Výsledky vyhledávání v sekci Výživa na dotaz vitamín

Sojové dobroty

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

 Soja je často označována za potravinu budoucnosti. Sojové boby obsahují velké procento bílkovin, díky němuž mají vysokou sytivost a velkou nutriční hodnotu. Jsou také bohaté na vlákninu, železo, vápník a vitamín A.Výživově velmi hodnotné jsou fermentované sojové produkty. Fermentací se ze soji odstraní tzv. antinutriční faktory – tedy látky, které pomáhají rostlině proti škůdcům, ovšem v lidském organismu jsou spíše na překážku. Fementované sojové produkty obsahují navíc řadu enzymů, které napomáhájí trávení a udržování udržování zažívacího traktu v dobré kondici. Díky fermentaci jsou také lépe vstřebatelné ostatní obsažené živiny.Sojová omáčkaDobře známá tmavá aromatická tekutina. Při nákupu dejte pozor na kvalitu, levné omáčky jsou připraveny smícháním ochucovadel, barviv a konzervantů a se sojou nemají mnoho společného. Vybírejte proto v dobře zásobených obchodech a pečlivě si přečtěte složení. Známé typy pravé sojové omáčky jsou např. tamari nebo shoyu.Tempehfermentované sojové boby slisované do kostičky světlé barvy podobné sýru eidam, po rozrojení jsou vidět jednotlivé boby. Tempeh má lehce oříškovou chuť a hodí se výborně např. do minutek jako náhrada masa. Není jej třeba vařit, stačí prohřát.Nattojednotlivé sojové boby, které prošly procesem fermentace, k dostání je v malých krabičkách v obchodech se zdravou výživou. Natto díky extrémně vysokému obsahu enzymů velmi pozitivní účinky na zdraví. V Japonsku má výbornou pověst jako pomocník při léčbě srdečních a cévních onemocnění a při osteoporóze. Pokud Vás nezaujme jeho chuť, je možné koupit kapsle s výtažky z natto.Dalšími produkty ze sóji jsou potraviny nefermentované - tofu, sojové maso, ze soji se extrahuje kvalitní bílkovina, která je často základem doplňků výživy určených pro sportovce.Tofuvýrobek podobný sýru či tvarohu, dostupný v mnoha příchutích a použitelný do široké škály jídel. Protože nepotřebuje žádnou další tepelnou úpravu je ideální pro rychlou teplou i studenou kuchyni.Sojové maso je v dostání v několika variantách – jako kostky, plátky, nudličky či jako sojový granulát. Výhodou sojového granulátu je, že se před vařením nemusí namáčet, stačí krátce povařit. Můžete z něj např. připravit rychlou a výživnou zavářku do polévek.Sojové mléko, jogurty a dezertyjsou alternativou mléčných výrobků, např. pro ty, kdo trpí nesnášenlivostí laktózy. Mohou ale být chutným a výživným zpestřením jídelníčku pro každého.Sojová bílkovinabílkovina extrahovaná ze sojových bobů je často základem bílkovinnových přípravků, např. proteinových nápojů či proteinových tyčinek.Díky velkému obsahu bílkovin jsou soja a výrobky z ní vhodné pro sportovce a aktivní jedince, kteří mají hodně pohybu, velké množství svalů a tudíž větší potřebu bílkovin. Celkově zvýšené množství bílkovin je vhodné také při redukční dietě.Sojové produkty mají navíc ve srovnání s živočišnými bílkovinami (maso, sýry, mléko) jednu velkou výhodu - obsahují jen malé procento tuku a navíc vůbec žádný choleterol.Přes všechny své výhody je soja jednou z  potravin s největším množstvím otazníků – u citlivých jedinců vyvolává soja alergii a tito lidé se tedy musí vyhýbat konzumaci potravin i se stopovým množstvím soji. Problematická je také genetická modifikace soji prosazovaní zejména v Americe, nebylo totiž testováno jaký vliv na zdraví mají geneticky modifikované potraviny (GMO) při dlouhodobé konzumaci. Se zařazením soji do jídelníčku by také měly počkat maminky malých dětí a to do cca 3 – 4 let a poté vybírat zejména výrobky fermentované a v menších množstvích (fermentované výrobky mají velký obsah soli).Sojové produkty mohou být významným zdrojem bílkovin a živin a velmi chutným rozšířením jídelníčku pro každého.

folder_openPřiřazené štítky

Olivy a olivový olej

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Olivy se sklízí na podzim, kdy jsou nejbohatější na antioxidanty a také na obsah olejů.Nejprve se sklízí olivy zelené – tedy ty méně zralé, tvrdé, s nahořklou chutí. Po dalším dozrávání na stromě mění olivy svou barvu na červenou, tmavě fialovou a pak černou – černé olivy tedy nejsou jiným druhem oliv, jsou pouze později sklizené. Černé olivy jsou měkké a chutnají jemněji.Další charakteristickou chuť získávají olivy zejména nakládáním, ať už ve slaném nálevu či v oleji, spolu s bylinkami a kořením.Olivový olejOlivový olej se vyrábí lisováním oliv, nejlépe do dvou dnů po sklizni. Nejkvalitnější – panenský – olej se získá mechanickým stlačením celých oliv za studena. Tímto postupem se v oleji zachová největší množství obsažených prospěšných látek. Vzniklá drť se dále zahřívá a znovu lisuje, čímž se získá již méně kvalitní stolní olej.Panenský olivový olej se nejvíce hodí do studené kuchyně – salátů, dresinků a zálivek či k marinování. Můžete jím nahradit i máslo – stačí jen trochu pokapat krajíc celozrnného pečiva. Ostatně pita chléb a olivový olej jsou tradiční snídaní po staletí v mnoha středomořských zemích.Rafinovaný stolní olivový olej je více odolný vůči teplotě a je tedy možné jej využít i pro pečení či restování.Olivy a zdravíOlivy jsou velmi bohaté na velké množství živin – obsahují vitamín A, E a K, dále minerály vápník, draslík, hořčík a železo a vysoký je i obsah antioxidantů. Velmi důležitý je vysoký obsah nenasycených tuků – z celého obsahu tuků je to až 70%. Díky svému výjimečnému složení mají olivy a olivový olej velmi pozitivní vliv na zdraví – nenasycené tuky se podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a tím významně přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Díky své nahořklé chuti podporuje olivový olej tvorbu žaludečních šťáv a mírným projímavým účinkem pomáhá také vylučování. Pravidelná konzumace olivového oleje podporuje celkovou detoxikaci organismu, pomáhá jako lék při žlučníkových potížích, a mírnění žlučníkových záchvatů.

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Lifestyle na dotaz vitamín

8 pádných důvodů, proč pít citronovou šťávu

access_time19.únor 2020personRadka Eliášková

O tomto skvělém způsobu, jak se udržet fit, lidé hovoří už pěknou řádku let. Ne každý o zázracích vody s citronem přesto ví. Proto je tu Laskomat, aby vás uvedl do všech tajů. Zkusila jsem to za vás, abych věděla, o čem mluvím a zažila na vlastní kůži, co to s tělem dělá, začínám-li každé ráno obří sklenicí teplé vody s vymačkanými citrony. Pomineme-li pár kyselých ksichtíků během její konzumace, ve výsledku velká spokojenost! Citrony jsou, jak je známo, bohaté na vitamín C a antioxidanty, které nabíjí váš imunitní systém. Díky tomu může vaše tělo fungovat lépe, než kdy předtím!Pojďme se tedy podívat na všechny důvody, proč nastartovat den citronovou šťávou.1) Posiluje imunitní systémA to je jednoznačný důvod, který úplně postačí k vašemu rozhodnutí to vyzkoušet. Jste stále nemocní? Když přijde ochlazení, už víte, že to skončí rýmou nebo chřipkou? Začněte vaši imunitu trénovat akurátním množstvím citronů! Již zmíněné „céčko“ bojuje s nachlazením lépe, než řada komerčních léků. Citrony jsou bohaté na draslík, který stimuluje mozek a nervové funkce, a navíc pomáhá kontrolovat krevní tlak.2) Pomáhá při hubnutíNejenže pomáhají citrony s překyseleným žaludkem, ale díky vláknině, kterou obsahují, budou skvělým společníkem v boji proti nadváze! Citrony zlepšují fukci střev, a tak zabraňují například zácpě nebo opačnému problému. Vláknina se potom stará o zdraví tlustého střeva a má taktéž antibakteriální účinek. Citronová voda v pokojové teplotě podporuje trávení a bojuje proti zadržování vody v těle.3) Zlepšuje náladu!Citrony vás nabíjí skvělou náladou a nekončící energií! Zvláště s příchodem jara a jarní únavy byste tento drink měli zvážit. Už samotná vůně navíc povzbuzuje naše smysly. Zkusili jste si někdy dát ranní sprchu s citrusovým sprchovým gelem? Nakopne to celého člověka a vy máte v citrusovém opojení pocit, že vás nic nerozhodí. Představte si, jakou radost musí mít vaše vnitřní prostředí, dopřejete-li mu dávku citronu. Pozitivní ionty přebijí v zažívacím traktu ty negativní a vy budete mít jednoduše skvělý den!4) Celkové tělesné zdravíCitrony a limetky obsahují vysoké množství draslíku, který je nezbytně nutný pro správnou funkci mozku a nervové soustavy. Tento nápoj vám tedy pomůže v boji s depresí, úzkostí či zapomnětlivostí. Stejný nervový systém se také stará o správné signály srdci, a tak může citronová voda pomoci i vašemu nejdůležitějšímu orgánu. Ujistěte se však, že používáte vždy jedině čerstvé citrony a ne balené citronové vody, které často obsahují siřičitany a jsou celkově velmi nezdravé.5) Je přírodním diuretikemCitronová šťáva pomáhá odplavit nežádoucí složky ven z těla. Citrony urychlují celý tento proces. Tělo se zbavuje toxinů mnohem rychleji a pomáhá tak udržet močový trakt zdravý!6) Čistí pleťKde jsou ti věční pleťový nešťastníci? Zkuste vodu z citronů! Vitamín C se pomáhá zbavit vrásek a skvrn na pleti. Pokožka zůstane zářivá a dokonalá právě díky zmíněnému urychlení vyplavování toxinů z těla. Už vám to dává smysl? Tělo funguje na základě toho, jak rychle jste schopni se zbavit škodlivých látek! Čistěte své tělo, nastartujte metabolismus a hýčkejte si svou krásu. Některé beauty poradkyně také radí nanést šťávu z citronu přímo na jizvy a skvrny, že prý se mohou zázračně ztratit!7) Hydratuje lymfatický systémTento pohár dobroty nastartuje naše ráno a díky němu se snadno vyhnete dehydrataci organismu. Pokud přes den nedostatečně pijeme, dochází k celkové únavě a také úbytku soustředěnosti. Může se nám také rozjet stres a migréna. A to jen proto, že nedostatečně pijeme! Vaše ledviny potřebují pravidelnou hydrataci a detox. Citrony se starají o správnou funkci nejen ledvin, ale také štítné žlázy.8) Osvěžuje dechA nejen to! Dokonce může pomoci zmírnit bolest zubů a záněty dásní! Pozor dejte ale na toto: Kyselina citronová může narušit zubní sklovinu, proto svou ústní dutinu sledujte více než dříve! To je asi jediná stinná stránka v tomto ozdravném procesu.Já jsem si dala dvoutýdenní výzvu a musím říct, že se celkově cítím odolnější vůči stresu a plnější energie. Také pozoruji, že lépe spím.Tak co myslíte, stojí to za zkoušku?

folder_openPřiřazené štítky

Rituály krásy Egypťanů

access_time07.březen 2020personRadka Eliášková

Nejstarší lékařský předpis (papyrus Erbes) obsahuje i recepty na kosmetické přípravy, které vyráběli egyptští kněží z včelího vosku, olivového oleje, mošusu, ambry a jiných, dnes už běžných přípravků. Velkou pozornost staří Egypťané věnovali také nehtům na rukou i nohou.Staří Egypťané celý život navštěvovali svatyně, kam přinášeli bohům různé obětiny. Ve svatyních kněží promlouvali s bohy pomocí vůně kadidla nebo myrhy. To všechno Egypťanům pomáhalo vytvořit harmonii duše a nastolit vnitřní rovnováhu.Proč si takovou svatyni, kde na nás budou bdít bohyně Eset a Hathor nevytvořit a nevyzkoušet nějaké z kosmetických rituálů, které prováděla i královna Kleopatra.Místnost, ze které budete chtít udělat svou vlastní svatyni, by měla být teplá a klidná. Je důležité, aby v ní bylo rozmístěno hodně svíček a lamp, protože staří Egypťané věřili, že světlo nám pomáhá očistit tělo i duši. Plápolající plameny svíček a klidná hudba Vám pomohou v naprostém uvolnění.  Jako pravá egypťankaZačínáme peelingem...Prvním krokem je odstranění chloupků. Poté se soustředíme na peeling. Peeling byl ve Starém Egyptě velmi oblíben. Už Egypťané věděli, že pokožka potřebuje zbavit odumřelých buněk a prokrvit pokožku, tak aby mohla vstřebat všechny výživné látky pěstících krémů.Druhy peelinguAbrazivní peelingAbrazivní peeling Egypťané vyráběli s rozemletých pšeničných otrub bohatých na vitamín B, medu a oslího mléka. Vzniklá pasta se pak na pokožku nanášela vlhkými prsty a krouživými pohyby se peeling prováděl od hlavy až k patě.Slupovací peelingSlupovací peeling byl vyráběn z mléčné mízy některých rostlin, medu a včelího vosku. Směs se pak nanášela na pokožku a po zaschnutí se sloupla i s odumřelou kůží. Dnes podobné masky koupíte v každé drogerii.Gumovací peelingGumovací peeling byl velmi oblíben královnou Nefertiti. Vyráběl se z rozdroleného chleba, výtažku gumovníku a aromatických olejů (někdy se také přidávala panenská moč, protože má dezinfekční účinky). Pasta se nanesla na pokožku, nechala se zaschnout a pak se srolovala i s odumřelou kůží. Recept na tento peeling se do Evropy dostal až díky královně Kleopatře VII., která jej darovala manželkám římských senátorů i s otrokyněmi (kosmetičkami).Po peelingu následuje koupel...Kněžky bohyně ISIS byly známy svou duchovní a fyzickou očistou a voda hrála při jejich očistných rituálech velmi důležitou roli. Představovala totiž sílu a energii, bez které by neexistoval život. Pokud navštívíte některý ze staroegyptských chrámů, můžete zde shlédnout bazény na vody – tzv. posvátná jezírka).K neoblíbenějším koupelím u Egypťanů patřili zejména medové. Med působí antisepticky, antibakteriálně a má také velmi silné hojivé účinky. Zaceluje jizvy, udržuje pokožku pružnou a hebkou a vyživuje a regeneruje buňky. Kleopatřina koupelKrálovna Kleopatra se podle některých zdrojů koupala v oslím mléce s příměsí ovocných šťáv, bylin a medu. Tuto příjemnou koupel si můžete udělat také vy doma. Stačí, když do napuštěné vany přilijete hrnek mléka, lžíci medu a několik kapek aromatického oleje.Kosmetika a líčeníKosmetická výbava Egypťanů byla velmi bohatá. Ke kosmetické výbavě muže patřila břitva, protože byly v módě hladce vyholené tváře. Postupně se také rozšířilo rafinované líčení. Kosmetika k líčení, kterou dnes nazýváme dekorativní, v Egyptě oddělovala urozené Egypťany od těch chudších. Byla znakem společenského postavení, stejně tak jako např. oděv a používaly ji nejen ženy, ale líčili se také muži. Dnes už není líčení symbolem nadřazenosti, ale líčíme se jen ryze z estetických důvodů.Když se podíváme na některý z obrázků starých Egypťanů zaujmou nás na první pohled oči, které jsou výrazně nalíčeny. Víčka se líčila zelenavým mlachitem, který se těžil na Sinaji. Obočí, oční řasy a oční linie se líčily černým líčidlem vyráběným z galenitu. Líčení galenitem mělo nejen estetické účinky, ale také účinky praktické. Vědci zjistili, že galenit má dezinfekční účinky, odpuzuje hmyz a také chrání oči před slunečními paprsky. 

folder_openPřiřazené štítky

Výsledky vyhledávání v sekci Zdraví na dotaz vitamín

Vitamín D

access_time04.únor 2020personRadka Eliášková

Vitamín D je nezbytný pro vstřebávání vápníku z potravy a pro jeho následné vázání v kostech. Vápník tvoří 99 % naší kostry a vitamín D je jeho velkým pomocníkem. Pokud dojde k dlouhodobému nedostatku vitamínu D, sníží se hladina vápníku a fosfátů v organismu. Následkem tohoto nedostatku potom dochází k tzv. řídnutí kostí.Nízký příjem vápníku a vitamínu D v dětství a pubertě je sice již nenahraditelný – u dívek končí růst přibližně v 15 letech (v závislosti na hormonálních změnách), u chlapců okolo 17. až 18. roku – hustotu, kvalitu a zdraví kostí je však potřeba udržovat v průběhu celého života. Pokud vitamín D dlouhodobě lidskému organismu chybí, nastává problém. V České republice s osteoporózou, tedy řídnutím kostní tkáně, bojuje téměř tři čtvrtě milionu lidí. Důvodem může být stále přetrvávající mýtus v podvědomí lidí, že vápník a vitamín D potřebují jen děti. To je důvodem, že většina Čechů stále trpí jejich nedostatkem. Vápník a vitamín D je potřeba doplňovat neustále, v průběhu celého života.Vitamín D významně ovlivňuje homeostázu (dynamickou rovnováhu) vápníku a fosforu a mineralizaci kostní tkáně. Nedostatek vitamínu D se v dětském věku projevuje jako křivice. U jedince s křivicí dochází k nedostatečné mineralizaci, a tím i kalcifikaci tkáně. Chrupavčitá část roste normálním tempem, ale není včas nahrazena mineralizovanou kostní tkání. U dětí pak dochází k deformujícím změnám kostry, resp. postavy. Vitamín D není vhodný pouze pro zdraví a pevnost našich kostí. Odborné studie dokazují, že jeho úloha pro náš organismus je mnohem komplexnější. Chrání naše srdce, snižuje riziko nádorových onemocnění a mnoha současných civilizačních chorob, jakými jsou cukrovka či roztroušená skleróza.Také pozitivně ovlivňuje celkovou imunitu. Vitamín D hraje důležitou roli i v imunitním systému a jeho dostatečná hladina příznivě ovlivňuje imunitu dítěte. Základním zdrojem vitamínu D je sluneční záření. Díky sluníčku lze získat až 80 % z celkového doporučeného denního příjmu tohoto vitaminu. Na slunci bychom měli každý den pobýt zhruba 20 minut. Teprve po této době se totiž vitamín D do těla dostává. Při slunění je nutné brát na vědomí nejen doporučení dermatologů proti nadměrné expozici nechráněné kůže, ale také to, že opalovací krémy zabraňují vstřebávání vitamínu D do našeho těla.Nedávno zveřejněná studie potvrdila, že houby vystavené slunečnímu záření poskytují tolik vitamínu D jako výživové doplňky obsahující vitamin D2 a D3. Dr. Michael Holick a další výzkumníci z Bostonské univerzity lidem doporučují, aby houby před uvařením dali minimálně na půl hodiny (lépe však hodinu) na slunce. Pro adekvátní příjem vitamínu D býval v minulosti doporučován pobyt na slunci nebo braní výživových doplňků v závislosti na zeměpisné šířce, ročním období a pigmentaci kůže. Pouze několik živočišných potravin totiž obsahuje významné množství vitamínu D (tučné ryby, rybí olej, játra), proto je příjem z potravy většinou nízký. Jak ukázala studie, dokážou i houby (podobně jako naše kůže) vytvářet vitamín D z ultrafialového záření ze slunce, a to i poté, co byly sklizeny. Výhodou je, že ve srovnání s doporučovaným pobytem na slunci se konzumací takových hub nevystavujeme riziku rakoviny kůže.Vitamín Dje rozpustný v tucích. Neodchází tedy z našeho těla močí, ale v těle se soustavně hromadí a tvoří se ho zásoba, kterou organismus při zvýšené spotřebě využívá. Pokud však budeme vitamín D užívat v nepřiměřených množstvích, hrozí nám toxické předávkování. Toxicitu vitamínu D snižuje vitamín A. Dávky odpovídající cca 5-ti až 6-ti násobku doporučené denní dávky (25 µg) mohou vyvolat průjmy, pocit na zvracení, časté močení – s tím spojenou žízeň a psychickou podrážděnost. Citliví jedinci mohou reagovat na vysokou dávku vitamínu D vyrážkou, kruhy pod očima nebo svěděním kůže. Dále dochází ke kalcifikaci (převápnění) některých orgánů, jejíž výsledkem můžou být třeba ledvinové kameny. Předávkování dávkami nad 400 mikrogramů/ml v séru způsobí zvracení, nechutenství a vysoký krevní tlak. Při opalování předávkování vitamínem D nehrozí, protože čím déle jsme vystaveni slunečnímu záření, tím více tvoří naše pokožka pigmentu (hnědne) a tím méně UV záření pronikne do spodních vrstev kůže – čímž dochází k omezení fotolýzy a tvorby vitamínu D.

folder_openPřiřazené štítky