Výsledky vyhledávání v sekci Výživa na dotaz velmi

Sojové dobroty

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

 Soja je často označována za potravinu budoucnosti. Sojové boby obsahují velké procento bílkovin, díky němuž mají vysokou sytivost a velkou nutriční hodnotu. Jsou také bohaté na vlákninu, železo, vápník a vitamín A.Výživově velmi hodnotné jsou fermentované sojové produkty. Fermentací se ze soji odstraní tzv. antinutriční faktory – tedy látky, které pomáhají rostlině proti škůdcům, ovšem v lidském organismu jsou spíše na překážku. Fementované sojové produkty obsahují navíc řadu enzymů, které napomáhájí trávení a udržování udržování zažívacího traktu v dobré kondici. Díky fermentaci jsou také lépe vstřebatelné ostatní obsažené živiny.Sojová omáčkaDobře známá tmavá aromatická tekutina. Při nákupu dejte pozor na kvalitu, levné omáčky jsou připraveny smícháním ochucovadel, barviv a konzervantů a se sojou nemají mnoho společného. Vybírejte proto v dobře zásobených obchodech a pečlivě si přečtěte složení. Známé typy pravé sojové omáčky jsou např. tamari nebo shoyu.Tempehfermentované sojové boby slisované do kostičky světlé barvy podobné sýru eidam, po rozrojení jsou vidět jednotlivé boby. Tempeh má lehce oříškovou chuť a hodí se výborně např. do minutek jako náhrada masa. Není jej třeba vařit, stačí prohřát.Nattojednotlivé sojové boby, které prošly procesem fermentace, k dostání je v malých krabičkách v obchodech se zdravou výživou. Natto díky extrémně vysokému obsahu enzymů velmi pozitivní účinky na zdraví. V Japonsku má výbornou pověst jako pomocník při léčbě srdečních a cévních onemocnění a při osteoporóze. Pokud Vás nezaujme jeho chuť, je možné koupit kapsle s výtažky z natto.Dalšími produkty ze sóji jsou potraviny nefermentované - tofu, sojové maso, ze soji se extrahuje kvalitní bílkovina, která je často základem doplňků výživy určených pro sportovce.Tofuvýrobek podobný sýru či tvarohu, dostupný v mnoha příchutích a použitelný do široké škály jídel. Protože nepotřebuje žádnou další tepelnou úpravu je ideální pro rychlou teplou i studenou kuchyni.Sojové maso je v dostání v několika variantách – jako kostky, plátky, nudličky či jako sojový granulát. Výhodou sojového granulátu je, že se před vařením nemusí namáčet, stačí krátce povařit. Můžete z něj např. připravit rychlou a výživnou zavářku do polévek.Sojové mléko, jogurty a dezertyjsou alternativou mléčných výrobků, např. pro ty, kdo trpí nesnášenlivostí laktózy. Mohou ale být chutným a výživným zpestřením jídelníčku pro každého.Sojová bílkovinabílkovina extrahovaná ze sojových bobů je často základem bílkovinnových přípravků, např. proteinových nápojů či proteinových tyčinek.Díky velkému obsahu bílkovin jsou soja a výrobky z ní vhodné pro sportovce a aktivní jedince, kteří mají hodně pohybu, velké množství svalů a tudíž větší potřebu bílkovin. Celkově zvýšené množství bílkovin je vhodné také při redukční dietě.Sojové produkty mají navíc ve srovnání s živočišnými bílkovinami (maso, sýry, mléko) jednu velkou výhodu - obsahují jen malé procento tuku a navíc vůbec žádný choleterol.Přes všechny své výhody je soja jednou z  potravin s největším množstvím otazníků – u citlivých jedinců vyvolává soja alergii a tito lidé se tedy musí vyhýbat konzumaci potravin i se stopovým množstvím soji. Problematická je také genetická modifikace soji prosazovaní zejména v Americe, nebylo totiž testováno jaký vliv na zdraví mají geneticky modifikované potraviny (GMO) při dlouhodobé konzumaci. Se zařazením soji do jídelníčku by také měly počkat maminky malých dětí a to do cca 3 – 4 let a poté vybírat zejména výrobky fermentované a v menších množstvích (fermentované výrobky mají velký obsah soli).Sojové produkty mohou být významným zdrojem bílkovin a živin a velmi chutným rozšířením jídelníčku pro každého.

folder_openPřiřazené štítky

Olivy a olivový olej

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Olivy se sklízí na podzim, kdy jsou nejbohatější na antioxidanty a také na obsah olejů.Nejprve se sklízí olivy zelené – tedy ty méně zralé, tvrdé, s nahořklou chutí. Po dalším dozrávání na stromě mění olivy svou barvu na červenou, tmavě fialovou a pak černou – černé olivy tedy nejsou jiným druhem oliv, jsou pouze později sklizené. Černé olivy jsou měkké a chutnají jemněji.Další charakteristickou chuť získávají olivy zejména nakládáním, ať už ve slaném nálevu či v oleji, spolu s bylinkami a kořením.Olivový olejOlivový olej se vyrábí lisováním oliv, nejlépe do dvou dnů po sklizni. Nejkvalitnější – panenský – olej se získá mechanickým stlačením celých oliv za studena. Tímto postupem se v oleji zachová největší množství obsažených prospěšných látek. Vzniklá drť se dále zahřívá a znovu lisuje, čímž se získá již méně kvalitní stolní olej.Panenský olivový olej se nejvíce hodí do studené kuchyně – salátů, dresinků a zálivek či k marinování. Můžete jím nahradit i máslo – stačí jen trochu pokapat krajíc celozrnného pečiva. Ostatně pita chléb a olivový olej jsou tradiční snídaní po staletí v mnoha středomořských zemích.Rafinovaný stolní olivový olej je více odolný vůči teplotě a je tedy možné jej využít i pro pečení či restování.Olivy a zdravíOlivy jsou velmi bohaté na velké množství živin – obsahují vitamín A, E a K, dále minerály vápník, draslík, hořčík a železo a vysoký je i obsah antioxidantů. Velmi důležitý je vysoký obsah nenasycených tuků – z celého obsahu tuků je to až 70%. Díky svému výjimečnému složení mají olivy a olivový olej velmi pozitivní vliv na zdraví – nenasycené tuky se podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a tím významně přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Díky své nahořklé chuti podporuje olivový olej tvorbu žaludečních šťáv a mírným projímavým účinkem pomáhá také vylučování. Pravidelná konzumace olivového oleje podporuje celkovou detoxikaci organismu, pomáhá jako lék při žlučníkových potížích, a mírnění žlučníkových záchvatů.

folder_openPřiřazené štítky

Kustovnice - Goji

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Goji berries sušené na slunci .Mají nejvíce vitamínů na světě.Extra kvalita. Výběrová třída A. Nesiřená. Mimořádná čistota.Účinky goji kustovnice čínské: zlepšuje krvetvorbu, pomáhá udržet správný krevní tlakupravuje činnost jater a ledvinzbavuje nespavosti a zlepšuje kvalitu spánkupodporuje sexuální funkce a má pozitivní vliv na plodnostulevuje od bolesti hlavy a od závratízvlhčuje plíce, tím působí proti astmatu a alergiímudržuje svěží a pružnou pleťJejich chuť je příjemně sladko-kyselá a můžeme ji přirovnat k brusinkám, jablkům a šípkům. Mohou se konzumovat přímo. Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (např.tryptofan nebo izoleucin), až 21 stopových prvků (zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor). Také jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi.Co se týče beta-karotenu, jsou Goji vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musím také zmínit beta-sitosterol. Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek.Naprosto unikátní pro Goji je pak skupina lyceum polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály. Tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu.Pozitivní účinky na zdraví: vědecké studie potvrdily, že významně zpomaluje stárnutí, podporuje sexuální funkce a léčí impotenci, posiluje imunitní systém, snižuje cholesterol, posiluje játra a ledviny, posiluje srdce, zlepšuje zrak, zlepšuje kvalitu spánku, likviduje volné radikály, používá se při léčbě rakoviny, zmírňuje bolesti hlavy, pomáhá při stresu a dodává lepší náladu.Kustovnice je vhodná v těhotenství i pro podávání malým dětem - zajistíte tak jejich správný vývoj.Dá se také přisypat do čaje (nejlépe čistého), který ho krásně provoní a dodá mu příjemnou chuť. Goji můžeme také dát do koláče, buchty, mufinů nebo jiných moučníků. Doufám, že jste se inspirovali. Fantazii se meze nekladou.Nachlazení není nic příjemného. V boji proti zákeřné nemoci vám může pomoct Goji. Udělejte si z něj čaj! Je plné prospěšných látek, a pokud k němu přidáte ještě plátek citronu a zázvor, bacily se dají rychle na ústup.Kvalitní goji má být velmi suchá. Suché pevné plody jsou známky čerstvosti. Kustovnice je velmi hydrofilní (na vzduchu nasává vlhkost), tím pádem starší goji nebo nesprávně skladovaná kustovnice je měkká a vláčná. Pokud Vám měkká kustovnice více chutná, je vhodné nechat omezené množství jeden den v misce na stole. Vlhkost takto kustovnice natáhne sama. Nekupujte měkké kustovnice, platíte za vodu v nich, nikoliv za plody.Jsme přímými dovozci Goji z čínské oblasti Ninxia, oblasti plodící nejkvalitnější Goji na světě. upozornění: naše kustovnice pochází z velmi čisté oblasti Ningxia. Neobsahuje žádné konzervační látky ani SO2 jako u jiných dodavatelů, kteří to ani na svých stránkách neuvádí. Tato goji je sušená pouze na slunci a její plody jsou krásně velké.Nekupujte chemické vitaminové tablety, nahraďte je kustovnicí - vše v té nejstravitelnější přírodní podobě.

