Bramborová polévka

Světlá polévka s brambory a zeleninou, charakteristické vůně a chuti po použitých surovinách a přísadách, mírně zahoustlá.

Tuhle naprosto dokonalou bramborovou polévku si každý může připravit doma během pár minut. nebude na ni potřebovat nic víc než spoustu zeleniny, která je k dostání v každém supermarketu, a nějaké koření. Podobně jako třeba cibulová polévka navíc dokáže bramborová polévka spolehlivě zahřát v chladných dnech.

Ingredience

  • 45 g cibule
  • 50 g oleje
  • 60 g hladké mouky
  • 1 400 g vody
  • 30 g celeru
  • 40 g mrkve
  • 30 g petržele
  • 40 g kapusty
  • 300 g loupaných brambor
  • 15 g soli
  • 10 g polévkového koření
  • mletý pepř
  • kmín
  • majoránka
  • česnek
  • petrželová nať nebo pažitka

Postup:

Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do růžova, zasypeme prosátou moukou a připravíme světlou jíšku. Za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou, uvedeme do varu a pozvolna vaříme aspoň 10 minut.

Do částečně povařené polévky přidáme očištěnou, na nudličky nebo kostičky nakrájenou, částečně vařenou zeleninu, mletý pepř, kmín, majoránku a část dávky soli a za občasného promíchání uvaříme téměř do měkka.

Oloupané, na menší kostky nakrájené brambory vaříme zvlášť v mírně osolené vodě do poloměkka, pak je přidáme do polévky spolu s třeným česnekem a dovaříme je. Uvařenou polévku dochutíme polévkovým kořením a důkladně provaříme. Propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky před podáváním.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang