Zdraví keyboard_arrow_right Zdraví keyboard_arrow_rightpH organismu

Obrázek příspěvku: pH organismu

pH organismu

personaccess_time04.únor 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye103 shlédnutí


Míra rovnováhy kyselosti a zásaditosti v organismu se označuje jako pH a měří se na stupnici od 1 do 14ti.

Ideální hodnota pH krve je 7,35. Pokud by však pH v těle dosáhlo snížení na pH 7 nebo naopak zvýšení na pH 7,6, mohlo by dojít k celkovému selhání, vyčerpání organismu a následné smrt. Aby naše tělo dokázalo vyrovnávat hladinu kyselin, potřebuje látky zásadité. Dokud si organismus může brát zásadité látky z vaziva, cév a kostí, dokáže přebytek kyselin neutralizovat. Jenže tím dochází k úbytku minerálů, sklerotizaci cév (která vede k infarktu nebo např. mozkové příhodě) a řídnutí kostí (při kterém dochází k osteoporóze, revmatismu, dně a artróze…).

Má se za to, že mírná metabolická acidóza (stav, kdy jsou buňky trvale zakyselené, protože dotyčný konzumuje příliš mnoho kyselinotvorných potravin nebo má obecně v životě hodně stresu) je hlavní příčinou několika zdravotních problémů, jako jsou ledvinové kameny, ztráta kostní hmoty či snížení hladiny růstových hormonů, které má za následek úbytek kvalitní svalové hmoty a zvýšení podílu tělesného tuku. Mírná metabolická acidóza ovlivňuje tělo na buněčné úrovni a je zodpovědná za zvýšení počtu volných radikálů a snižování produkce energie v buňkách. Navíc k těmto vážným problémům se v zakyseleném těle daří virům a bakteriím, což potencionálně vede k mnoha nemocem. Překvapivé je, že rakovina nemůže bujet v zásaditém prostředí, což ukazuje důležitost zásaditosti v prevenci proti chorobám.

Vyrovnané pH je jedním z nejdůležitějších faktorů pro zdravé kosti. Studie ukazují, že k většině případů onemocnění kostí a osteoporózy nevede nedostatek vápníku ve stravě, jak si lidé často myslí, ale stres a nadměrný příjem zakyselujících potravin a doplňků stravy. Krev vždy zůstane neutrální - to je nezbytné pro přežití - takže je-li tělo neustále zásobováno zakyselujícím, denaturovaným jídlem nebo čelí stresu z jiných zdrojů, musí podniknout opatření, aby udrželo neutrální pH krve. Proto čerpá vápník, minerál, který je v těle nejzásaditější, z kosti. Za nějakou dobu kosti následkem tohoto mechanismu slábnou.

Některé silně zakyselující potraviny:

bílá rýže, kupované snídaňové cereálie, rafinovaná pšeničná mouka, těstoviny, drůbež, hovězí maso, korýši, vepřové maso, máslo, pasterované mléko, smetana, sýr (všechny druhy), bílý cukr, umělá sladidla, buráky, izolovaný sójový protein, izolovaný pšeničný protein, káva, léky, limonády, margarín, sladkosti



Nejnebezpečnější kyselinotvorné potraviny jsou maso, cukr a alkohol.

Maso je dvojnásob nebezpečné proto, že kromě samotného překyselení zanáší organismus ještě tzv. purinovými metabolity, které jsou také schopny vyvolat různá nebezpečná a bolestivá doživotní onemocnění. Cukr je kromě velmi silného překyselování nebezpečný i tím, že se až příliš rychle vstřebává do organismu a tělo na něj musí velmi dramaticky reagovat - protože i hladina cukru (glukózy) v krvi musí být udržována v určitém rozmezí, i když naštěstí ne v tak těsném a život ohrožujícím, jako je udržení přesného pH. Alkohol je nebezpečný proto, že (kromě překyselování) i v malém množství poškozuje nervové buňky (především myelinové obaly jemných nervových vláken). Alkohol je agresivní organické rozpouštědlo, které se hodí opravdu jen do průmyslu a nikoliv do něčeho tak složitého, jako je lidské tělo.