folder_openPřiřazené štítky

Moruše bílá

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Moruše bílá - Morus alba je vynikající medové ovoce. Námi nabízená Moruše je pěstována v souladu s ekologickým zemědělstvímPokud jste se s moruší bílou ještě nesetkali, určitě Vás okouzlí svojí typicky medovou chutí. Plody jsou cca 2 cm veliké obsypané bobulemi plnými přírodního nektaru. Chuť moruše je nepopsatelně lahodná, někým přirovnávána k okusování čerstvé medové plástve, právě vyjmuté z včelího úlu, avšak bez enormní sladkosti medu. Plody se jí celé, nemají pecičky ani tvrdé stonky.Plody moruše nejsou nikterak dochuceny či aromatizovány. Jedná se čerstvé plody sušené na slunci. Díky obsahu čerstvého nektaru se plody morušovníku stávají nejen skvělou pochoutkou pro děti, ale i pro dospělé.Původně se hlavně moruše pěstovala jako krmný substrát pro housenky nočního motýla Bource morušového. Sklizeň listů se dostala i do Evropy a tato tradice je dnes velmi ceněna také ve Francii. V době druhé světové války se pěstování moruše rozšířilo i do školních zahrad (hlavně v Německu) a bylo třeba všech volných pozemků za cílem sklizně listů. Aby byla výnosnost co nejvyšší, často se stromky zastřihují, aby byly hustě rozvětvené.Pro sladkokyselé plodenství je pěstován i u nás podél cest, na zahradách a v parcích. V Evropě je písemný důkaz o pěstování moruše kvůli hedvábí z dob 16.století. Na území dnešní České republiky bylo poprvé zavedeno pěstování moruše s cílem výtěžku hedvábí v období 17. století díky Albrechtovi z Valdštejna. V Československu měl hedvábnický průmysl vysokou úroveň, ročně se na našem území zpracovalo až 500 tun surového hedvábí, se kterým se dále obchodovalo. Bohužel došlo v roce 1963 ke zrušení tohoto odvětví.Listy jsou používány jako krmivo pro zvířata v suchých oblastech, kde je nižší pravděpodobnost výskytu volné a svěží vegetace. Plod je zvláště oblíben a konzumován čerstvý, vařený, sušený nebo je s oblibou kvašen ve víně.V tradiční čínské medicíně je plod moruše využívána k léčbě předčasného šedivění vlasů (ze stresu, úzkosti, strachu,...), k posílení vnitřní energie a proudu krve (doslova tonizuje krev), k léčbě zácpy a věkem podmíněného diabetu. Kůra se v tomto pohledu na medicínu a léčbu nemocí používá k léčbě kašle, sípání, edémů a k podpoře odvodnění a pročištění močových cest. V lidové medicíně se také používá k léčbě horeček, vysokých teplot, bolestí hlavy, k léčbě suchých nebo červených očí.V rámci lidové medicíny asijských států je používána kůra kořene moruše k vytvoření antibakteriálního extraktu, kterým se pročišťuje organismus po přijetí jedu či něčeho zkaženého. Tento antibakteriální efekt byl studován a látka nazvaná jako kuwanon byla extrahována a studována dále a zatím se jí přisuzuje antibakteriální účinek zvláště proti Streptococcus mutans, tedy bakterii způsobující v ústní dutině zubní kaz. Látka byla extrahována z vodného i lihového extraktu rostliny. Studie porovnávala tuto látku s chlorhexidinem a vankomycinem proti kmenům streptokoka s pozitivními výsledky.Stejný extrakt v podobné koncentraci obsahových látek laboratorně vykázal adaptogenní aktivitu ve zvířecích modelech, takže se může jevit jako vhodný protistresový prostředek. Dodává okamžitou energii, pomáhá při vyčerpanosti, únavě a dlouhodobých nemocech a slabosti.V tradiční čínské medicíně se léčebná formule nazývá Sang Shu Gen, což je kořen moruše bílého, který má sladké, chladné vlastnosti a podporuje meridian jater. Ulevuje od bolesti, snižuje krevní tlak, uklidňuje při epilepsii, léčí při mykózách ústní dutiny, pomáhá při zarudlých očích a při palčivých bolestech svalů.Studie amerických univerzit pracují na vyhodnocení obsahových látek moruše při snížení vysoké koncentrace cholesterolu a dalších lipidů v krvi. Zdá se, že práškovaná forma plodu moruše vykazuje významný antioxidační účinek při projevech zánětů. Další výzkumný tým se zabývá obsahovými látkami moruše bílé a jejího vlivu na ochranu nervových vláken při postupném vystavování stresových faktorů vůči této tkáni. Zatím je výsledek hodnocen jako dostatečný neuroprotektivní efekt in vivo (na modelech živých zvířat) a in vitro (v laboratorním prostředí).Další látka s obrovským potenciálem je albanol A. Zatím se tato látka s výbornými výsledky testuje proti progresi a postupnému ústupu leukémie. Výsledků je však málo a čeká se na další data. Látky jako moracin M, steppogenin, mulberrosid A jsou látkami, u kterých se v patřičné koncentraci předpokládá vliv na snížení hladin volného cukru v krvi.Díky obsahu čerstvé šťávy, nektaru moruše, jsou plody skvělou pochoutkou pro děti, dospělé jakéhokoliv věku a navíc jsou velmi kvalitním prostředkem ke zlepšení zdraví.Moruše je zdravá pochoutka pro všechny věkové kategorie. Tradiční užití:Moruše bílá je ovocná pochoutka, kterou díky její přírodní podstatě lze konzumovat prakticky neomezeně.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Lifestyle na dotaz velmi

Cviky, které vás udrží v kondici

access_time05.únor 2020personRadka Eliášková

1. Sedy lehy na míči – účinné na vytvarování bříškaToto cvičení na míčije velmi univerzální a můžete jej provádět právě i na míči. Posilujete přímý sval břišní, pokud však budete dělat klasické zkracovačky do strany, tak se na řadu dostanou i šikmé břišní svaly.Pozn.: Zkracovačky jsou vlastně poloviční sedy lehy, nezvedáte při nich celý trup, ale pouze hrudník. Provedení: Lehněte si zády na balon. Chvíli vám možná potrvá, než naleznete správnou stabilitu, ale nenechte se odradit. Ruce si dejte za hlavu a nohama se snažte udržet balanc. Nyní můžete v souladu s dechem začít zvedat trup. Táhněte ho nahoru břišními svaly nikoli švihem. Vše provádějte plynule a hlavně nezapomínejte dýchat.2. Sklapovačky s balónemDalší cvičení na posilování bříška, které můžete zařadit do typického posilování doma. Jedná se o trochu složitější cvik, tak se nebojte, že s ním budete v začátcích mít problém. Nyní budete kromě balonu potřebovat i podložku.Provedení: Lehněte si na záda na podložku. Udělejte si pohodlí. Nyní si vezměte balon a uchopte ho do natažených rukou a nohou. Zvedejte končetiny i s balonem a znovu je pokládejte. 3. Míčový most – posílení více partiíMost, je cvik, pomocí něhož posílíte zadeček, stehna a dokonce i dolní část zad. Jeho provedení je jednoduché, ale obtíže vám může dělat udržení stability. Nebojte se, chce to pouze trénink.Provedení: Připravte si podložku a lehněte si na ni. Natažené nohy si volně položte na míč a zadeček zvedněte, tak abyste byli jako pravítko. V této pozici setrvejte a na balónu pokrčujte nohy společně s výdechem. Tyto pozice střídejte a nezapomínejte na dýchání. Proč mnoho lidí nezhubne, i když pravidelně cvičí a správně se stravují? I když rozumné stravování a sport přispívají ke štíhlé postavě, většině lidí to ke zhubnutí nestačí.Proč? Protože většina lidí trpí na tzv. skryté příčiny nadváhy – často nenápadné zdravotní příčiny, které hubnutí výrazně stěžují. Naopak když se odstraní, může jít hubnutí výrazně rychleji a snadněji. Jak tyto skryté příčiny odstranit a další principy hubnutí zjistíte kliknutím na odkaz níže:

folder_openPřiřazené štítky

Jak se zbavit celulitidy - 3 tipy, které vám mohou pomoct

access_time09.únor 2020personRadka Eliášková

Celulitida je častým problémem, kterým mohou trpět i štíhlé ženy. Vůbec nezáleží na tom, jak daná žena vypadá a i přesto se může pomerančová kůže objevit. Jak se zbavit celulitidy, aby vaše pozadí a stehna vypadaly nádherně? Zvlášť před letní sezónou se zvedá zájem o řešení těchto problému. Jak se k tomu však postavíte záleží pouze na vás.Jak se zbavit celulitidy?Důvodů, proč se celulitida objevuje je mnoho a nemusí to být čistě nadváha. Dalším důvodem může být zadržování vody nebo špatně fungující lymfatický systém. Ne každá žena se může zbavit celulitidy úplně. U některých se může pouze snížit její viditelnost. Ať tak či tak, zkuste pro sebe něco udělat, abyste v plavkách během letních měsíců vypadala nádherně.Soustřeďte se více na svůj jídelníček, který hraje velkou roli s tvorbou celulitidy. Pokud máte zájem o to,abyste zamezila vzniku celulitidy, zkuste se zaměřit na čerstvé suroviny. Veškeré krabičkové a instantní jídla mohou být velkým problémem. S těmito špatnými potravinami jdete celulitidě přímo na proti. Jestliže jíte příliš sladkého, vyměňte ho například za zdravé ovoce. Z ovoce vybírejte podle toho, které vám dodává enzym bromelin. Jedná se o složku, která vám dokáže urychlit spalování tuků. Pohyb je skvělým pomocníkemVyhněte se ukládání tukových zásob díky každodenního pohybu. Je pochopitelné, že si rády po práci doma sednete na gauč a pustíte si oblíbený seriál. Na druhou stranu je pohyb velmi důležitý, takže si zkuste během jednoho týdne vyhradit alespoň 2 až 3 dny na sport. K zlepšení celulitidy vám kromě pohybu může pomoct občasná masáž.Možná jste k přístrojům na podporu zlepšení celkového těla trochu skeptická. Věřte ale, že vám mohou při odstraňování celulitidy velmi pomoct. Kvalitní přístroje ničí tukové buňky, které se v těle ukládají. Právě tukové buňky patří k negativním vlivům na celulitidu. Je tedy potřeba se jich zbavit. Mimo jiné zdokonalují křivky pokožky, což přispívá ke kráse vašich nohou a hýždí.

folder_openPřiřazené štítky

Mor 21. století? Civilizační choroby

access_time12.únor 2020personRadka Eliášková

Před ochodem do práce stihnete silné kafe, ne však již snídani, kterou sfouknete v Mc Donaldu, oběd kvůli pracovnímu vytížení nestíháte a večer do sebe natláskáte, co kde najdete? Spěšné životní tempo vám však nezabrání dopřát si krabičku cigaret denně, na návštěvu bazénu si však hledáte čas jen těžko? Pak právě vy jste „ideální“ adeptkou jedné z civilizačních nemocí. Mezi civilizační choroby totiž řadíme zdravotní problémy způsobené tím, že moderní člověk není schopen vyrovnat se s veškerým komfortem, možnostmi a vymoženostmi, které mu současný svět nabízí. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, kromě spousty výhod (prestižní zaměstnání, desítky typů a značek jednoho výrobku, dvě auta na jednu rodinu atd.) přináší současný komfortní způsob života i řadu nevýhod, které mohou způsobit velké zdravotní problémy a nezřídka kdy i smrt.Obezita, cukrovka, srdečně-cévní onemocnění, zánětlivá revmatická onemocnění kloubů, předčasné porody a potraty, deprese či únavový syndrom. To jsou jen některé z řady chorob, které současná medicína označuje jako civilizační. Důsledkem čeho vznikají?Příčin je hned několik, všechny však souvisí s výše uvedeným, tedy pohodlným životním stylem a finančním zabezpečením, které nám umožňuje dopřávat si množství jídla i jinak ukojovat své potřeby, ale cenu za něj dáváme vysokou - přemrštěné nároky, jež jsou na nás kladeny, často působí negativně na psychickou i fyzickou stránku.Někteří Američané prý za den ujdou max. pár desítek metrů - do práce jedou autem, v zaměstnání se pohybují mezi kanceláří a bufetem výtahem; domů, kde usednou buď opět ke svým počítačům, k televizorům, či v lepším případě ke knize, se dopravují opět autem. Pokud se navíc k tomuto sedavému stylu života ještě stravují ve fast foodech, kouří a nijak se nežinýrují ani co se alkoholu týče, mají nakročeno k velkým zdravotním problémům již ve středním i mladším věku. Právě špatné stravovací návyky jsou dalším spouštěcím mechanismem civilizačních chorob. Místo bílkovin, vlákniny, libového masa, ovoce, zeleniny či mléčných výrobků snězených v klidu, se v časovém presu hladoví cpeme cheesburgery, gyrosy, bagetami a podobnými zabijáky. Vodou z vodovodu pohrdáme, raději si dopřáváme koly, ovocné limonády s vysokým obsahem cukru či „zaručeně 100%“ džusy, které ovoce viděly opravdu jen z veliké dálky.Procenta podílu civilizačních chorob na úmrtí jsou děsivá (50 % úmrtí je v důsledku srdečních chorob, příčinou dalších 20 % jsou nádory) a vy si nechcete ani přiznat, že některé či dokonce mnohé z příčin těchto zdravotních potíží poznáváte? Pojďme se podívat na to, jak se jim zkusit vyhnout, nebo alespoň zmírnit jejich dopady.Nikdo po vás nechce denní 15kilometrové túry, pro zdravý chod srdce stačí 30 minut pohybu denně. Za pohyb však nemusíte považovat jen běh či plavání, ale třeba i svižnou chůzi, nebo - chcete-li spojit příjemné užitečným - shrabování listí, které Vám zase pokrylo celou zahradu. Mnohokrát skloňovaná rada začít s pohybem tak, že vystoupíte o zastávku dříve a zbytek cesty domů dojdete, se možná zdá jako směšná, ale opravdu funguje. Pokud máte čtyřnohého mazlíčka vyžadujícího pořádnou procházku minimálně třikrát denně, máte o starost míň. Pokud ho nemáte, proč si jej nepořídit? Samozřejmě jde o zodpovědnost, starost i finanční investici, plusy však převažují. Pejsek Vám pomůže vyhnout se či alespoň zredukovat další z příčin civilizačních chorob - stresu.Stravovat se jenom zeleninou a ovocem či jíst pouze obilniny je hloupost a Vaše zdraví by na jednostranný přísun živin dojelo stejně rychle jako na přebytek tuků a cukrů.  Nepřehánějte to s dietami ani s přejídáním, mějte vždy v kabelce jablko či müsli tyčinku, abyste zabránila nekontrolovaným nájezdům na cukrárnu či prodejce párků v rohlíku ve chvíli, kdy Vám začne kručet v žaludku a možnost klidného teplého jídla je v nedohlednu. Čemu byste se měla opravdu vyhnout je večerní či hůře noční přejídání, tuky získané při něm totiž tělo spaluje velmi těžko a pomalu a právě ty se většinou ukládají „do zásoby“.O kouření a přebytku alkoholu toho už bylo napsáno mnoho, přesto se těchto neřestí mnohé z nás nedokáží vzdát. Je těžké přestat kouřit ze dne na den, někdo nedokáže přestat kouřit vůbec, ani přes možnosti různých způsobů rozloučení se s tabákem, od náplasti, centra pro  odvykání a dalších variant. Pro tyto kuřácké „vášnivce“ je možné doporučit pouze kouření omezit, z dvaceti denně postupně přejít alespoň na deset. Stejná rada platí u alkoholu, který je narozdíl od cigaret v malém množství prospěšný; místo dvou skleniček vína k večeři si zkuste dát jednu, místo pěti piv v hospůdce dvě, která do sebe nebudete házet jako štamgast, ale pořádně si je vychutnáte.Největší zrádností civilizačních chorob je, že se jejich příznaky objevují až se zpožděním, mnohdy až několika let. Ve všech rizikových oblastech doporučuji tedy staré heslo našich babiček, všeho s mírou.  Nechceme přece, abychom se od pětatřiceti a v nejproduktivnějším věku musely spoléhat na denní pomoc lékařů, utrácely stovky měsíčně za léky a byly omezeny v mnoha oblastech všedního života. Nebo ano?

folder_openPřiřazené štítky

Zumba - Tančete svým způsobem k hubnutí

access_time12.únor 2020personRadka Eliášková

Zumba je taneční fitness program vytvořený kolumbijským choreografem v 1990, který se stal velmi populární v USA kolem roku 2001, a je nyní populární v mnoha zemích po celém světě, včetně Česka.Lekce Zumby jsou nabízeny ve fitness centrech či tělocvičnách po celém Česku licencovanými instruktory. Můžete jí dokonce provádět doma s pomocí cvičení na DVD.Zumba je podobná tradičnímu aerobiku v tom, že jde v podstatě o cvičební program s hudebním doprovodem.Co odlišuje Zumbu od jiných hudebně založených cvičebních programů je jeho použití v Latinské stylu hudby a taneční pohyby, které dělají lekce zábavné. Podle jeho tvůrců, jsou lekce Zumby spíše jako fitnes párty, než lekcí fitness.Existují různé typy lekcí cvičení Zumby, ale obecně řečeno Zumba představuje intervalový trénink, kde se kombinují rychlé a pomalé rytmy a silový trénink k posilování a tvarování svalů a spalování tuků. Takže, může vám Zumba pomoci zhubnout?Samozřejmě, že ano.Jednou z nejdůležitějších věcí na cvičení pro hubnutí je cvičit pravidelně. Provádění cvičení nám pomáhá udržovat motivaci a když máme motivaci, pak máme tendenci vykonávat cvičení častěji a delší dobu.Cvičební programy, jako je Zumba, také mohou pomoci mnohým z nás zůstat motivovaní, protože jsme se museli učit něco nového, v tomto případě taneční pohyby, a to nějakou dobu trvá.Tanec obecně je skvělým cvičením, protože spaluje spoustu kalorií, posiluje kardiovaskulární systém, a ve skutečnosti vám nepřipadá, že cvičíte. Problém je, že v současné době jediní lidé, kteří pravidelně tančí, jsou dospívající děti a mladí lidé, kteří se scházejí v tanečních klubech o víkendech.Je Zumba móda?Pravděpodobně. Nejvzrušující nové cvičební programy se staly rychle velmi populární a stejně rychle většina z těchto programů začala lidí nudit.Zumba má potenciál udržet si zájem většiny lidí delší dobu, když se sestava pravidelně mění, ale je pravděpodobné, že se většina lidí i tak bude časem nudit.Je pro vás Zumba vhodná?Je pouze jediná osoba, která může odpovědět na tuto otázku. Vy.Tak proč to zkusit a uvidíte sami.ZávěrZumba taneční fitness je dnes velmi populární způsob, jak zhubnout a získat fyzičku v Česku i po celém světě.Co dělá Zumba tak populární je vzrušení vytvořené při cvičeních, které tvoří speciálně vyškolení a kvalifikovaní instruktoři, pulzující latinská hudba a rytmické taneční pohyby, při kterých se posilují a tvarují svaly a spalují tuky.Stejně tak jako cvičení Zumby v tělocvičně, může být prováděno doma s využitím cvičebního Zumba DVD.Existuje jen jeden způsob, jak poznáte, zda vám Zumba pomůže zhubnout; zkuste si ji sami.

folder_openPřiřazené štítky

Péče o pokožku

access_time13.únor 2020personRadka Eliášková

Dokonce už dvacetileté štíhlé dívky mohou trpět tzv. pomerančovou kůží. Problematická pokožka s dolíčky na horní částí stehen, zadečku nebo v oblasti břicha se objevuje dokonce i u vrcholových sportovkyň. Mnoho žen tedy trápí dvě základní otázky – jak celulitida vzniká a jak se jí lze bránit?Celulitida a jak na niV kůži na bocích, stehnech a břichu mají ženy velké tzv. komůrky, ve kterých se ukládají tukové buňky. Zde jsou připraveny pro případ těhotenství nebo nedostatku potravy. Tyto zásoby se mohou vytlačit ven, k povrchu kůže a to v situaci, když se v krvi nachází vysoká hladina estrogenu.Pomáhají na celulitidu hormonální krémy?Protipólem ženského estrogenu je mužský pohlavní hormon testosteron. Ten může ve formě masti, která je ale pouze na lékařský předpis, proniknout do hlubších vrstev pokožky a pomoci. Ženské vazivo pak získá částečný mužský charakter, stane se pevnější a celulitida při pravidelném používání masti postupně zmizí. Ale pozor. Tento hormonální lék je naprosto nevhodný pro ženu, který chce otěhotnět. Pomůže proti celulitidě sport a hubnutí?Ano, sportování je krok správným směrem. Dlouhodobé výzkumy a sledování žen s pomerančovou kůží potvrdily, že sport skutečně prokazuje viditelné výsledky zlepšení vzhledu pokožky. Pomáhá zejména vytrvalostní trénink a cviky proti celulitidě.Na druhou stranu změna jídelníčku moc účinná není. Poradci pro výživu upozorňují, že nízkotučné potraviny jsou sice velmi zdravé, ale na celulitidu žádný vliv prakticky nemají. Pomůže s celulitidou chirurgický zákrok?Pokud tento estetický problém trápí ženu skutečně mimořádně, může jí pomoci chirurgické odsátí přebytečného tuku v konkrétních partiích. Ovšem není to pouze jednorázová akce. Ženy i po tomto zákroku musí bedlivě dbát na každodenní dodržování správné výživy, jinak peníze za „regeneraci“ pokožky utratily zbytečně, protože hrozí, že se strašák celulitida opět vrátí. Lékaři doporučují také tzv. lymfatickou drenáž, která je prováděná v pravidelných cyklech. Jde o cílené masáže podporující odbourávání tuku ve vazivu. Provádí je buď lékař rukou, nebo přístroj. Výsledek je stoprocentně zaručen.Ať už máte celulitidu nebo ne, měla byste si uvědomit, že každá žena vyzařuje osobním kouzlem a i proto je krásná a přitažlivá. Vyhlazení a omlazení je sice součást image, ale občas po ní člověk vypadá jako marťan či jako živá figurína. Zkuste vypadat přirozeně. Ocení to určitě více mužů, než si právě teď myslíte.

folder_openPřiřazené štítky

8 pádných důvodů, proč pít citronovou šťávu

access_time19.únor 2020personRadka Eliášková

O tomto skvělém způsobu, jak se udržet fit, lidé hovoří už pěknou řádku let. Ne každý o zázracích vody s citronem přesto ví. Proto je tu Laskomat, aby vás uvedl do všech tajů. Zkusila jsem to za vás, abych věděla, o čem mluvím a zažila na vlastní kůži, co to s tělem dělá, začínám-li každé ráno obří sklenicí teplé vody s vymačkanými citrony. Pomineme-li pár kyselých ksichtíků během její konzumace, ve výsledku velká spokojenost! Citrony jsou, jak je známo, bohaté na vitamín C a antioxidanty, které nabíjí váš imunitní systém. Díky tomu může vaše tělo fungovat lépe, než kdy předtím!Pojďme se tedy podívat na všechny důvody, proč nastartovat den citronovou šťávou.1) Posiluje imunitní systémA to je jednoznačný důvod, který úplně postačí k vašemu rozhodnutí to vyzkoušet. Jste stále nemocní? Když přijde ochlazení, už víte, že to skončí rýmou nebo chřipkou? Začněte vaši imunitu trénovat akurátním množstvím citronů! Již zmíněné „céčko“ bojuje s nachlazením lépe, než řada komerčních léků. Citrony jsou bohaté na draslík, který stimuluje mozek a nervové funkce, a navíc pomáhá kontrolovat krevní tlak.2) Pomáhá při hubnutíNejenže pomáhají citrony s překyseleným žaludkem, ale díky vláknině, kterou obsahují, budou skvělým společníkem v boji proti nadváze! Citrony zlepšují fukci střev, a tak zabraňují například zácpě nebo opačnému problému. Vláknina se potom stará o zdraví tlustého střeva a má taktéž antibakteriální účinek. Citronová voda v pokojové teplotě podporuje trávení a bojuje proti zadržování vody v těle.3) Zlepšuje náladu!Citrony vás nabíjí skvělou náladou a nekončící energií! Zvláště s příchodem jara a jarní únavy byste tento drink měli zvážit. Už samotná vůně navíc povzbuzuje naše smysly. Zkusili jste si někdy dát ranní sprchu s citrusovým sprchovým gelem? Nakopne to celého člověka a vy máte v citrusovém opojení pocit, že vás nic nerozhodí. Představte si, jakou radost musí mít vaše vnitřní prostředí, dopřejete-li mu dávku citronu. Pozitivní ionty přebijí v zažívacím traktu ty negativní a vy budete mít jednoduše skvělý den!4) Celkové tělesné zdravíCitrony a limetky obsahují vysoké množství draslíku, který je nezbytně nutný pro správnou funkci mozku a nervové soustavy. Tento nápoj vám tedy pomůže v boji s depresí, úzkostí či zapomnětlivostí. Stejný nervový systém se také stará o správné signály srdci, a tak může citronová voda pomoci i vašemu nejdůležitějšímu orgánu. Ujistěte se však, že používáte vždy jedině čerstvé citrony a ne balené citronové vody, které často obsahují siřičitany a jsou celkově velmi nezdravé.5) Je přírodním diuretikemCitronová šťáva pomáhá odplavit nežádoucí složky ven z těla. Citrony urychlují celý tento proces. Tělo se zbavuje toxinů mnohem rychleji a pomáhá tak udržet močový trakt zdravý!6) Čistí pleťKde jsou ti věční pleťový nešťastníci? Zkuste vodu z citronů! Vitamín C se pomáhá zbavit vrásek a skvrn na pleti. Pokožka zůstane zářivá a dokonalá právě díky zmíněnému urychlení vyplavování toxinů z těla. Už vám to dává smysl? Tělo funguje na základě toho, jak rychle jste schopni se zbavit škodlivých látek! Čistěte své tělo, nastartujte metabolismus a hýčkejte si svou krásu. Některé beauty poradkyně také radí nanést šťávu z citronu přímo na jizvy a skvrny, že prý se mohou zázračně ztratit!7) Hydratuje lymfatický systémTento pohár dobroty nastartuje naše ráno a díky němu se snadno vyhnete dehydrataci organismu. Pokud přes den nedostatečně pijeme, dochází k celkové únavě a také úbytku soustředěnosti. Může se nám také rozjet stres a migréna. A to jen proto, že nedostatečně pijeme! Vaše ledviny potřebují pravidelnou hydrataci a detox. Citrony se starají o správnou funkci nejen ledvin, ale také štítné žlázy.8) Osvěžuje dechA nejen to! Dokonce může pomoci zmírnit bolest zubů a záněty dásní! Pozor dejte ale na toto: Kyselina citronová může narušit zubní sklovinu, proto svou ústní dutinu sledujte více než dříve! To je asi jediná stinná stránka v tomto ozdravném procesu.Já jsem si dala dvoutýdenní výzvu a musím říct, že se celkově cítím odolnější vůči stresu a plnější energie. Také pozoruji, že lépe spím.Tak co myslíte, stojí to za zkoušku?

folder_openPřiřazené štítky

Co posiluje vztahy – objímání, nebo sex?

access_time07.březen 2020personRadka Eliášková

Možná byste řekli, že sex je to, co dokáže držet vztahy pohromadě. U dlouhodobějších vztahů je ale mnohem důležitější fyzický kontakt jako objímání nebo dotyky.Co všechno nám dávají vztahyVztahy bývají někdy křehké a lehce se mohou rozpadnout. Partneři zažívají rutinu, začínají se nudit a začnou mít zájem o jiné lidi. Člověk navazuje vztahy jednak proto, aby měl sociální kontakt se svým okolím, a jednak proto, aby se měl komu svěřit se svými problémy, radostmi i vším, co se mu v životě přihodilo. Partnerské a intimní vztahy pak v sobě navíc ukrývají lásku, porozumění, podporu, důvěru, pocit bezpečí, sex, intimní dotyky a objímání. Co byste Vy osobně řekli, že dokáže partnerské vztahy více posílit – objímání a dotyky, nebo sex?Objímání nebo sex?Pro dlouhodobé vztahy a jejich udržení je mnohem důležitější objímání než sex. I když nejste ten typ lidí, který by vyhledával známosti na jednu noc, možná jste někdy cítili, jak dokáže být sex neosobní. Sex nás dokáže uspokojit a naplnit štěstím, ale nikdy nám nedá pocit, že nás druhá osoba skutečně miluje. Pocit důvěry a partnerství získáváme skrz jiné formy intimity – hlavně přes objímání. Hodně lidí uvádí, že partner, se kterým jen mají sex, pro ně není tak důležitý a necítí k němu žádné hluboké city.Objímání ovlivňuje produkci hormonu oxytocinuKdyž se někoho dokážete láskyplně dotknout, určitě to bude člověk, který je Vám velmi blízký a máte s ním dobré vztahy. Objímání prostě lidé berou jako projev náklonnosti. Proto se statisticky lépe udržují vztahy, v nichž se partneři často dotýkají jeden druhého. Nejde o sex, ale o objímání.Svou roli hraje i chemie. Hlazení a objímání totiž podporuje mozek v tom, aby produkoval hormon oxytocin, který v nás probouzí pocit sounáležitosti a blízkosti. Nezapomínejte proto na objímání – dokáže to Vaše vztahy neuvěřitelně upevnit!

folder_openPřiřazené štítky

Svoboda ve vztahu?

access_time07.březen 2020personRadka Eliášková

O naše vztahy se musíme stále staratSvoboda je základní lidské právo. Je to privilegium, které člověk má, a jakmile o něj přijde, cítí se špatně. Svoboda je proto nutná i ve vztahu, aby mohl dobře fungovat. Vztahy jsou ale velmi komplikovanou a křehkou záležitostí, proto, ať už je svoboda požadována od partnera nebo od nás samotných, s ní musíme nakládat opatrně. Je třeba postarat se při tom o své potřeby, ale i o potřeby toho druhého.Svoboda dokáže i věznitSvoboda jednoho člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého. To je jedna z nejvýstižnějších definic, jakými může být svoboda vysvětlena. Ve vztahu si tedy musíte dát velký pozor na to, aby svoboda jednoho nebyla tak velká, aby omezovala nebo věznila toho druhého. Proto, jakmile partner nebo partnerka požaduje svobodu ve vztahu, musí to být pro druhého v pořádku a nesmí se cítit jeho svobodou omezený.Velmi často vztahy troskotají na tom, že chceme toho druhého jen pro sebe. Je to postoj, který je v každém člověku velmi hluboko zakořeněný. Jakmile si tedy najdeme partnera, který nám vyhovuje, nechceme ho ztratit, a tak mu nechceme dát žádnou volnost. Ve vztahu se ale nedá žít v případě, že se cítíme omezeně. Vztahy a svoboda spolu velmi úzce souvisí.Vztahy bez svobody nemohou dlouho fungovatDobré vztahy jsou založené na lásce, důvěře a vzájemné toleranci. Kde je v tom svoboda? Všude. Vzájemná láska, důvěra i tolerance ve vztahu znamená respektování celé osobnosti mezi partnery navzájem. Svoboda může být druhému poskytnuta jen v případě, že dokážeme přijmout celou jeho osobnost. A jen tehdy, když je ve vztahu svoboda, mohou se partneři sobě navzájem úplně otevřít, mohou si naprosto důvěřovat, nemusí se bát lži, zklamání ani odmítnutí. A takové vztahy jsou lékem na všechny naše problémy.Zkuste tedy i Vy popřemýšlet o tom, jestli má vzájemná svoboda své místo ve vztahu s Vaším partnerem či partnerkou. Na změnu není nikdy pozdě. 

folder_openPřiřazené štítky

Rituály krásy Egypťanů

access_time07.březen 2020personRadka Eliášková

Nejstarší lékařský předpis (papyrus Erbes) obsahuje i recepty na kosmetické přípravy, které vyráběli egyptští kněží z včelího vosku, olivového oleje, mošusu, ambry a jiných, dnes už běžných přípravků. Velkou pozornost staří Egypťané věnovali také nehtům na rukou i nohou.Staří Egypťané celý život navštěvovali svatyně, kam přinášeli bohům různé obětiny. Ve svatyních kněží promlouvali s bohy pomocí vůně kadidla nebo myrhy. To všechno Egypťanům pomáhalo vytvořit harmonii duše a nastolit vnitřní rovnováhu.Proč si takovou svatyni, kde na nás budou bdít bohyně Eset a Hathor nevytvořit a nevyzkoušet nějaké z kosmetických rituálů, které prováděla i královna Kleopatra.Místnost, ze které budete chtít udělat svou vlastní svatyni, by měla být teplá a klidná. Je důležité, aby v ní bylo rozmístěno hodně svíček a lamp, protože staří Egypťané věřili, že světlo nám pomáhá očistit tělo i duši. Plápolající plameny svíček a klidná hudba Vám pomohou v naprostém uvolnění.  Jako pravá egypťankaZačínáme peelingem...Prvním krokem je odstranění chloupků. Poté se soustředíme na peeling. Peeling byl ve Starém Egyptě velmi oblíben. Už Egypťané věděli, že pokožka potřebuje zbavit odumřelých buněk a prokrvit pokožku, tak aby mohla vstřebat všechny výživné látky pěstících krémů.Druhy peelinguAbrazivní peelingAbrazivní peeling Egypťané vyráběli s rozemletých pšeničných otrub bohatých na vitamín B, medu a oslího mléka. Vzniklá pasta se pak na pokožku nanášela vlhkými prsty a krouživými pohyby se peeling prováděl od hlavy až k patě.Slupovací peelingSlupovací peeling byl vyráběn z mléčné mízy některých rostlin, medu a včelího vosku. Směs se pak nanášela na pokožku a po zaschnutí se sloupla i s odumřelou kůží. Dnes podobné masky koupíte v každé drogerii.Gumovací peelingGumovací peeling byl velmi oblíben královnou Nefertiti. Vyráběl se z rozdroleného chleba, výtažku gumovníku a aromatických olejů (někdy se také přidávala panenská moč, protože má dezinfekční účinky). Pasta se nanesla na pokožku, nechala se zaschnout a pak se srolovala i s odumřelou kůží. Recept na tento peeling se do Evropy dostal až díky královně Kleopatře VII., která jej darovala manželkám římských senátorů i s otrokyněmi (kosmetičkami).Po peelingu následuje koupel...Kněžky bohyně ISIS byly známy svou duchovní a fyzickou očistou a voda hrála při jejich očistných rituálech velmi důležitou roli. Představovala totiž sílu a energii, bez které by neexistoval život. Pokud navštívíte některý ze staroegyptských chrámů, můžete zde shlédnout bazény na vody – tzv. posvátná jezírka).K neoblíbenějším koupelím u Egypťanů patřili zejména medové. Med působí antisepticky, antibakteriálně a má také velmi silné hojivé účinky. Zaceluje jizvy, udržuje pokožku pružnou a hebkou a vyživuje a regeneruje buňky. Kleopatřina koupelKrálovna Kleopatra se podle některých zdrojů koupala v oslím mléce s příměsí ovocných šťáv, bylin a medu. Tuto příjemnou koupel si můžete udělat také vy doma. Stačí, když do napuštěné vany přilijete hrnek mléka, lžíci medu a několik kapek aromatického oleje.Kosmetika a líčeníKosmetická výbava Egypťanů byla velmi bohatá. Ke kosmetické výbavě muže patřila břitva, protože byly v módě hladce vyholené tváře. Postupně se také rozšířilo rafinované líčení. Kosmetika k líčení, kterou dnes nazýváme dekorativní, v Egyptě oddělovala urozené Egypťany od těch chudších. Byla znakem společenského postavení, stejně tak jako např. oděv a používaly ji nejen ženy, ale líčili se také muži. Dnes už není líčení symbolem nadřazenosti, ale líčíme se jen ryze z estetických důvodů.Když se podíváme na některý z obrázků starých Egypťanů zaujmou nás na první pohled oči, které jsou výrazně nalíčeny. Víčka se líčila zelenavým mlachitem, který se těžil na Sinaji. Obočí, oční řasy a oční linie se líčily černým líčidlem vyráběným z galenitu. Líčení galenitem mělo nejen estetické účinky, ale také účinky praktické. Vědci zjistili, že galenit má dezinfekční účinky, odpuzuje hmyz a také chrání oči před slunečními paprsky. 

folder_openPřiřazené štítky

Narcis jako ideální vůdce

access_time07.březen 2020personRadka Eliášková

Narcismus je stav, který lze charakterizovat přílišným zájmem o vlastní osobu, až zamilovaností do vlastní osoby. Zvláště v dnešní době se narcisům velmi daří. Společnost totiž zdůrazňuje moc a image a oni se v těchto podmínkách cítí jako ryba ve vodě.Kořeny narcismu a narcisůPojem narcismus pochází z řecké mytologie. Svůj název dostal po krásném domýšlivém jinochovi Narkissosovi (Narcisovi), který pohrdl láskou nymfy Echo a bohyně Afrodita ho potrestala tím, že se zamiloval do vlastní podoby, kterou uzřel na vodní hladině. Touto marnou láskou se nakonec utrápil a proměnil se v květinu – narcis.Současný narcismus a narcisDnes označujeme za narcisistu člověka, který nachází největší zalíbení ve své osobě. Je oslněn svým zjevem a od druhých očekává, že ho budou považovat také za nadměrně okouzlujícího. Narcisistu nezajímají problémy druhých, soustředí se zcela sám na sebe a tím dosahuje úspěchu na poli profesionálním i společenském. Jeho sobeckost ho pohání k vytyčenému cíli.Narcisisté se cítí velmi důležití, mají neustálou potřebu být středem zájmu a touží po uznání. Jsou to maximalisté- pokud se jim nesplní všechny touhy, připadají si zbyteční.Proč se narcismus projevuje?Na vzniku narcismu se podílí nejistota a pocit méněcennosti v dětství. Bylo mu např. ublíženo a tak se před dalším ublížením chrání stáhnutím do sebe sama. Vytvoří si svůj obraz dokonalého člověka a investuje pouze do sebe,Narcis je vůdce skupinyPodle výzkumu Amy Brynellové, kterého se zúčastnilo 432 dobrovolníků (univerzitních studentů). U jednotlivých studentů zkoumala jejich osobnostní rysy, soustředění na vlastní osobu i mínění o vlastním nadání a schopnostech. Poté, co je Brynellová otestovala, rozdělila je do skupinek po čtyřech, ve kterých probíhal vlastní experiment – jedním z úkolů bylo představit si, že jsou členi studentského výboru a mají vybrat ředitele na další funkční období. Když daný úkol splnili, vyplnili formulář, ve kterém zhodnotili své vedení diskuze a jaký přínos pro diskuzi měli druzí. Studenti s výraznými narcistickými rysy samozřejmě za vůdčí osobnost označili sebe, ale velkým překvapením bylo, že i ostatní členové skupiny narcisy vnímali jako vůdce diskuze.

folder_openPřiřazené štítky

Proč se vyplatí být na pracovním pohovoru upřímný?

access_time18.březen 2020personRadka Eliášková

Tak jako ve vztazích k lidem, tak i na pracovním pohovoru je ideální být upřímný. Síť lží, kterou uchazeči o zaměstnání často pletou již od tvorby jejich životopisu a pokračují v tom i na pracovním pohovoru, se téměř s určitostí stane jejich vlastní pastí. Neudělejte proto ani vy tuto zásadní chybu a buďte od začátku férový k potenciálnímu zaměstnavateli a rovněž sami k sobě. Odměnou za upřímnost totiž může být získání vaší vysněné práce.Pravda vás ušetří od možného zahanbení a ztráty jakýchkoliv šancíPersonalisté, kteří vedou pracovní pohovory, nejsou žádní zelenáčci, a proto dokážou lži odhalit velmi rychle. Jednak umí číst neverbální komunikaci, ale zároveň disponují silnou zbraní téměř všechny informace si ověřit. Mezi nejčastější výmysly uchazečů patří jejich jazykové znalosti, které se dají velmi rychle potvrdit nebo vyvrátit telefonátem v cizím jazyce či přímou konfrontací na pracovním pohovoru. Stejně tak i historie předešlých zaměstnání, jejíž korektnost může personalista zjistit kontaktováním bývalých zaměstnavatelů. Představte si, že sedíte tváří v tvář vašemu možnému zaměstnavateli on vám přímo před vámi vyvrátí některé z informací uvedených ve vašem životopise. Nebudete se cítit zahanbeně a poníženě? Myslíte si, že takovým způsobem se dostanete do zaměstnání? Tudy rozhodně cesta nevede.Nedokonalost může být plusNikdo z nás není dokonalý, a proto pokud uvedete do vašeho životopisu či při rozhovoru téměř všechny možné pozitivní vlastnosti, pravděpodobně v personalistovi vyvoláte otazníky. Negativní vlastnosti či mírně nedokonalosti totiž nepředstavují nevýhodu, ale příležitost zlepšit se. Pokud jste proto upřímný a při otázkách na pohovoru si dokážete uznat i vlastní chyby a projevit snahu o změnu, může to pro vás znamenat výrazné plus. Firmy totiž nehledají dokonalých lidí, ale ty, kteří jsou si vědomi vlastních nedostatků a jsou ochotni na nich pracovat.Upřímnost dokáže zaručit spokojenost v budoucím zaměstnáníUpřímnost se však při pracovních pohovorech vyplatí i z jiné stránky. Častou otázkou je představa o budoucím platu či požadovaných pracovních podmínkách. Pokud na ni neodpovíte opravdu upřímně a práci získáte, zřejmě v ní nebudete spokojený. Své požadavky proto jasně formulujte hned na začátku a reálně ohodnoťte své kvality, i za cenu, že budou pro potenciálního zaměstnavatele finančně příliš vysoké. V případě, že disponujete vzděláním, relevantními zkušenostmi, osobnostními předpoklady a firma vás skutečně potřebuje, je opravdu velká šance, že vašim nárokům vyhoví.Na závěr vám nabízíme další inspiraci, proč se na pohovorech vyplatí být upřímný. Výzkum London Business School, ve kterém se zúčastnili opravdu upřímní uchazeči o zaměstnání a rovněž lidé, kteří v procesu pohovorů vystupovali bez jakýchkoli nedostatků, ukázal, že upřímnost je nejlepší strategie. První skupina uchazečů byla totiž v získané práci spokojenější a úspěšnější, cítila vůči ní silnější závazek a získala po roce práce příznivější ohodnocení od zaměstnavatelů. A právě uvedené skutečnosti chce ve své práci dosáhnout snad každý zaměstnanec. 

folder_openPřiřazené štítky

Hořte, ale nevyhořte!

access_time29.březen 2020personRadka Eliášková

Sedm kroků, čeho se vyvarovat.Zatímco na počátku 90. let byl noční můrou mnohých manažerů workholismus, dnes psychologové varují před fenoménem, který se plíživě dostává do našich kanceláří a zničil již nejednu slibnou kariéru. Syndrom vyhoření, představující stav celkového vyčerpání, ztráty motivace a rezignace na profesní cíle, velmi významně ovlivňuje jak pracovní, tak i soukromý život jedince. Podívejme se, co vše udělat proto, aby se naší firmě tento negativní jev zdaleka vyhnul.Ačkoliv syndrom vyhoření je velmi úzce spojen zejména s osobnostními předpoklady a vlohami každého jedince, obecně lze vysledovat, že se nejčastěji projevuje u lidí, kteří na sebe kladou příliš vysoké nároky, jsou soupeřiví, cílevědomí a jakýkoliv neúspěch berou jako svou osobní porážku.Bohužel v našich podmínkách jsou právě tyto vlastnosti žádoucí u každého úspěšného manažera. Nezbývá tedy, než se zaměřit na situace, které vznik syndromu podporují a které zároveň můžeme alespoň do určité míry ovlivnit.1. Dlouhodobé pracovní přetíženíNemáte dostatek personálu, termíny na vás padají a přesčasová práce je u vás naprostou samozřejmostí? Pak je na čase zahájit skutečnou reorganizaci firmy. Přijměte další pracovní síly a rozčleňte práci rovnoměrně tak, aby situace, kdy si zaměstnanci nosí po večerech práci domů, byly naprostou výjimkou. Lidé nejsou stroje, a tak ke správnému fungování je dostatečný odpočinek nezbytnou podmínkou.2. Nevhodné načasování pracovních úkolůBiologickým hodinám by mělo odpovídat i rozvrstvení práce během dne. Náročné úkoly vyžadující přesnost a koncentraci soustřeďte na dopoledne, zatímco druhou polovinu dne vyhraďte na méně náročné činnosti, jako jsou firemní meetingy, vyřizování rutinních úkolů a administrativa.3. Důraz na výkon a soupeřivostVždy dbejte na to, aby vaše požadavky na zaměstnance nepřekračovaly míru jejich schopností a kompetencí. Pocit frustrace, kdy na něco nestačíme, vede pouze k dalšímu selhání. Proto v případě jakéhokoliv neúspěchu se spíše než na kritiku zaměřte na nalezení skutečné příčiny nezdaru a zaměstnanci se snažte podat pomocnou ruku. Pokud se jej nakonec rozhodnete přeložit na jiný typ pracovní činnosti, dbejte na to, aby toto přeřazení nechápal jako své selhání, nýbrž jako novou výzvu. Ideální není ani přílišná soupeřivost mezi kolegy, ať už se jedná o obchodní zástupce či produktové manažery. Motivovat zaměstnance k vyšším výkonům byste měli zcela jiným způsobem než okatým srovnáním jejich výsledků se spolupracovníky.4. Přílišný důraz na dodržování zavedených pracovních postupů a extrémní míra kontrolyJe-li to jen trochu možné a nedojde-li tím k ohrožení bezpečnosti či jiným provozním problémům, netrvejte za každou cenu na zavedených postupech. Zaměstnanci vždy ocení, pokud mohou vnést do práce svůj vlastní vklad a inovativní přístup. Umožněte jim proto dostatečně rozvinout jejich schopnosti a dovednosti. Avšak pozor! Podobně jako je na škodu extrémní míra kontroly, také příliš svobody může mít dalekosáhlé špatné následky.5. Práce bez jasného cíle a smysluUmělé vyplnění času zbytečným papírováním a vypracovávání reportů, které stejně pouze založíte do šanonu, vám sice zajistí, že zaměstnanci ve volném čase nebudou surfovat na internetu, avšak v jejich očích vám příliš kreditu nedodají. Osvoboďte práci od zbytečné byrokracie a při zadávání úkolů se vždy snažte vysvětlit jejich přínos a cíle, i svou vlastní představu.6. Nedostatečný respekt k zaměstnancům Ano, i ten nejvyšší šéf musí svým zaměstnancům prokazovat dostatečný respekt a úctu. Zaměstnanci by pravidelně měli dostávat zpětnou vazbu, jejíž nedílnou součástí musí být i pochvala a uznání jejich práce. Šéf tedy samozřejmě musí vědět, co jeho zaměstnanci dělají.7. Negativní vztahy na pracovištiHádky, vzájemné přehlížení se, ale i špatná komunikace na pracovišti se nezřídka stává zdrojem syndromu vyhoření. Pořádejte pravidelná teambuildingová setkání a případná nedorozumění se snažte vyřešit dříve, než bude pozdě. Z jednoho malého sporu o kompetenci mezi zaměstnanci se může stát situace „kdo s koho“. Co je syndrom vyhoření?Pojem „burn-out“ byl poprvé použit v polovině 70. let minulého století americkým psychiatrem Herbertem Freudenbergerem. Ten jím popsal proces, během kterého ztrácejí lidé své původní nadšení a namísto toho se u nich postupně začínají projevovat příznaky vyčerpání. První oblastí, která na tuto problematiku upozornila, bylo zdravotnictví. Nedlouho na to byl syndrom popsán i u dalších pomáhajících profesí a zaměstnaneckých kategorií, při kterých jsou jedinci v dlouhodobém bezprostředním styku s lidmi. S postupem času se však ukázalo, že syndrom vyhoření se vyskytuje i v ostatních povoláních a dokonce se objevuje i v kategoriích nezaměstnaneckých. Dnes se s ním můžeme setkat napříč všemi profesemi, přičemž nezáleží na věku ani na společenském či finančním postavení.Jak poznat, že jsme na pokraji vyhořeníJednotlivé symptomy syndromu vyhoření se neprojevují najednou, ale přicházejí k nám postupně. Pokud je včas neodhalíme či na ně nejsme upozorněni okolím, může dojít k výraznému zhoršení stavu. Přitom vše začíná tak nevinně… Počáteční přesvědčení, že svou práci nestíháme, střídá pocit profesního neúspěchu. To vše vede k zhoršení pracovního výkonu, což je provázeno jak ztrátou sebevědomí, tak i hlubokými pocity zklamání a marnosti. V pokročilejší fázi již ztrácíme zájem nejen o práci, ale i o veškeré dění kolem. Začíná nám vadit přítomnost druhých lidí, dostavuje se tělesná únava a naprosté psychické i fyzické vyčerpání. Izolace, beznaděj, úzkost a strach může vést až k existenciální frustraci, jež nezřídka vyúsťuje v depresi. Zatímco u počátečních příznaků mnohdy postačí odstranit příčiny začínající frustrace, přistoupit ke zlepšení organizace pracovní činnosti a vytvořit vhodnější pracovní podmínky, v pokročilé fázi nezbývá, než vyhledat pomoc odborníka.Tři otázky pro odborníka:1. Nakolik jsou syndromem vyhoření ohroženi čeští zaměstnanci, nejedná se spíše o fenomén rozšířený zejména v západních zemích?Podle současných poznatků z výsledků výzkumných šetření, realizovaných u řady profesních skupin české populace, je možno konstatovat, že tento syndrom není specifickým fenoménem západních zemí, ale vyskytuje se (samozřejmě různou měrou v závislosti na řadě dalších okolností) též u populace ČR. V našich podmínkách však došlo k určitému, přibližně patnáctiletému zpoždění ve výzkumu tohoto fenoménu, jakož i v rozvoji a aplikaci vhodných diagnostických nástrojů a terapeutických a preventivních strategií oproti USA a  západní Evropě.2. Zlepšuje se u nás informovanost a věnuje se dostatečná prevence syndromu vyhoření?Informovanost české odborné i široké veřejnosti o syndromu vyhoření každým rokem skutečně nepochybně stoupá. Kromě odborných i populárně-naučných publikací, kterých neustále přibývá, se objevují již několik let i studentské bakalářské a diplomové práce, věnované tomuto problému, jež často upozorní na velmi zajímavá konkrétní zjištění o výskytu tohoto fenoménu v české společnosti. V rámci grantů MŠMT ČR byl natočen o syndromu vyhoření též populárně naučný videofilm, který byl distribuován zdarma v síti poraden podpory zdraví zdravotních ústavů.3. Které skupiny jsou tímto syndromem nejohroženější?Nejvíce ohroženými profesními skupinami jsou u nás, podobně jako v západních zemích, zejména ty profese, v jejichž pracovní náplni je obsažena profesionální práce s lidmi, resp. služba lidem poskytovaná, tedy (bez rozdílu pohlaví) učitelé, sociální pracovníci, lékaři a další zdravotničtí pracovníci, duchovní, úředníci všeho druhu, ale také představitelé dalších zaměstnaneckých skupin (policisté a vojáci) a dokonce i pracovníci „svobodných povolání“ (profesionální umělci, sportovci a tvůrci všeho druhu) a pracovníci „na volné noze“ (pojišťovací agenti, realitní makléři atd.). Jednotícím prvkem možného vzniku a rozvoje syndromu vyhoření je u nich veřejná kontrola efektivity jejich činnosti a s ní související suspektní obava, že při této kontrole neuspějí.  

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz velmi

pH organismu

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Míra rovnováhy kyselosti a zásaditosti v organismu se označuje jako pH a měří se na stupnici od 1 do 14ti.Ideální hodnota pH krve je 7,35. Pokud by však pH v těle dosáhlo snížení na pH 7 nebo naopak zvýšení na pH 7,6, mohlo by dojít k celkovému selhání, vyčerpání organismu a následné smrt. Aby naše tělo dokázalo vyrovnávat hladinu kyselin, potřebuje látky zásadité. Dokud si organismus může brát zásadité látky z vaziva, cév a kostí, dokáže přebytek kyselin neutralizovat. Jenže tím dochází k úbytku minerálů, sklerotizaci cév (která vede k infarktu nebo např. mozkové příhodě) a řídnutí kostí (při kterém dochází k osteoporóze, revmatismu, dně a artróze…).Má se za to, že mírná metabolická acidóza (stav, kdy jsou buňky trvale zakyselené, protože dotyčný konzumuje příliš mnoho kyselinotvorných potravin nebo má obecně v životě hodně stresu) je hlavní příčinou několika zdravotních problémů, jako jsou ledvinové kameny, ztráta kostní hmoty či snížení hladiny růstových hormonů, které má za následek úbytek kvalitní svalové hmoty a zvýšení podílu tělesného tuku. Mírná metabolická acidóza ovlivňuje tělo na buněčné úrovni a je zodpovědná za zvýšení počtu volných radikálů a snižování produkce energie v buňkách. Navíc k těmto vážným problémům se v zakyseleném těle daří virům a bakteriím, což potencionálně vede k mnoha nemocem. Překvapivé je, že rakovina nemůže bujet v zásaditém prostředí, což ukazuje důležitost zásaditosti v prevenci proti chorobám.Vyrovnané pH je jedním z nejdůležitějších faktorů pro zdravé kosti. Studie ukazují, že k většině případů onemocnění kostí a osteoporózy nevede nedostatek vápníku ve stravě, jak si lidé často myslí, ale stres a nadměrný příjem zakyselujících potravin a doplňků stravy. Krev vždy zůstane neutrální - to je nezbytné pro přežití - takže je-li tělo neustále zásobováno zakyselujícím, denaturovaným jídlem nebo čelí stresu z jiných zdrojů, musí podniknout opatření, aby udrželo neutrální pH krve. Proto čerpá vápník, minerál, který je v těle nejzásaditější, z kosti. Za nějakou dobu kosti následkem tohoto mechanismu slábnou.Některé silně zakyselující potraviny:bílá rýže, kupované snídaňové cereálie, rafinovaná pšeničná mouka, těstoviny, drůbež, hovězí maso, korýši, vepřové maso, máslo, pasterované mléko, smetana, sýr (všechny druhy), bílý cukr, umělá sladidla, buráky, izolovaný sójový protein, izolovaný pšeničný protein, káva, léky, limonády, margarín, sladkostiNejnebezpečnější kyselinotvorné potraviny jsou maso, cukr a alkohol. Maso je dvojnásob nebezpečné proto, že kromě samotného překyselení zanáší organismus ještě tzv. purinovými metabolity, které jsou také schopny vyvolat různá nebezpečná a bolestivá doživotní onemocnění. Cukr je kromě velmi silného překyselování nebezpečný i tím, že se až příliš rychle vstřebává do organismu a tělo na něj musí velmi dramaticky reagovat - protože i hladina cukru (glukózy) v krvi musí být udržována v určitém rozmezí, i když naštěstí ne v tak těsném a život ohrožujícím, jako je udržení přesného pH. Alkohol je nebezpečný proto, že (kromě překyselování) i v malém množství poškozuje nervové buňky (především myelinové obaly jemných nervových vláken). Alkohol je agresivní organické rozpouštědlo, které se hodí opravdu jen do průmyslu a nikoliv do něčeho tak složitého, jako je lidské tělo. 

folder_openPřiřazené štítky

Očista střeva a rakovina tlustého střeva

access_time06.únor 2020personRadka Eliášková

Rakovina je nepříjemným společníkem a většina lidí má před tímto onemocněním respekt. Je poměrně časté, protože neznám člověka, který by se s ní nesetkal ve svém okolí, mezi přáteli, či v rodině. Poměrně častou je rakovina tlustého střeva. Víme jí předcházet preventivně, pomůže účinná očista střeva. Právě tento typ je velmi obávaným, protože pokud se nediagnostikuje včas, tak má fatální důsledky. Je zde velmi důležité, aby se rakovina tlustého střeva odhalila ještě v jejím raném stádiu. Tehdy jsou výsledky léčby velmi efektivní a lékaři se mohou pochlubit opravdu dobrými výsledky. Problémem je, pokud se rakovina tlustého střeva zjistí pozdě, tehdy se může začít šířit i na jiné orgány a pokud se v těle vyskytnou metastázy, tak boj s touto chorobou bývá velmi těžký a mnohdy končí smrtí.Rakovina tlustého střeva se léčí konzervativní léčbou ve formě ozáří a chemoterapie. Chemoterapii snáší každý jinak, někteří lidé dokáží bez problémů dále fungovat, je jim zle tak jeden dva dny, ale pak jsou už v pořádku. Jiní jsou však zcela vyřazeni z běžného života. V tomto období je velmi důležité, aby měli přísun vitaminů a minerálních látek a aby jedli výživnou stravu. Tělo je ničeny léčbou a potřebuje velkou posilu zvenčí. Léčba se opakuje a následně se dělají odběry kvůli výsledkům.

folder_openPřiřazené štítky

Proč mě nikdo nemá rád…

access_time12.únor 2020personRadka Eliášková

Ale má. Jen je prostě někdy těžké tomu uvěřit. Ne však proto, že by vám to ostatní nedávali dostatečně najevo. Důvod tkví někde jinde, a totiž ve vás, což je mnohdy nemožné si připustit. Krásně se dá svalovat vina na ostatní, ale co se zkusit zamyslet nad vlastním přístupem k okolí a vlastně k sobě sama? Smrt, zdravotní potíže, starosti v rodině nebo v práci – to všechno může být jednou z prvních příčin, které vedou k nevážení si sebe jako plnohodnotného člověka. „Třicítku už mám dávno za sebou, vdaná nejsem a posledního přítele jsem opustila v sedmadvaceti. Od té doby se neobjevil nikdo, kdo by mě nějak výrazně zaujal. A navíc jsem k poslednímu březnu dostala výpověď. Navíc kolem sebe vidím samé šťastné a úspěšné kamarádky, což mi taky moc nepřidá,“ svěřuje se se svými pocity třicetiletá bývalá obchodní zástupkyně Eliška. Máte podobné trápení jako ona? Provázejí vás často pocity, že jste na všechno sama a že není nikdo, komu byste se mohla svěřit?Krize, stres a deprese může postihnout člověka v kterémkoli věku a v podstatě ani nemusí mít nějaký zřejmý důvod ke klesání na mysli. Proto se na chvíli zastavte a popřemýšlejte více o tom, co vás trápí nejvíce. Seznam může být sice dlouhý, ale jakmile se nad ním zamyslíte o pár dní později, zjistíte, že mnohé vymizelo. Pokud to přeci jen bude přetrvávat, udělejte svým trápením priority – prostě si vyberte tři největší a nad nimi přemýšlejte. Zbytku nedovolte, aby vám nahlodával svědomí. Uvědomte si své kvalitySžírá vás myšlenka, že jste ničeho nedosáhli nebo že vás k životu nikdo nepotřebuje? Tak se zase velmi rychle vzpamatujte. Dnešní západní společnost má dle mnohých trochu zvrácené hodnoty, přičemž na prvních místech žebříčku se tísní peníze, kariéra, úspěch a pak teprve rodina a zdraví. To, že nevedete tým dvaceti podřízených nebo že nevyděláváte stovky tisíc měsíčně, ještě neznamená, že jste méněcenná. Uvědomte si, takto vytížené ženy zase strádají na jiných místech. Zkuste si pro změnu udělat seznam věcí, kterých si na sobě vážíte. A neříkejte, že není ani jedna. Každý člověk je individualita a má v sobě cosi nezaměnitelného – vyniká v něčem jiném než jeho okolí. A vy tuto vlastnost v sobě také musíte najít. Dejte si pauzuPokud vás momentálně nejvíce trápí ztráta zaměstnání, stejně jako Elišku, pak vězte, že být chvíli nezaměstnaná opravdu není ostuda. Chvíli si odpočinete, naberete nové síly a hlavně si dobře promyslíte, co dál – tedy kam chcete v kariéře postoupit. Chcete-li však do nového zaměstnání skočit ihned a rovnýma nohama, pak oslovte personální agenturu, která se o vás postará.Každopádně se na svět začnete během chvíle dívat pozitivnějšíma a vstřícnějšíma očima. A pamatujte, že smutek je sice na místě, ale nesmí vás ovládnout do té míry, že samou utrápeností zapomenete na sebe! 

folder_openPřiřazené štítky

Naolejuje-li Julie…

access_time14.únor 2020personRadka Eliášková

Přírodní oleje patří opravdu k těm nejstarším kosmetickým přípravkům a jejich účinky jsou tak prověřené staletími. Na konci devatenáctého století je trochu vytlačily krémy, protože byly často levnější, ale v posledních desetiletích se přírodní oleje opět vrací… …Trend bio-kosmetiky, k níž nemám, jak víte, ryze pozitivní vztah, přinesl leccos dobrého. Například právě rostlinné oleje, avšak moderní kosmetický průmysl bohužel kombinuje tyto oleje s esenciálními oleji, které vyvolávají nezřídka alergie a představují další rizika (např. fotosensibilitu, což v překladu znamená, že má pokožka větší tendenci k tvoření pigmentových skvrn). Proto se domnívám, že je ideální používat panenské, za studena lisované, 100% oleje. Existuje ale tolik druhů a tolik možností využití, že by se mi to nevešlo ani do deseti článků, proto se pokusím představit pár základních typů.Olivový olej – ne nadarmo se mu říká „tekuté zlato Bohů“. Už v antice se lidé natírali olivovým olejem, aby napumpovali svou pleť celou řadou cenných látek včetně antioxidantů, vyráběli z něj pleťové i vlasové masky a také se jim odličovali. To všechno můžete vyzkoušet i vy! Podívejte se třeba na YouTube, kde naleznete přesné návody na to, jak používat olivový olej na odlíčení očí, nebo při mytí kosmetických štětců. Aknózní pleť občas mívá s olivovým olejem problémy, takže pokud trpíte na velké množství pupínků, nepoužívejte olivový olej na celý obličej.Avokádový olej – jeden z nejcennějších olejů z nutričního hlediska perfektně vyživí unavenou pleť ať už je mastná, suchá, mladá, nebo zralá. Avokádový olej je skvělý jako sérum pod běžný krém, nebo pro péči o ruce. Jako pleťová maska funguje v kombinaci například s banány. Ideální olej pro péči o nehtovou kůžičku, vzpomeňme si například na přípravek Avoplex od OPI, který využívá především právě avokádového oleje.Jojobový olej – jasná volba pro ty, které trápí akné. Zkuste používat jojobový olej samostatně jako noční krém. Rozhodně však nenanášejte velké množství a pro lepší vstřebávání je dobré pleť lehce navlhčit (například termální vodou ve spreji). Tento olej má schopnost neutralizovat produkci mazu, tedy u mastné pleti jej bude méně, u suché naopak více.Kokosový olej – při pokojové teplotě má tuhou konzistenci, pokud ho zahřejete mezi prsty, zkapalní. Je velmi jemný, vhodný pro péči o děti, nebo jako odličovací prostředek.Konopný olej – též dobrý pro ty, kdo trpí na lupénku, akné, ekzémy. Existuje již celá řada značek, které postavily celou svou kampaň právě na použití cenného konopného oleje, např. Cannaderm, CutisHelp a nabízí velmi kvalitní přípravky. Osvědčila se řada Robátko od Cannaderm, kterou můžete používat i vy, protože skvěle ochrání pleť v zimních měsících.

folder_openPřiřazené štítky

O bylinkovém čaji

access_time09.březen 2020personSimona Chvátilová

K bylinkám mám velmi blízko. Co si pamatuju, chodili jsme je sbírat na louky. A té vůně! Někomu to možná páchne, lituju alergiky a lidi se sennou rýmou, ale mně osobně bylinky krásně voní. Třeba ten jemný mentol u máty, citrónový med u meduňky nebo ostřejší vůně u dobromyslu…Ani nevím, jak jsem k tomu bylinkaření vlastně přišla. Asi od svého taťky a od babičky. U domu jsme měli pořád nějakou meduňku, rostla i mezi záhony jako plevel. Když jsem byla větší, chodili jsme na procházky a babička bylinky sbírala; třezalku, mateřídoušku, jahodník, maliník, diviznu, kopřivu, podběl. V mé dospělosti jsme se s taťkou dopracovali k záhonu bylinek na zahradě. Roste a prospívá tam máta, meduňka, routa, saturejka, dobromysl, majoránka, šalvěj, yzop. Mateřídouška bohužel postupně vymrzla a echinaceu neboli třapatku nachovou nám v zimě sežraly myši.Bylinky jsou a byly odjakživa výbornými léčivými prostředky. A není nad vlastní umíchanou čajovou směs. Já jako bronchitik nedám dopustit na yzop a naše domácí směsky, ale o tom později. Bylinky jsou dobré hlavně jako prevence, nemají samozřejmě tak rychlý a velký účinek jako chemická léčiva, ale jsou šetrnější k organismu. Bylinné čaje, masti, obklady a koupele pomáhají a zmírňují určité příznaky a nemoci. Jedinou nevýhodou je, že léčebná kúra s bylinkami trvá poměrně dlouho a v dnešní uspěchané době chce každý všechno hned, i zdraví.Ne každý přijde bylinným čajům na chuť. Jsou specifické svou chutí i vůní a k jejich oblibě nevede přímá cesta. Chuť si musí člověk teprve vypěstovat. Ale když například děti vidí, že rodiče bylinky pijí, snáze pak začnou taky. Bylinnými čaji se nemusí jen léčit už akutní potíže, popíjet čaj můžeme i bez zjevného důvodu jen pro radost s hrníčkem v ruce a třeba knihou. Žádný jiný čaj tak nevoní, jako bylinky s medem. Mimochodem bylinné čaje bychom měli sladit jedině medem. Není to žádné pravidlo, ale mně osobně přijde slazení cukrem jako svatokrádež Pravidla sběru a uskladnění: Sbírat a sušit bylinky může každý, není v tom žádná věda. Jen je třeba dodržet pár pravidel. První je, že bylinky zásadně sbíráme nejméně 200 metrů od nejbližší silnice. Jinak spolu s léčivými látkami vstřebáme i jedy z výfukových plynů a také budou stonky zaprášené. Pokud je předmětem sběru list, sbíráme celé stonky a listy odrhneme, až uschnou. Květy se uštipují ze stonků. Dalším pravidlem je sběr za sucha, tedy nikdy nesbíráme bylinky mokré od deště. Sbírá se většinou v době prvního květu, tedy takové bylinky, které ze dvou třetin kvetou a ze třetiny mají poupata, odkvetlé stonky jsou k ničemu. Někteří odborníci doporučují i různé fáze dne jako nejlepší ke sběru, ale já se tím nikdy neřídila. Většinou jsem je sbírala odpoledne. Když si donesete sběr domů, nikdy jej neperte. Bylinky vám pak místo schnutí hnijí. Leda při opravdu velkém znečištění je propláchněte vodou a důkladně protřepte na sítku. Nejlepší styl sušení je, rozprostřít je na nějaký rám, pokrytý síťovinou, třeba i starou záclonou nebo rybářskou sítí. Bylinky by měly ze všech stran větrat, tedy rám postavit na nějaké nízké podstavce. V nouzi můžete rozprostřít na zemi archy papíru (v případě vypraných bylinek ale jedině rám). Bylinky nesmí schnout ve vrstvě, vždy je důkladně oddělte a rozprostřete. Důležité je pomalé postupné schnutí bez přítomnosti přímého slunce. Vůbec nejlepší je vzdušná suchá půda. V paneláku pak aspoň nějaký tmavší kout, kam nemůže slunko. Když bylinky důkladně proschnou, sdrhneme lístky ze stonků a mezi dlaněmi je do nějaké mísy rozemneme na menší kousky. Totéž uděláme s květy. Takto připravené, usušené bylinky nasypeme do papírových (nikdy plastových!!) sáčků nebo ještě lépe do čistých skleněných (důkladně suchých!!) dóz. Bylinky skladujeme na suchém temném místě, třeba na horní polici ve špajzu. Takto uskladněné vydrží rok. Každý rok bychom si měli nasbírat a nasušit čerstvé, víc než rok by se bylinky používat neměly.Každá bylinka má samozřejmě svůj účinek a existuje obrovské množství publikací a stránek na internetu, kde se dočtete, na co která bylinka je. Jistě většina lidí má aspoň základní pojem o účinku některých nejrozšířenějších bylin, například lipový květ na nachlazení, meduňka na uklidnění, heřmánek na žaludek, kopřiva na krev a čištění organismu, jitrocel na kašel. My vlastníme řadu knih s názvem Herbář léčivých rostlin, je ho několik dílů podle písmen abecedy, autoři Zentrich-Janča. Považuji ho za velmi komplexní a kvalitní publikaci.Já se svou chronickou bronchitidou nedám dopustit na svou domácí směsku na průdušky, jejímž základem je yzop, což je přírodní antibiotikum, působící například i na astma. Míchám ho s meduňkou, mátou, mateřídouškou. Sáčkové průduškové čaje z lékáren mají úplně jiné složení, ale já tenhle svůj čajík ve svém kritickém období září-října a února-března piju preventivně jeden dva hrnky denně a opravdu se mi podařilo už několikrát neonemocnět nebo mít mírnější průběh nemoci.Mimochodem na mátu pozor! Málo se ví, že dlouhodobé užívání této bylinky vede k tomu, že organismus se stane odolným vůči účinkům bylinek. Proto se mátový čaj pije krátkodobě (maximálně několik týdnů) a máta se používá spíš do směsí.Spoustu bylinek si můžete nejen nasbírat, ale pěstovat i v květináči na okně, třeba zrovna tu mátu nebo meduňku. Tak vám na závěr přeju pevné zdraví a příjemné chvíle nejen při sběru bylinek, ale i při samotném pití čaje

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Mix na dotaz velmi

Konopí seté

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

plod a nať, kterou trháme zpravidla jen z vršků rostliny. Obsahové látky:konopí je farmakologicky velmi dobře prozkoumáno, ale drtivá většina údajů v odborných pracích se vztahuje ke konopí indickému, které poskytuje hašiš a marihuanu. Nositelem omamného účinku je pravděpodobně tzv. cannabiol. Dále jsou přítomny cannabidiol, tetrahydrocannabiol, cholin, trigonellin, stopy kumarinu, seskviterpen, jablečná a šťavelová kyselina, pektany a další látky. V semenech je obsažen hodnotný olej, bílkoviny, cholin, trigonellin a enzymy. Konopí seté ani jeho meziprodukty prakticky neobsahují žádné omamné látky. Konopí setéje rostlina vysoká až čtyři metry se silnou, vláknitou lodyhou, která je málo rozdvojená a má řidší listoví. Konopí je dvoudomá letnička. Dolní listy jsou někdy vstřícné, ostatní střídavé, s čepelemi 5 až 9 dlanitěsečnými. Samčí květenství je latnaté, samičí je úžlabní. Samčí žlutavé květy jsou pětičetné na rozdíl od samičích tmavozelených květů. Plodem je nažka. Konopí je výhradně pěstovaná, léčivá a technická rostlina, ojediněle zplaňuje. Poddruh konopí seté indické je v ČR zakázáno pěstovat, protože obsahuje omamné látky, které v konopí setém chybí.Semeno se užívá pro odvar při močových zánětech, na ochranu sliznic a při bronchitidě na tlumení kašle a chrapotu. Odvar z vršků větviček je používán jako mírný uklidňující prostředek.

folder_openPřiřazené štítky

Jeden výrobek – vícero využití

access_time14.únor 2020personRadka Eliášková

Bambucké másloMůžete jej používat obdobně jako vazelínu (na rty, ruce, nohy…). V kelímku je máslo tvrdé a je nutné ho rozehřát. Buď tak, že budete chvilku po něm jezdit prsty a ono začne tát a nebo kousek vydloubněte špachtličkou a naneste na pokožku. Díky teplotě těla se začne samo rozpouštět.  Bambucké máslo zakoupíte např. od značky Saloos. Oproti vazelíně se dá použít ještě:• na obličej – místo pleťového krému• na tělo – hodí se na suchá místa, jako jsou kolena nebo lokty.Olivový olejNejedná se sice o kosmetický přípravek, přesto vám mnohdy poslouží lépe než značková kosmetika. Jedinou nevýhodou je ne příliš příjemná vůně, ale pro krásu se musíme lehce obětovat. Má obrovské množství využití, např.:• na odličování rtěnky – na tamponek naneste malé množství oleje, přitiskněte na rty a pak lehce setřete rtěnku. Je možné ho použít i na odlíčení pod očima, neměl by se vám ale dostat do očí!• na čistění kosmetických štětců – jednou za čas je nutné štětce na pudr, make-up a oční stíny vyčistit. Naneste olejíček na štětinky štětce, nechce chvilku působit a potom oplachtěné vodou s mýdlem (nebo šampónem). Díky oleji se rozpustí veškerá líčidla na štětci. • na obličej a tělo – olivový olej můžete používat místo pleťového krému, očního krému  a tělového mléka. Nemusíte se bát mastného povlaku ani vyskákání černých teček, musíte však dodržovat jednu zásadu - olej nanášejte na vlhkou (klidně i mokrou) pokožku! • jako peeling – olej smíchejte s cukrem nebo mořskou solí a získáte skvělý peeling.• na vlasy – pokud vás trápí suché vlasy, pak pro vás bude olivový olej skvělá volba. Použijte ho jako zábal. Olej nalijte do mističky, prohřejte v mikrovlnce a naneste do suchých vlasů. Poté překryjte fólií, můžete ještě zabalit do ručníku a nechte působit tak hodinu, ale klidně i více. Někteří kadeřníci dokonce radí nanést olej na vlasy, na polštář dát stará ručník a spát tak až do rána. Poté olej vymyjte vodou s šampónem. Nebojte se, že vlasy zůstanou mastné, olej se z nich dostane velmi dobře. Pokud máte mastné vlasy, nedávejte olej po celé délce vlasů, ale jen na konečky. • do koupele – olej můžete přidat i do koupele, vaše pokožka tak bude krásně hebká. Navíc takovou koupel oceníte, pokud vás trápí suchá kůže na těle. • na nehtové záděrky – do misky nalijte teplou vodu, přidejte pár kapek oleje a ponořte do této lázně ruce.Pokud vám vůně olivového oleje vadí, poohlídněte se po jiných olejích, které mají příjemnější vůni. Širokou škálu olejíčků nabízí např. značka Saloos (jojobový, mandlový, meruňkový, levandulový, tea tree). Mají také široké možnosti využití, obdobně jako olivový olej (na pleť, tělo, vlasy, ruce, pro napářku obličeje…).

folder_openPřiřazené štítky

Jak vypěstovat sibiřský cedr

access_time06.březen 2020personRadka Eliášková

Krátký botanický popis sibiřského cedru:Tento stále zelený strom dorůstá výšky 35-40m a jeho kmen dosahuje 1,5-2m v průměru. Plodonosná je pouze vrchní část koruny, a to v délce 1-2m. Sibiřský cedr roste pomalu, žije v průměru 300-550 let, ale některé stromy, které rostou v semknutých skupinách žijí 500-800 let. Strom je jednodomý, to znamená, že ženské šištičky a mužské klasy rostou na jednom stromě. Většinou se šištičky nacházejí na silnějších částech vrchní části koruny a mužské klasy višňově červené barvy v nižších částech stromu. Cedr kvete v červnu a množství jeho pylu je tak velké, jako sama úroda semen. Pylová zrna mají vzdušné váčky, s pomocí nichž jsou roznášena do dalekého okolí. Pyl zanesený na vodní hladinu je cenným pokrmem pro rybí potěr. Cedrový včelí med je velkolepé chuti a má neocenitelné léčebné vlastnosti pro organizmus člověka. Po opylení semena dozrávají až na druhý rok. Plodnost je tedy jedenkrát za dva roky. Větší úroda bývá však jednou za 4-5 let. Cykly úrody jsou také závislé na jedenáctiletém cyklu sluneční aktivity. Plodonosnost u samostatných stromů, či u stromů sázených v řadách začíná mezi 25-40 lety. Šiška cedru obsahuje od 80-140 tmavě hnědých semen. Počet šišek bývá na jednom stromě mezi 80-100 kusy.V ošetřovaných cedrových sadech bývá na jednom stromě až 1500 šišek. Svou krásou, velikostí a mnohostranným využitím je sibiřský cedr přínosem pro národní hospodářství a kulturu. Krášlí parky Moskvy, Petrohradu a ostatních měst. Pod Jaroslavli jsou cedrové kultury, které byly nasázeny ještě začátkem šestnáctého století. Jak vypěstovat sibiřský cedr:Veškerý přírodní talent se otvírá v plné míře jen v dobrých podmínkách a v odpovídající výchově. To stejné platí i pro cedr, tedy při odpovídajícím porozumění a cíleném opatrování realizuje svoje bohaté přírodní možnosti. V odlehlých podmínkách úroda cedrů nebývá vysoká. Zato v cedrových hájích nasázených a opatrovaných člověkem se stromy představují v celé své kráse a užitku. Stromy se stále zelenými korunami zkrášlují bydliště lidí a ozdravují svými fytoncydy okolní atmosféru. Takto nasycený vzduch má blahodárné účinky na dýchací orgány. Úroda těchto stromů je na rozdíl od ostatních 5-6 krát větší.Přes všechna pozitiva, která cedr přináší, je však jeho vypěstování, oproti ostatním stromům velice složitou záležitostí, která se nazývá školou trpělivosti. Semena musí být 3-4 měsíce v zimních podmínkách, chráněna od škůdců, tedy myší a ptáků. V budoucnosti je však tento druh stromu schopen se člověku odvděčit za jeho starostlivost! Jednou z možností, jak vypěstovat sibiřský cedr je: Cedrová semena vhodná k výsevu namočit na hodinu do roztoku hypermanganu 0,4%, a tato na podzim vyset do dřevěného, či jiného truhlíku. Na materiálu truhlíku obvykle nezáleží, je však nutno, aby měl větší počet malých otvorů na svém dně, což je nutné pro odvod přebytečné vody a opačně. Směs země pro výsev je vytvořena z velmi jemného písku a zahradnického substrátu s malou příměsí borovicové, či smrkové lesní země. Vše v poměru asi: 40:50:10%. Truhlík s hloubkou asi 20 cm naplnit z poloviny touto směsí země. Semena volně nasít na povrch. Je možno je zasypat asi centimetrovou vrstvou zeminy, rozhodně však ne více! Zeminu je vhodné zalít 0,4% roztokem hypermanganu-desinfekce proti plísním. Truhlík na zimu zakrýt propustnou sítí či pletivem (s oky 0,5- 1cm) proti škůdcům, hlavně v zimním období proti myším. Truhlík položit na zem, či je možno jej do země i zapustit a nechat volně přezimovat v přírodních podmínkách na zahradě s přístupem deště a sněhu. Při jarním klíčení semen síť brzy neodkrývat, ochrana proti ptákům. Klíčící stromečky a jejich oříšky (čepičky) jsou chutným pokrmem pro slimáky a ostatní škůdce. Stromky občas zalít výše uvedenou desinfekční směsí hypermanganu. Vzrostlé semenáčky přesadit do květináčků, které by měly mít větší hloubku, neboť stromeček vytváří dlouhý a stabilní kořenový systém! Jelikož ovzduší kolem nás není bohužel tak čisté, na rozdíl od civilizaci vzdálených sibiřských oblastí, vyskytují se v našich podmínkách různá plísňová onemocnění rostlin. Stromečky je nutno preventivně-jedenkrát za měsíc desinfikovat 0,4% roztokem hypermanganu, či ještě lépe je tímto roztokem občas zalít, čímž se předejde výskytu nežádoucích bakterií v kořenovém systému, z něhož někdy přechází plíseň i na vrchní část stromku. Zejména, jestliže začne nějaká zelená jehlička stromku tzv. rezivět-hnědnout, na stromečku parazituje nějaká plíseň či bakterie (analogie s rajčaty, před třiceti lety nikdo neznal plíseň na rajčatech-zhoršené životní prostředí). U malých stromečků v období sucha provádíme dostatečnou zálivku. Stromeček je vhodné do 3-5 let ponechat v tzv. školce, tedy v odděleném a chráněném kousku zahrady (je možno jej ohradit ohrádkou z dřevěných kolíčků či pod.), nasazený přímo v zemi, či v dostatečně velkých obyčejných hliněných a hlubokých kořenáčích (glazovaná kořenáče nepropouští vodu z okolní půdy). Pozor také na prorůstání kořene skrze otvor v kořenáči pokud je kořenáč položen na zemi, tento by se mohl při pozdějším přemísťování kořenáče přetrhnout! Kořenáč je možno něčím podložit, či jeho otvor překrýt popřípadě kamínkem a pod. Po této době stromek vysazujeme do místa jeho nového určení, pozor na hluboký kořenový systém! Stromkům se dobře daří na slunném místě! Pokud je nové místo pro cedr nějak nepříznivé, např.těžká, neúrodná, či jílovitá půda a pod, je lépe cedr přesazovat v pozdějším věku 6-8 let. Tento má více schopností překonat nepříznivé podmínky. Do jamky v místě určení pro sázení vložíme na dno několik hrstí kvalitní výše uvedené směsi půdy, to vše pro nutnou půdní mikroflóru.Prvních 10 let roste sibiřský cedr velmi pomalu a dosahuje výšky 1,5m. Ve 25 až 30 letech dosahuje výšky 9m a formuje korunu pro plodnost, která má průměr okolo 3m. Objeví-li se na mladých výhoncích bílý povlak - opět přítomnost plísně, je nutno tyto části omýt roztokem z obyčejného mýdla, z něhož se vytvoří pěna, kterou se napadené místo pomocí tamponu omyje. Druhou možností vypěstování je: vyloupaná semínka z šišky stratifikovat za pomocí chladného sklepa, či v podmínkách chladničky. Naše zkušenosti nejsou z nějakých to příčin positivní (možná jsme nedodrželi nějakou z daných teplotních, či jiných náležitostí), a proto zde tento postup nebudeme uvádět. V případě přání jej mohu přeložit a zaslat. Semenáčky cedru je nutno přesadit z transportních kelímků do vhodných hlubších a větších kořenáčů, či do chráněného místa na zahradě-jakési školky. Stromky se ponechávají celoročně v přirozených podmínkách, tedy venku na slunném místě. Není-li jiná možnost, mohou být i v bytě na okenním parapetu,ne však v blízkosti tepelného zdroje! Závěrem bychom rádi popřáli všem, kteří se rozhodnou pěstovat sibiřský cedr, či cedry mnoho úspěchů v jejich práci a snažení. Tím, že se člověk rozhodne zasadit tento strom, či stromy, přispívá významnou měrou ke zlepšení ekologie a životního prostředí naší planety Země nejen pro nás jako současníky, ale hlavně pro ty, kteří přijdou po nás.

folder_openPřiřazené štítky