Výsledky vyhledávání v sekci Výživa na dotaz pěstování moruše

Moruše bílá

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Moruše bílá - Morus alba je vynikající medové ovoce. Námi nabízená Moruše je pěstována v souladu s ekologickým zemědělstvímPokud jste se s moruší bílou ještě nesetkali, určitě Vás okouzlí svojí typicky medovou chutí. Plody jsou cca 2 cm veliké obsypané bobulemi plnými přírodního nektaru. Chuť moruše je nepopsatelně lahodná, někým přirovnávána k okusování čerstvé medové plástve, právě vyjmuté z včelího úlu, avšak bez enormní sladkosti medu. Plody se jí celé, nemají pecičky ani tvrdé stonky.Plody moruše nejsou nikterak dochuceny či aromatizovány. Jedná se čerstvé plody sušené na slunci. Díky obsahu čerstvého nektaru se plody morušovníku stávají nejen skvělou pochoutkou pro děti, ale i pro dospělé.Původně se hlavně moruše pěstovala jako krmný substrát pro housenky nočního motýla Bource morušového. Sklizeň listů se dostala i do Evropy a tato tradice je dnes velmi ceněna také ve Francii. V době druhé světové války se pěstování moruše rozšířilo i do školních zahrad (hlavně v Německu) a bylo třeba všech volných pozemků za cílem sklizně listů. Aby byla výnosnost co nejvyšší, často se stromky zastřihují, aby byly hustě rozvětvené.Pro sladkokyselé plodenství je pěstován i u nás podél cest, na zahradách a v parcích. V Evropě je písemný důkaz o pěstování moruše kvůli hedvábí z dob 16.století. Na území dnešní České republiky bylo poprvé zavedeno pěstování moruše s cílem výtěžku hedvábí v období 17. století díky Albrechtovi z Valdštejna. V Československu měl hedvábnický průmysl vysokou úroveň, ročně se na našem území zpracovalo až 500 tun surového hedvábí, se kterým se dále obchodovalo. Bohužel došlo v roce 1963 ke zrušení tohoto odvětví.Listy jsou používány jako krmivo pro zvířata v suchých oblastech, kde je nižší pravděpodobnost výskytu volné a svěží vegetace. Plod je zvláště oblíben a konzumován čerstvý, vařený, sušený nebo je s oblibou kvašen ve víně.V tradiční čínské medicíně je plod moruše využívána k léčbě předčasného šedivění vlasů (ze stresu, úzkosti, strachu,...), k posílení vnitřní energie a proudu krve (doslova tonizuje krev), k léčbě zácpy a věkem podmíněného diabetu. Kůra se v tomto pohledu na medicínu a léčbu nemocí používá k léčbě kašle, sípání, edémů a k podpoře odvodnění a pročištění močových cest. V lidové medicíně se také používá k léčbě horeček, vysokých teplot, bolestí hlavy, k léčbě suchých nebo červených očí.V rámci lidové medicíny asijských států je používána kůra kořene moruše k vytvoření antibakteriálního extraktu, kterým se pročišťuje organismus po přijetí jedu či něčeho zkaženého. Tento antibakteriální efekt byl studován a látka nazvaná jako kuwanon byla extrahována a studována dále a zatím se jí přisuzuje antibakteriální účinek zvláště proti Streptococcus mutans, tedy bakterii způsobující v ústní dutině zubní kaz. Látka byla extrahována z vodného i lihového extraktu rostliny. Studie porovnávala tuto látku s chlorhexidinem a vankomycinem proti kmenům streptokoka s pozitivními výsledky.Stejný extrakt v podobné koncentraci obsahových látek laboratorně vykázal adaptogenní aktivitu ve zvířecích modelech, takže se může jevit jako vhodný protistresový prostředek. Dodává okamžitou energii, pomáhá při vyčerpanosti, únavě a dlouhodobých nemocech a slabosti.V tradiční čínské medicíně se léčebná formule nazývá Sang Shu Gen, což je kořen moruše bílého, který má sladké, chladné vlastnosti a podporuje meridian jater. Ulevuje od bolesti, snižuje krevní tlak, uklidňuje při epilepsii, léčí při mykózách ústní dutiny, pomáhá při zarudlých očích a při palčivých bolestech svalů.Studie amerických univerzit pracují na vyhodnocení obsahových látek moruše při snížení vysoké koncentrace cholesterolu a dalších lipidů v krvi. Zdá se, že práškovaná forma plodu moruše vykazuje významný antioxidační účinek při projevech zánětů. Další výzkumný tým se zabývá obsahovými látkami moruše bílé a jejího vlivu na ochranu nervových vláken při postupném vystavování stresových faktorů vůči této tkáni. Zatím je výsledek hodnocen jako dostatečný neuroprotektivní efekt in vivo (na modelech živých zvířat) a in vitro (v laboratorním prostředí).Další látka s obrovským potenciálem je albanol A. Zatím se tato látka s výbornými výsledky testuje proti progresi a postupnému ústupu leukémie. Výsledků je však málo a čeká se na další data. Látky jako moracin M, steppogenin, mulberrosid A jsou látkami, u kterých se v patřičné koncentraci předpokládá vliv na snížení hladin volného cukru v krvi.Díky obsahu čerstvé šťávy, nektaru moruše, jsou plody skvělou pochoutkou pro děti, dospělé jakéhokoliv věku a navíc jsou velmi kvalitním prostředkem ke zlepšení zdraví.Moruše je zdravá pochoutka pro všechny věkové kategorie. Tradiční užití:Moruše bílá je ovocná pochoutka, kterou díky její přírodní podstatě lze konzumovat prakticky neomezeně.

folder_openPřiřazené štítky