 

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Vitamín D

personRadka Eliáškováremove_red_eye90bookmarkZdraví

Vitamín D je nezbytný pro vstřebávání vápníku z potravy a pro jeho následné vázání v kostech. Vápník tvoří 99 % naší kostry a vitamín D je jeho velkým pomocníkem. Pokud dojde k dlouhodobému nedostatku vitamínu D, sníží se hladina vápníku a fosfátů v organismu. ..

O bylinkovém čaji

personSimona Chvátilováremove_red_eye91bookmarkZdraví

K bylinkám mám velmi blízko. Co si pamatuju, chodili jsme je sbírat na louky. A té vůně! Někomu to možná páchne, lituju alergiky a lidi se sennou rýmou, ale mně osobně bylinky krásně voní. Třeba ten jemný mentol u máty, citrónový med u meduňky nebo ostřejší vůně u ..

Kustovnice - Goji

personRadka Eliáškováremove_red_eye79bookmarkVýživa

Goji berries sušené na slunci .Mají nejvíce vitamínů na světě.Extra kvalita. Výběrová třída A. Nesiřená. Mimořádná čistota.Účinky goji kustovnice čínské: zlepšuje krvetvorbu, pomáhá udržet správný krevní tlakupravuje činnost jater a ledvinzbavuje nespavosti a ..

Sojové dobroty

personRadka Eliáškováremove_red_eye83bookmarkVýživa

Soja je často označována za potravinu budoucnosti. Sojové boby obsahují velké procento bílkovin, díky němuž mají vysokou sytivost a velkou nutriční hodnotu. Jsou také bohaté na vlákninu, železo, vápník a vitamín A.Výživově velmi hodnotné jsou fermentované sojové produkty. ..

Olivy a olivový olej

personRadka Eliáškováremove_red_eye91bookmarkVýživa

Olivy se sklízí na podzim, kdy jsou nejbohatější na antioxidanty a také na obsah olejů.Nejprve se sklízí olivy zelené – tedy ty méně zralé, tvrdé, s nahořklou chutí. Po dalším dozrávání na stromě mění olivy svou barvu na červenou, tmavě fialovou a pak černou – černé ..

Pitný režim

personSimona Chvátilováremove_red_eye16languagekrasnazdrava.cz

Pitný režim je nezbytným předpokladem správného fungování organismu, a zároveň prevencí celé řady zdravotních problémů včetně lymfatických onemocnění, mezi které patří také celulitida. Z hlediska prevence celulitidy potřebuje lidské tělo průběžně zavodňovat, aby ..

Osteoporóza

personRadka Eliáškováremove_red_eye118languagezenavi.cz

Všichni víme co je to osteoporóza. Obáváme se jí, všichni víme, že je lepší jí předcházet než ji léčit. Ale daří se nám to? Osteoporóza je nemoc charakterizovaná úbytkem (prořídnutím) kosti, poruchami funkce a struktury kostní tkáně. Důsledkem je zvýšená náchylnost ..

Bulka v prsu

personRadka Eliáškováremove_red_eye134languagezenavi.cz

Nepanikařte předemDobrá zpráva. Devět z deseti bulek, které si ženy objeví v prsu, je neškodných. K lékaři samozřejmě musíte upalovat ihned, jakmile takový útvar objevíte. Ale děsit se předem, že máte rakovinu, nemusíte. Co vše může útvar v prsu znamenat? Fibroadenomy ..

Vitamíny

personRadka Eliáškováremove_red_eye84languagekrasnazdrava.cz

Esenciální mastné kyseliny v pupalkovém a řepkovém oleji pomáhají zmírnit bolesti v prsech. Tělo si tuto mastnou kyselinu neumí samo vytvořit, proto je důležité ji do organismu dostat pomocí stravy. Krom olejů nám můžou posloužit např. i ryby a mořští živočichové, ..

Testy - kvalita kočárků hluboce klesla

personRedakceremove_red_eye25languagezoufalemaminky.cz

Kvalita dětských kočárků na trhu v Německu se za poslední tři roky výrazně zhoršila. Vyplývá to z výsledků testu kočárků provedeného spotřebitelskou organizací Stiftung Warentest, které zveřejnila Česká tisková kancelář.Ze 14 letos testovaných kočárků jich deset zcela ..