Recepty keyboard_arrow_right Recepty keyboard_arrow_rightDýňové risotto se šalvějí

Obrázek příspěvku: Dýňové risotto se šalvějí

Dýňové risotto se šalvějí

personaccess_time08.březen 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye24 shlédnutí

Připravíme si dýňové pyré. Do většího hrnce dáme vodu, přidáme špetku soli a přivedeme k varu. Mezitím zpracujeme dýni. Rozřízneme na půl, lžící vydlabeme semínka uprostřed a nakrájíme na větší kostky. Škrabkou nebo nožem oloupeme kůru. Pokud máme dýni Hokkaido, tak loupat nemusíme, slupka změkne sama při vaření. Já jí ale loupu vždycky, ani nevím proč vlastně. :D Šoupneme do vody a vaříme asi 20 minut, dokud není dýně úplně měkká. Pokud nemáme vývar, doporučuji k vařící se dýni přihodit oloupanou cibuli, bobkový list, sůl, pepř a snítky šalvěje, abychom pak vodu mohli použít při přípravě risotta. 

Když je dýně uvařená do měkka, zcedíme vodu (nevyhazujeme), (vyndáme cibuli a koření), a přesuneme do nějaké vhodné nádoby k mixování. Přilijeme trochu vody a tyčovým mixérem mixujeme do hladka. Pokud se nám bude zdát pyré moc husté, můžeme přilít trochu vody a rozředit ho. Můžeme skladovat v lednici 3 - 4 dny.

A teď to risotto. Vývar nebo tekutinu, kterou budeme používat nalijeme do hrnce a přivedeme k varu, Stáhneme plamen a necháme pobublávat. Víno zvlášť ohřejeme. Je důležité mít všechny tekutiny horké, protože to napomáhá rychlejšímu uvolnění škrobů, a risotto bude potom krémovější. 

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno tak, aby jednotlivé kousky byly velké asi jako zrnka rýže. V hluboké pánvi s velkým průměrem na mírném plameni rozpustíme 40g másla. Přihodíme cibuli a "potíme" na mírném plameni asi pět minut, dokud nezesklovatí. Neměla by vůbec zhnědnout! Přihodíme rýži a vymačkaný česnek, a opékáme rýži tak, aby nehnědla, ale zprůhledněla. Cílem je obalit v tuku každé zrnko, které pak vytvoří ochranný film na povrchu. 

Přilijeme naráz horké! víno a zvýšíme plamen. Stále mícháme, dokud se téměř všechno víno nevypaří. 

Přidáme dýňové pyré a jednu naběračku horkého vývaru. Pořádně zamícháme a upravíme plamen tak, aby risotto stále pobublávalo. Jakmile se většina tekutiny odpaří a na dně pánve bude možné udělat vařečkou cestičku, přilijeme další naběračku vývaru. Risotto stále mícháme a kontrolujeme stav tekutin. Jakmile se většina tekutiny odpaří, můžeme přidat další naběračku horkého vývaru. Tenhle postup opakujeme, dokud nepřidáme asi litr vývaru. Po cca 12 minutách vaření by mělo být risotto hotové. Ochutnáme, a pokud je rýže stále tvrdá, přilijeme další horkou tekutinu.

Až bude rýže uvařená, odstavíme z plotny. Přihodíme 100g másla pokrájeného na kostky a nastrouhaný parmezán. Lehce promícháme, přiklopíme a necháme asi 2 minuty odpočívat, aby se vše rozpustilo. Odklopíme a pořádně zamícháme. Ochutnáme, a podle chuti přidáme sůl a čerstvě mletý pepř. Pokud se nám zdá risotto moc husté, je možné ho rozředit trochou horkého vývaru do požadované konzistence.

Na pánvi můžeme ještě rozpustit máslo, a opéct na něm lístky šalvěje. Z těch se za chviličku stanou křupavé chipsy, které se podle mě k risottu skvěle hodí. Těmi pokrm dozdobíme, a můžeme přidat i plátky parmezánu.

folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Krůtí závitky s houbovou omáčkou

personSimona Chvátilováremove_red_eye27bookmarkRecepty

Ingredience 250 g čerstvých lesních hub, 40 g másla, 20 g hladké mouky, 8 g krůtích řízků (asi po 90 gramech), 1 svazek lahůdkových cibulek, 2 svazky šalvěje, 8 plátků parmské šunky, 400 g mrkve, 2 pórky, 150 g žampiónů, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 kostky houbového ..

Rajčatové pyré

personSimona Chvátilováremove_red_eye26bookmarkRecepty

Postup:Rozkrojíme hlavu česneku v polovině, pokapeme trochou olivového oleje a zabalíme do alobalu, pečeme v troubě 20 minut na 200°C.Nakrájíme si pláty dýně ať už podélně či příčně na mandolíně či v robotovi, dělali jsme je co nejtenčí cca 0,4 cm avšak snese to i ..