Bramborová polévka
Světlá polévka s brambory a zeleninou, charakteristické vůně a chuti po použitých surovinách a přísadách, mírně zahoustlá.
Tuhle naprosto dokonalou bramborovou polévku si každý může připravit doma během pár minut. nebude na ni potřebovat nic víc než spoustu zeleniny, která je k dostání v každém supermarketu, a nějaké koření. Podobně jako třeba cibulová polévka navíc dokáže bramborová polévka spolehlivě zahřát v chladných dnech.
Ingredience
- 45 g cibule
- 50 g oleje
- 60 g hladké mouky
- 1 400 g vody
- 30 g celeru
- 40 g mrkve
- 30 g petržele
- 40 g kapusty
- 300 g loupaných brambor
- 15 g soli
- 10 g polévkového koření
- mletý pepř
- kmín
- majoránka
- česnek
- petrželová nať nebo pažitka
Postup:
Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do růžova, zasypeme prosátou moukou a připravíme světlou jíšku. Za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou, uvedeme do varu a pozvolna vaříme aspoň 10 minut.
Do částečně povařené polévky přidáme očištěnou, na nudličky nebo kostičky nakrájenou, částečně vařenou zeleninu, mletý pepř, kmín, majoránku a část dávky soli a za občasného promíchání uvaříme téměř do měkka.
Oloupané, na menší kostky nakrájené brambory vaříme zvlášť v mírně osolené vodě do poloměkka, pak je přidáme do polévky spolu s třeným česnekem a dovaříme je. Uvařenou polévku dochutíme polévkovým kořením a důkladně provaříme. Propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky před podáváním.