči o děti, nebo jako odličovací prostředek.Konopný olej – též dobrý pro ty, kdo trpí na lupénku, akné, ekzémy. Existuje již celá řada značek, které postavily celou svou kampaň právě na použití cenného konopného oleje, např. Cannaderm, CutisHelp a nabízí velmi kvalitní přípravky. Osvědčila se řada Robátko od Cannaderm, kterou můžete používat i vy, protože skvěle ochrání pleť v zimních měsících.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Mix na dotaz oleje

Jeden výrobek – vícero využití

access_time14.únor 2020personRadka Eliášková

Bambucké másloMůžete jej používat obdobně jako vazelínu (na rty, ruce, nohy…). V kelímku je máslo tvrdé a je nutné ho rozehřát. Buď tak, že budete chvilku po něm jezdit prsty a ono začne tát a nebo kousek vydloubněte špachtličkou a naneste na pokožku. Díky teplotě těla se začne samo rozpouštět.  Bambucké máslo zakoupíte např. od značky Saloos. Oproti vazelíně se dá použít ještě:• na obličej – místo pleťového krému• na tělo – hodí se na suchá místa, jako jsou kolena nebo lokty.Olivový olejNejedná se sice o kosmetický přípravek, přesto vám mnohdy poslouží lépe než značková kosmetika. Jedinou nevýhodou je ne příliš příjemná vůně, ale pro krásu se musíme lehce obětovat. Má obrovské množství využití, např.:• na odličování rtěnky – na tamponek naneste malé množství oleje, přitiskněte na rty a pak lehce setřete rtěnku. Je možné ho použít i na odlíčení pod očima, neměl by se vám ale dostat do očí!• na čistění kosmetických štětců – jednou za čas je nutné štětce na pudr, make-up a oční stíny vyčistit. Naneste olejíček na štětinky štětce, nechce chvilku působit a potom oplachtěné vodou s mýdlem (nebo šampónem). Díky oleji se rozpustí veškerá líčidla na štětci. • na obličej a tělo – olivový olej můžete používat místo pleťového krému, očního krému  a tělového mléka. Nemusíte se bát mastného povlaku ani vyskákání černých teček, musíte však dodržovat jednu zásadu - olej nanášejte na vlhkou (klidně i mokrou) pokožku! • jako peeling – olej smíchejte s cukrem nebo mořskou solí a získáte skvělý peeling.• na vlasy – pokud vás trápí suché vlasy, pak pro vás bude olivový olej skvělá volba. Použijte ho jako zábal. Olej nalijte do mističky, prohřejte v mikrovlnce a naneste do suchých vlasů. Poté překryjte fólií, můžete ještě zabalit do ručníku a nechte působit tak hodinu, ale klidně i více. Někteří kadeřníci dokonce radí nanést olej na vlasy, na polštář dát stará ručník a spát tak až do rána. Poté olej vymyjte vodou s šampónem. Nebojte se, že vlasy zůstanou mastné, olej se z nich dostane velmi dobře. Pokud máte mastné vlasy, nedávejte olej po celé délce vlasů, ale jen na konečky. • do koupele – olej můžete přidat i do koupele, vaše pokožka tak bude krásně hebká. Navíc takovou koupel oceníte, pokud vás trápí suchá kůže na těle. • na nehtové záděrky – do misky nalijte teplou vodu, přidejte pár kapek oleje a ponořte do této lázně ruce.Pokud vám vůně olivového oleje vadí, poohlídněte se po jiných olejích, které mají příjemnější vůni. Širokou škálu olejíčků nabízí např. značka Saloos (jojobový, mandlový, meruňkový, levandulový, tea tree). Mají také široké možnosti využití, obdobně jako olivový olej (na pleť, tělo, vlasy, ruce, pro napářku obličeje…).

folder_openPřiřazené štítky