Péče o pokožku

Dokonce už dvacetileté štíhlé dívky mohou trpět tzv. pomerančovou kůží. Problematická pokožka s dolíčky na horní částí stehen, zadečku nebo v oblasti břicha se objevuje dokonce i u vrcholových sportovkyň. Mnoho žen tedy trápí dvě základní otázky – jak celulitida vzniká a jak jí zabránit?

V kůži na bocích, stehnech a břichu mají ženy velké tzv. komůrky, ve kterých se ukládají tukové buňky. Zde jsou připraveny pro případ těhotenství nebo nedostatku potravy. Tyto zásoby se mohou vytlačit ven, k povrchu kůže, a to v situaci, když se v krvi nachází vysoká hladina estrogenu. Jak o sebe pečovat?

Co proti celulitidě pomáhá?

Protipólem ženského estrogenu je mužský pohlavní hormon testosteron. Ten může ve formě masti, která je ale pouze na lékařský předpis, proniknout do hlubších vrstev pokožky a pomoci. Ženské vazivo pak získá částečný mužský charakter, stane se pevnější a celulitida při pravidelném používání masti postupně zmizí. Ale pozor, jde o naprosto nevhodné řešení pro ženu, která chce otěhotnět.

Také sportování je krok správným směrem. Dlouhodobé výzkumy a sledování žen s pomerančovou kůží potvrdily, že sport skutečně prokazuje viditelné výsledky zlepšení vzhledu pokožky. Pomáhá zejména vytrvalostní trénink a cviky proti celulitidě.

Na druhou stranu vytvoření jídelníčku pro sportovce v tomto případě moc účinné není. Poradci pro výživu upozorňují, že nízkotučné potraviny jsou sice velmi zdravé, ale na celulitidu žádný vliv prakticky nemají.

Pomůže s celulitidou chirurgický zákrok?

Pokud tento estetický problém trápí ženu skutečně mimořádně, může jí pomoci chirurgické odsátí přebytečného tuku v konkrétních partiích. Ovšem není to pouze jednorázová akce. Ženy i po tomto zákroku musí bedlivě dbát na každodenní dodržování správné výživy, jinak peníze za regeneraci pokožky utratily zbytečně, protože hrozí, že se strašák celulitida opět vrátí.

Lékaři doporučují také tzv. lymfatickou drenáž, která je prováděná v pravidelných cyklech. Jde o cílené masáže podporující odbourávání tuku ve vazivu. Provádí je buď lékař rukou, nebo přístroj. Výsledek je stoprocentně zaručen.

Ať už žena má celulitidu nebo ne, měla by si uvědomit, že každá žena vyzařuje osobním kouzlem, a i proto je krásná a přitažlivá. Vyhlazení a omlazení je sice součást image, ale občas po ní člověk vypadá jako živá figurína. Zkuste vypadat přirozeně. Ocení to určitě více mužů, než si právě teď myslíte.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang