Kuřecí vývar s krupicovými noky –⁠ recept

Vůně kuřete, bohaté množství zeleniny, lahodné noky s petrželkou. S tímto receptem si přijdou na své všichni milovníci poctivých polévek.

Ingredience

Ingredience na vývar:

  • 1 celé kuře nebo 4 až 5 skeletů
  • 2 mrkve
  • ¼ celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule se slupkou
  • 1 stroužek česneku
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
  • hrst petrželky

Ingredience na noky:

  • 30 g másla + něco navíc
  • 1 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • hrst nahrubo nasekané petrželky
  • 6 lžic krupice

Postup

Kuře rozdělte na čtvrtky a vložte do hrnce spolu s kusy zeleniny vcelku. Cibuli nechte neoloupanou, slupka dodá polévce barvu. Zalijte 2 litry studené vody a přiveďte k varu. Vařte po dobu 5 minut a pak odeberte pěnu.

Přidejte koření, mírně osolte a ztlumte plamen. Těsně pod bodem varu vařte tak dlouho, až zelenina změkne. Zeleninu následně vyjměte a po vychladnutí nakrájejte na kostičky. Vývar vařte ještě cca 1,5 hodiny. Přeceďte, maso oberte a pokrájejte na kousky.

Noky připravíte z vlažného mléka. Přidejte rozpuštěné máslo. Do směsi zašlehejte vejce a petrželku. Osolte a přisypte krupici. Rozmíchejte v hladké těsto a nechte ho 15 minut odpočinout.

Z pevného těsta tvarujte lžící noky a vařte je v osolené vroucí vodě cca 7 minut, dokud nevyplavou na povrch. Vyberte je děrovanou sběračkou a omastěte máslem, aby se neslepily.

Hotový domácí kuřecí vývar dochuťte solí a pepřem. Vsypte zeleninu, maso, noky a nasekanou zeleninu. Polévce můžete dodat větší říz i čerstvým najemno nasekaným česnekem.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang