8 důvodů, proč pít citronovou šťávu

O tomto skvělém způsobu, jak se udržet fit, lidé hovoří už pěknou řádku let. Ne každý o zázracích vody s citronem přesto ví. Co to s tělem udělá, když člověk začne každé ráno obří sklenicí teplé vody s vymačkanými citrony? Pomineme-li pár kyselých ksichtíků během její konzumace, ve výsledku velká spokojenost!

Citrony jsou, jak je známo, bohaté na vitamín C a antioxidanty, které nabíjí imunitní systém. Díky tomu může tělo fungovat lépe, než kdy předtím! Pojďme se tedy podívat na všechny důvody, proč do zdravé snídaně zahrnout i citronovou šťávu.

1) Posiluje imunitní systém

A to je jednoznačný důvod, který úplně postačí k rozhodnutí, zda to vyzkoušet. Jste stále nemocní? Když přijde ochlazení, už víte, že to skončí rýmou nebo chřipkou? Začněte vaši imunitu trénovat akurátním množstvím citronů!

Již zmíněné „céčko“ bojuje s nachlazením lépe než řada komerčních léků. Citrony jsou bohaté na draslík, který stimuluje mozek a nervové funkce, a navíc pomáhá kontrolovat krevní tlak.

2) Pomáhá při hubnutí

Nejenže pomáhají citrony s překyseleným žaludkem, ale díky vláknině, kterou obsahují, jsou skvělým společníkem v boji proti nadváze! Citrony zlepšují funkci střev, a tak zabraňují například zácpě nebo opačnému problému.

Vláknina se potom stará o zdraví tlustého střeva a má taktéž antibakteriální účinek. Citronová voda v pokojové teplotě podporuje trávení a bojuje proti zadržování vody v těle, představuje tak účinný způsob, jak rychle zhubnout.

3) Zlepšuje náladu!

Citrony vás nabíjí nekončící energií a jde tak o zaručený způsob, jak si zlepšit náladu! Zvláště s příchodem jara a jarní únavy byste tento drink měli zvážit. Už samotná vůně navíc povzbuzuje smysly.

Zkusili jste si někdy dát ranní sprchu s citrusovým sprchovým gelem? Nakopne to celé tělo a člověk má v citrusovém opojení pocit, že ho nic nerozhodí. Jakou radost pak musí mít vnitřní prostředí, je-li mu dopřána dávka citronu. Pozitivní ionty přebijí v zažívacím traktu ty negativní a vy budete mít jednoduše skvělý den!

4) Celkové tělesné zdraví

Citrony a limetky obsahují vysoké množství draslíku, který je nezbytně nutný pro správnou funkci mozku a nervové soustavy. Tento nápoj tedy pomáhá v boji s depresí, úzkostí a zapomnětlivostí.

Stejný nervový systém se také stará o správné signály srdci, a tak může citronová voda pomoci i tomu nejdůležitějšímu orgánu. Ujistěte se však, že používáte vždy jedině čerstvé citrony a ne balené citronové vody, které často obsahují siřičitany a jsou celkově velmi nezdravé.

5) Je přírodním diuretikem

Citronová šťáva pomáhá odplavit nežádoucí složky ven z těla. Citrony urychlují celý tento proces. Tělo se zbavuje toxinů mnohem rychleji a pomáhá tak udržet močový trakt zdravý!

6) Čistí pleť

Kde jsou ti věční pleťový nešťastníci? Zkuste vodu z citronů! Vitamín C se pomáhá zbavit vrásek a skvrn na pleti. Pokožka zůstane zářivá a dokonalá právě díky zmíněnému urychlení vyplavování toxinů z těla.

Tělo funguje na základě toho, jak rychle jste schopni se zbavit škodlivých látek! Čistěte své tělo, nastartujte metabolismus a hýčkejte si svou krásu. Některé beauty poradkyně také radí nanést šťávu z citronu přímo na jizvy a skvrny, že prý se mohou zázračně ztratit!

7) Hydratuje lymfatický systém

Tento pohár dobroty nastartuje ráno a díky němu se snadno vyhnete dehydrataci organismu. Kdo přes den nedostatečně pije, je pak unavený a hůře se soustředí. Může se mu také rozjet stres a migréna. A to jen kvůli nedostatku tekutin! Ledviny potřebují pravidelnou hydrataci a detox. Citrony se starají o správnou funkci nejen ledvin, ale také štítné žlázy.

8) Osvěžuje dech

A nejen to! Dokonce může pomoci zmírnit bolest zubů a záněty dásní! Ale pozor, kyselina citronová může narušit zubní sklovinu, proto ústní dutinu sledujte více než dříve! To je asi jediná stinná stránka v tomto ozdravném procesu.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang