Kuřecí vývar s krupicovými noky – recept
Vůně kuřete, bohaté množství zeleniny, lahodné noky s petrželkou. S tímto receptem si přijdou na své všichni milovníci poctivých polévek.
Ingredience
Ingredience na vývar:
- 1 celé kuře nebo 4 až 5 skeletů
- 2 mrkve
- ¼ celeru
- 1 petržel
- 1 cibule se slupkou
- 1 stroužek česneku
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
- hrst petrželky
Ingredience na noky:
- 30 g másla + něco navíc
- 1 lžíce mléka
- 2 vejce
- hrst nahrubo nasekané petrželky
- 6 lžic krupice
Postup
Kuře rozdělte na čtvrtky a vložte do hrnce spolu s kusy zeleniny vcelku. Cibuli nechte neoloupanou, slupka dodá polévce barvu. Zalijte 2 litry studené vody a přiveďte k varu. Vařte po dobu 5 minut a pak odeberte pěnu.
Přidejte koření, mírně osolte a ztlumte plamen. Těsně pod bodem varu vařte tak dlouho, až zelenina změkne. Zeleninu následně vyjměte a po vychladnutí nakrájejte na kostičky. Vývar vařte ještě cca 1,5 hodiny. Přeceďte, maso oberte a pokrájejte na kousky.
Noky připravíte z vlažného mléka. Přidejte rozpuštěné máslo. Do směsi zašlehejte vejce a petrželku. Osolte a přisypte krupici. Rozmíchejte v hladké těsto a nechte ho 15 minut odpočinout.
Z pevného těsta tvarujte lžící noky a vařte je v osolené vroucí vodě cca 7 minut, dokud nevyplavou na povrch. Vyberte je děrovanou sběračkou a omastěte máslem, aby se neslepily.
Hotový domácí kuřecí vývar dochuťte solí a pepřem. Vsypte zeleninu, maso, noky a nasekanou zeleninu. Polévce můžete dodat větší říz i čerstvým najemno nasekaným česnekem.