Výsledky vyhledávání v sekci Výživa na dotaz olivový olej

Olivy a olivový olej

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Olivy se sklízí na podzim, kdy jsou nejbohatější na antioxidanty a také na obsah olejů.Nejprve se sklízí olivy zelené – tedy ty méně zralé, tvrdé, s nahořklou chutí. Po dalším dozrávání na stromě mění olivy svou barvu na červenou, tmavě fialovou a pak černou – černé olivy tedy nejsou jiným druhem oliv, jsou pouze později sklizené. Černé olivy jsou měkké a chutnají jemněji.Další charakteristickou chuť získávají olivy zejména nakládáním, ať už ve slaném nálevu či v oleji, spolu s bylinkami a kořením.Olivový olejOlivový olej se vyrábí lisováním oliv, nejlépe do dvou dnů po sklizni. Nejkvalitnější – panenský – olej se získá mechanickým stlačením celých oliv za studena. Tímto postupem se v oleji zachová největší množství obsažených prospěšných látek. Vzniklá drť se dále zahřívá a znovu lisuje, čímž se získá již méně kvalitní stolní olej.Panenský olivový olej se nejvíce hodí do studené kuchyně – salátů, dresinků a zálivek či k marinování. Můžete jím nahradit i máslo – stačí jen trochu pokapat krajíc celozrnného pečiva. Ostatně pita chléb a olivový olej jsou tradiční snídaní po staletí v mnoha středomořských zemích.Rafinovaný stolní olivový olej je více odolný vůči teplotě a je tedy možné jej využít i pro pečení či restování.Olivy a zdravíOlivy jsou velmi bohaté na velké množství živin – obsahují vitamín A, E a K, dále minerály vápník, draslík, hořčík a železo a vysoký je i obsah antioxidantů. Velmi důležitý je vysoký obsah nenasycených tuků – z celého obsahu tuků je to až 70%. Díky svému výjimečnému složení mají olivy a olivový olej velmi pozitivní vliv na zdraví – nenasycené tuky se podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a tím významně přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Díky své nahořklé chuti podporuje olivový olej tvorbu žaludečních šťáv a mírným projímavým účinkem pomáhá také vylučování. Pravidelná konzumace olivového oleje podporuje celkovou detoxikaci organismu, pomáhá jako lék při žlučníkových potížích, a mírnění žlučníkových záchvatů.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Recepty na dotaz olivový olej

Česneková polévka po provensálsku

access_time05.březen 2020personSimona Chvátilová

Postup Paličky česneku rozkrojte na dvě poloviny, stejným způsobem jako o vánocích krájíte jablíčko, když chcete vidět hvězdičku. Pozor česnek neloupejte, ale rovnou krájejte!Připravte si zapékací misku do které nalijete olivový olej a umístěte na ni rozkrojené paličky česneku tou rozříznutou stranou na dno.Zapékací misku vložte do trouby a nechte na středním stupni asi jednu hodinu zapékat.Po jedné hodině misku vyndejte z trouby. Slupka by měla jít snadno sundat dolů. Na misce vám zůstává čistý česnek na olivovém oleji.Misku si přeložte na sporák a šťouchadlem na brambory pomačkejte česnek.Na ohni pak osmažíte česnek s hladkou moukou do světlé husté jíšky. Důležité je směs pořád míchat!Po jedné minutě smažené kaši zalijte litrem silného vývaru. Metličkou pořádně vyšlehejte, aby vám nezůstaly v polévce hrudky.Do polévky přidejte svazek tymiánu, přiklopte pokličkou a nechte ještě 20 minut vařit na mírném plameni.Mezitím si nakrájejte bagetku na dva centimetry tlusté plátky a vložte je do trouby vyhřáté na 200 stupňů a opečte.Zároveň s opékáním bagetky v dalším hrnci uvařte vlasové dlouhé nudle (nejlépe domácí).Po 20 minutách vytáhněte z polévky tymián. Přidejte sůl a pepř.Těsně před servírováním na stůl dejte do misky nudle, zalijte polévkou, kterou ozdobíte nasekanou petrželkou a doplníte opečenou bagetou.

folder_openPřiřazené štítky

Krůtí závitky s houbovou omáčkou

access_time05.březen 2020personSimona Chvátilová

Ingredience250 g čerstvých lesních hub, 40 g másla, 20 g hladké mouky, 8 g krůtích řízků (asi po 90 gramech), 1 svazek lahůdkových cibulek, 2 svazky šalvěje, 8 plátků parmské šunky, 400 g mrkve, 2 pórky, 150 g žampiónů, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 kostky houbového bujónu, 125 ml smetany, 5 lžic octa Balsamico, sůl, pepřPolovinu másla promícháme s moukou a dáme do chladu. Cibulky dle velikosti řízků nakrájíme na špalíčky. Maso osolíme, opepříme a obložíme vždy plátkem šunky, rozdělíme na ně 1/2 šalvěje, na ni položíme po špalíčku cibulky. Řízky svineme a sepneme. Do hrnce dáme vodu (zhruba 400ml) a kostky houbového bujonu, dáme povařit, dokud se nerozpustí kostky bujonu. Připravený vývar necháme vychladnout. Mrkev a pórek příčně nakrájíme na kusy, lesní houby a žampiony nakrájíme na plátky. Rozehřejeme olej, krátce na něm opečeme 1/2 zbylé šalvěje a vyjmeme ji. Závitky opečeme na šalvějovém oleji, vyjmeme a udržujeme teplé. Na šalvějovém oleji opečeme také lesní houby a žampiony. Přilijeme vychladlý vývar z houbového bujónu, smetanu, 4 lžíce octa balsamico a vše společně povaříme. Směs másla a mouky ve vločkách vmícháváme do omáčky, dokud nezhoustne. Pak ji osolíme, opepříme a dochutíme zbylým octem.Rozehřejeme zbytek másla, podusíme na něm mrkev a pórek a osolíme a opepříme. Krůtí závitky podáváme s houbovou omáčkou, zeleninou a šalvějí.

folder_openPřiřazené štítky

Velikonoční beránek v čokoládovém kabátku

access_time05.březen 2020personSimona Chvátilová

Ingredience 150 g hladké mouky, 130 g cukru krystal, 100 g rozinek, 1/2 dcl vody, 1/2 dcl oleje, 30 g 100% tuku, 20 g hrubé mouky na vysypání, 4 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1 tabulka bíle čokolády, 1 tabulka čokolády na vařeníVyšleháme cukr s vejci do husté pěny, přidáme vodu a znovu vyšleháme. Poté začneme pomalu míchat, přidáme hladkou mouku a kypřicí prášek do pečiva. Přilejeme olej, přidáme rozinky a stále pomalu mícháme do stejnoměrné hmoty. Hmotu nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečeme ve vyhřáte troubě 25 minut na 180 stupňů. Tmavou čokoládu a 15 gramů 100% tuku rozehřejeme ve vodni lázni. Totéž uděláme i s bílou čokoládou a barevně dozdobíme beránka dle vlastní fantazie.

folder_openPřiřazené štítky

Jehněčí pečeně na víně

access_time05.březen 2020personSimona Chvátilová

1. Maso omyjeme, osušíme a potřeme česnekem utřeným se solí. 2. V kastrolu rozpálíme olej a jehněčí ze všech stran opečeme. 3. Přidáme nahrubo pokrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a na tenké plátky pokrájený pórek. Přilijeme horký vývar, víno, vložíme bobkový list a vmícháme najemno natrhanou bazalku. 4. Pečeme v předehřáté troubě, dokud maso nezměkne. 5. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a odložíme stranou. 6. Mouku rozkvedláme ve 2 lžících studené vody a vlijeme do vypečené šťávy. Vaříme přibližně 5 minut, přecedíme, osolíme, opepříme a osladíme. 7. Nakonec do omáčky vmícháme posekanou petrželku. 8. Na talířích porce masa přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovou kaší  

folder_openPřiřazené štítky

Kotlety s kaparovou omáčkou se zeleninovým knedlikem

access_time06.březen 2020personSimona Chvátilová

1 veku, hrst cukety, hrst ředkviček, hrst cibule, 2 jarní cibulky, petrželka, 1 lžíce másla3 vejce, muškátový květ, 1/4l mléka, sůl, pepř, máslo, strouhankuKotlety, omáčka:2 kotlety, 4 lžíce hladké mouky, olej, sójová omáčka, 2 lžíce kapary, sůl, pepř, šálek smetany, 1/2 lžičky solamylu, 1 lžíce vody, 1 lžíce másla Postup přípravy:Nakrájíme veku na kostky, nasypeme do mísy a zalijeme čtvrt litrem mléka. Přidáme cuketu, ředkvičky a jarní cibulku nakrájené na kostičky, potom petrželku, muškátový květ, sůl, pepř a tři vejce. Vše smícháme a nasypeme do předem máslem s strouhankou vysypané bábovkové fromy. Poklademe nakrájeným máslem a dáme péct na 30 minut na 180 stupňů do trouby.Kotlety naklepeme a obalíme v mouce. Zprudka je opečeme na oleji z obou stran a vyndáme. Na pánev dáme máslo, kapary, sójovou omáčku a smetanu. Promícháme a zahustíme škrobovou moukou se lžící vody. Necháme asi 5 minut povařit. Podáváme s nakrájeným knedlíkem.

folder_openPřiřazené štítky

Losos s paprikami

access_time06.březen 2020personSimona Chvátilová

Suroviny:750 g filetů z lososa, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, mletý bílý pepř, 2 červené a 2 zelené papriky, 2 lžíce oleje, 200 ml bílého vína, 400 g malých rajčat, 1 svazek kopru, 1 smetana ke šlehání, 2 lžíce strouhaného křenuPostup přípravy:Troubu předehřejte na 200 °C, filety z lososa omyjeme, rozkrájíme na porce, osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou, papriky očistíme, vyřízneme semeníky, omyjeme a nakrájíme na tenké prstýnky. Rozehřejeme olej a papriky na něm opékáme 10 minut, spaříme rajčata vroucí vodou, oloupeme a pokrájíme na kolečka, zapékací mísu potřeme olejem a narovnáme do ní porce lososa, pokryjeme paprikami a poté rajčaty. Promícháme víno se šlehačkou a strouhaným křenem a omáčkou přelijeme pokrm v zapékací míse. Zapékáme 15-20 minut, ozdobíme petrželkou a salátem.

folder_openPřiřazené štítky

Nepečená roláda

access_time07.březen 2020personSimona Chvátilová

Strouhaný kokos smícháme s moučkovým cukrem a sušeným mlékem, přidáme med, olej a 2 lžíce vody. Vše vypracujeme na tužší hmotu, do které můžeme podle potřeby přidat ještě trochu vody. Vzniklou kokosovou hmotu rozdělíme na 3 stejné díly.Do jednoho dílu vmícháme nasekané ořechy a z hmoty uděláme váleček. Do druhého dílu vmícháme 4 lžíce kakaa a hmotu rozválíme na plát silný asi 3 mm. Do kakaového plátu zabalíme váleček s ořechy. Třetí díl hmoty bez dalších přísad rozválíme na plát a zabalíme do něj střed rolády, což je váleček s ořechy obalený hnědou kakaovou vrstvou. Na pečící papír nasypeme strouhaný kokos a roládu v něm obalíme. Hotovou roládu zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu a necháme v chladu řádně ztuhnout

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz olivový olej

Vitamín D

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Vitamín D je nezbytný pro vstřebávání vápníku z potravy a pro jeho následné vázání v kostech. Vápník tvoří 99 % naší kostry a vitamín D je jeho velkým pomocníkem. Pokud dojde k dlouhodobému nedostatku vitamínu D, sníží se hladina vápníku a fosfátů v organismu. Následkem tohoto nedostatku potom dochází k tzv. řídnutí kostí.Nízký příjem vápníku a vitamínu D v dětství a pubertě je sice již nenahraditelný – u dívek končí růst přibližně v 15 letech (v závislosti na hormonálních změnách), u chlapců okolo 17. až 18. roku – hustotu, kvalitu a zdraví kostí je však potřeba udržovat v průběhu celého života. Pokud vitamín D dlouhodobě lidskému organismu chybí, nastává problém. V České republice s osteoporózou, tedy řídnutím kostní tkáně, bojuje téměř tři čtvrtě milionu lidí. Důvodem může být stále přetrvávající mýtus v podvědomí lidí, že vápník a vitamín D potřebují jen děti. To je důvodem, že většina Čechů stále trpí jejich nedostatkem. Vápník a vitamín D je potřeba doplňovat neustále, v průběhu celého života.Vitamín D významně ovlivňuje homeostázu (dynamickou rovnováhu) vápníku a fosforu a mineralizaci kostní tkáně. Nedostatek vitamínu D se v dětském věku projevuje jako křivice. U jedince s křivicí dochází k nedostatečné mineralizaci, a tím i kalcifikaci tkáně. Chrupavčitá část roste normálním tempem, ale není včas nahrazena mineralizovanou kostní tkání. U dětí pak dochází k deformujícím změnám kostry, resp. postavy. Vitamín D není vhodný pouze pro zdraví a pevnost našich kostí. Odborné studie dokazují, že jeho úloha pro náš organismus je mnohem komplexnější. Chrání naše srdce, snižuje riziko nádorových onemocnění a mnoha současných civilizačních chorob, jakými jsou cukrovka či roztroušená skleróza.Také pozitivně ovlivňuje celkovou imunitu. Vitamín D hraje důležitou roli i v imunitním systému a jeho dostatečná hladina příznivě ovlivňuje imunitu dítěte. Základním zdrojem vitamínu D je sluneční záření. Díky sluníčku lze získat až 80 % z celkového doporučeného denního příjmu tohoto vitaminu. Na slunci bychom měli každý den pobýt zhruba 20 minut. Teprve po této době se totiž vitamín D do těla dostává. Při slunění je nutné brát na vědomí nejen doporučení dermatologů proti nadměrné expozici nechráněné kůže, ale také to, že opalovací krémy zabraňují vstřebávání vitamínu D do našeho těla.Nedávno zveřejněná studie potvrdila, že houby vystavené slunečnímu záření poskytují tolik vitamínu D jako výživové doplňky obsahující vitamin D2 a D3. Dr. Michael Holick a další výzkumníci z Bostonské univerzity lidem doporučují, aby houby před uvařením dali minimálně na půl hodiny (lépe však hodinu) na slunce. Pro adekvátní příjem vitamínu D býval v minulosti doporučován pobyt na slunci nebo braní výživových doplňků v závislosti na zeměpisné šířce, ročním období a pigmentaci kůže. Pouze několik živočišných potravin totiž obsahuje významné množství vitamínu D (tučné ryby, rybí olej, játra), proto je příjem z potravy většinou nízký. Jak ukázala studie, dokážou i houby (podobně jako naše kůže) vytvářet vitamín D z ultrafialového záření ze slunce, a to i poté, co byly sklizeny. Výhodou je, že ve srovnání s doporučovaným pobytem na slunci se konzumací takových hub nevystavujeme riziku rakoviny kůže.Vitamín Dje rozpustný v tucích. Neodchází tedy z našeho těla močí, ale v těle se soustavně hromadí a tvoří se ho zásoba, kterou organismus při zvýšené spotřebě využívá. Pokud však budeme vitamín D užívat v nepřiměřených množstvích, hrozí nám toxické předávkování. Toxicitu vitamínu D snižuje vitamín A. Dávky odpovídající cca 5-ti až 6-ti násobku doporučené denní dávky (25 µg) mohou vyvolat průjmy, pocit na zvracení, časté močení – s tím spojenou žízeň a psychickou podrážděnost. Citliví jedinci mohou reagovat na vysokou dávku vitamínu D vyrážkou, kruhy pod očima nebo svěděním kůže. Dále dochází ke kalcifikaci (převápnění) některých orgánů, jejíž výsledkem můžou být třeba ledvinové kameny. Předávkování dávkami nad 400 mikrogramů/ml v séru způsobí zvracení, nechutenství a vysoký krevní tlak. Při opalování předávkování vitamínem D nehrozí, protože čím déle jsme vystaveni slunečnímu záření, tím více tvoří naše pokožka pigmentu (hnědne) a tím méně UV záření pronikne do spodních vrstev kůže – čímž dochází k omezení fotolýzy a tvorby vitamínu D.

folder_openPřiřazené štítky

Naolejuje-li Julie…

access_time14.únor 2020personRadka Eliášková

Přírodní oleje patří opravdu k těm nejstarším kosmetickým přípravkům a jejich účinky jsou tak prověřené staletími. Na konci devatenáctého století je trochu vytlačily krémy, protože byly často levnější, ale v posledních desetiletích se přírodní oleje opět vrací… …Trend bio-kosmetiky, k níž nemám, jak víte, ryze pozitivní vztah, přinesl leccos dobrého. Například právě rostlinné oleje, avšak moderní kosmetický průmysl bohužel kombinuje tyto oleje s esenciálními oleji, které vyvolávají nezřídka alergie a představují další rizika (např. fotosensibilitu, což v překladu znamená, že má pokožka větší tendenci k tvoření pigmentových skvrn). Proto se domnívám, že je ideální používat panenské, za studena lisované, 100% oleje. Existuje ale tolik druhů a tolik možností využití, že by se mi to nevešlo ani do deseti článků, proto se pokusím představit pár základních typů.Olivový olej – ne nadarmo se mu říká „tekuté zlato Bohů“. Už v antice se lidé natírali olivovým olejem, aby napumpovali svou pleť celou řadou cenných látek včetně antioxidantů, vyráběli z něj pleťové i vlasové masky a také se jim odličovali. To všechno můžete vyzkoušet i vy! Podívejte se třeba na YouTube, kde naleznete přesné návody na to, jak používat olivový olej na odlíčení očí, nebo při mytí kosmetických štětců. Aknózní pleť občas mívá s olivovým olejem problémy, takže pokud trpíte na velké množství pupínků, nepoužívejte olivový olej na celý obličej.Avokádový olej – jeden z nejcennějších olejů z nutričního hlediska perfektně vyživí unavenou pleť ať už je mastná, suchá, mladá, nebo zralá. Avokádový olej je skvělý jako sérum pod běžný krém, nebo pro péči o ruce. Jako pleťová maska funguje v kombinaci například s banány. Ideální olej pro péči o nehtovou kůžičku, vzpomeňme si například na přípravek Avoplex od OPI, který využívá především právě avokádového oleje.Jojobový olej – jasná volba pro ty, které trápí akné. Zkuste používat jojobový olej samostatně jako noční krém. Rozhodně však nenanášejte velké množství a pro lepší vstřebávání je dobré pleť lehce navlhčit (například termální vodou ve spreji). Tento olej má schopnost neutralizovat produkci mazu, tedy u mastné pleti jej bude méně, u suché naopak více.Kokosový olej – při pokojové teplotě má tuhou konzistenci, pokud ho zahřejete mezi prsty, zkapalní. Je velmi jemný, vhodný pro péči o děti, nebo jako odličovací prostředek.Konopný olej – též dobrý pro ty, kdo trpí na lupénku, akné, ekzémy. Existuje již celá řada značek, které postavily celou svou kampaň právě na použití cenného konopného oleje, např. Cannaderm, CutisHelp a nabízí velmi kvalitní přípravky. Osvědčila se řada Robátko od Cannaderm, kterou můžete používat i vy, protože skvěle ochrání pleť v zimních měsících.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Mix na dotaz olivový olej

Konopí seté

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

plod a nať, kterou trháme zpravidla jen z vršků rostliny. Obsahové látky:konopí je farmakologicky velmi dobře prozkoumáno, ale drtivá většina údajů v odborných pracích se vztahuje ke konopí indickému, které poskytuje hašiš a marihuanu. Nositelem omamného účinku je pravděpodobně tzv. cannabiol. Dále jsou přítomny cannabidiol, tetrahydrocannabiol, cholin, trigonellin, stopy kumarinu, seskviterpen, jablečná a šťavelová kyselina, pektany a další látky. V semenech je obsažen hodnotný olej, bílkoviny, cholin, trigonellin a enzymy. Konopí seté ani jeho meziprodukty prakticky neobsahují žádné omamné látky. Konopí setéje rostlina vysoká až čtyři metry se silnou, vláknitou lodyhou, která je málo rozdvojená a má řidší listoví. Konopí je dvoudomá letnička. Dolní listy jsou někdy vstřícné, ostatní střídavé, s čepelemi 5 až 9 dlanitěsečnými. Samčí květenství je latnaté, samičí je úžlabní. Samčí žlutavé květy jsou pětičetné na rozdíl od samičích tmavozelených květů. Plodem je nažka. Konopí je výhradně pěstovaná, léčivá a technická rostlina, ojediněle zplaňuje. Poddruh konopí seté indické je v ČR zakázáno pěstovat, protože obsahuje omamné látky, které v konopí setém chybí.Semeno se užívá pro odvar při močových zánětech, na ochranu sliznic a při bronchitidě na tlumení kašle a chrapotu. Odvar z vršků větviček je používán jako mírný uklidňující prostředek.

folder_openPřiřazené štítky

Jeden výrobek – vícero využití

access_time14.únor 2020personRadka Eliášková

Bambucké másloMůžete jej používat obdobně jako vazelínu (na rty, ruce, nohy…). V kelímku je máslo tvrdé a je nutné ho rozehřát. Buď tak, že budete chvilku po něm jezdit prsty a ono začne tát a nebo kousek vydloubněte špachtličkou a naneste na pokožku. Díky teplotě těla se začne samo rozpouštět.  Bambucké máslo zakoupíte např. od značky Saloos. Oproti vazelíně se dá použít ještě:• na obličej – místo pleťového krému• na tělo – hodí se na suchá místa, jako jsou kolena nebo lokty.Olivový olejNejedná se sice o kosmetický přípravek, přesto vám mnohdy poslouží lépe než značková kosmetika. Jedinou nevýhodou je ne příliš příjemná vůně, ale pro krásu se musíme lehce obětovat. Má obrovské množství využití, např.:• na odličování rtěnky – na tamponek naneste malé množství oleje, přitiskněte na rty a pak lehce setřete rtěnku. Je možné ho použít i na odlíčení pod očima, neměl by se vám ale dostat do očí!• na čistění kosmetických štětců – jednou za čas je nutné štětce na pudr, make-up a oční stíny vyčistit. Naneste olejíček na štětinky štětce, nechce chvilku působit a potom oplachtěné vodou s mýdlem (nebo šampónem). Díky oleji se rozpustí veškerá líčidla na štětci. • na obličej a tělo – olivový olej můžete používat místo pleťového krému, očního krému  a tělového mléka. Nemusíte se bát mastného povlaku ani vyskákání černých teček, musíte však dodržovat jednu zásadu - olej nanášejte na vlhkou (klidně i mokrou) pokožku! • jako peeling – olej smíchejte s cukrem nebo mořskou solí a získáte skvělý peeling.• na vlasy – pokud vás trápí suché vlasy, pak pro vás bude olivový olej skvělá volba. Použijte ho jako zábal. Olej nalijte do mističky, prohřejte v mikrovlnce a naneste do suchých vlasů. Poté překryjte fólií, můžete ještě zabalit do ručníku a nechte působit tak hodinu, ale klidně i více. Někteří kadeřníci dokonce radí nanést olej na vlasy, na polštář dát stará ručník a spát tak až do rána. Poté olej vymyjte vodou s šampónem. Nebojte se, že vlasy zůstanou mastné, olej se z nich dostane velmi dobře. Pokud máte mastné vlasy, nedávejte olej po celé délce vlasů, ale jen na konečky. • do koupele – olej můžete přidat i do koupele, vaše pokožka tak bude krásně hebká. Navíc takovou koupel oceníte, pokud vás trápí suchá kůže na těle. • na nehtové záděrky – do misky nalijte teplou vodu, přidejte pár kapek oleje a ponořte do této lázně ruce.Pokud vám vůně olivového oleje vadí, poohlídněte se po jiných olejích, které mají příjemnější vůni. Širokou škálu olejíčků nabízí např. značka Saloos (jojobový, mandlový, meruňkový, levandulový, tea tree). Mají také široké možnosti využití, obdobně jako olivový olej (na pleť, tělo, vlasy, ruce, pro napářku obličeje…).

folder_openPřiřazené štítky