Rituály krásy Egypťanů

Nejstarší lékařský předpis (papyrus Erbes) obsahuje i recepty na kosmetické přípravy, které vyráběli egyptští kněží z včelího vosku, olivového oleje, mošusu, ambry a jiných, dnes už běžných přípravků. Velkou pozornost staří Egypťané věnovali také nehtům na rukou i nohou.

Staří Egypťané celý život navštěvovali svatyně, kam přinášeli bohům různé obětiny. Ve svatyních kněží promlouvali s bohy pomocí vůně kadidla nebo myrhy. To všechno Egypťanům pomáhalo vytvořit harmonii duše a nastolit vnitřní rovnováhu.

Proč si takovou svatyni, kde nad námi budou bdít bohyně Eset a Hathor, nevytvořit a nevyzkoušet nějaké z kosmetických rituálů, které prováděla i královna Kleopatra?

Místnost, ze které budete chtít udělat svou vlastní svatyni, by měla být teplá a klidná. Je důležité, aby v ní bylo rozmístěno hodně svíček a lamp, protože staří Egypťané věřili, že světlo nám pomáhá očistit tělo i duši. Plápolající plameny svíček a klidná hudba Vám pomohou v naprostém uvolnění.

Začíná se peelingem

Prvním krokem je odstranění chloupků. Poté se soustředíme na peeling. Peeling byl ve Starém Egyptě velmi oblíbený. Už Egypťané věděli, že pokožka potřebuje zbavit odumřelých buněk a prokrvit pokožku, tak aby mohla vstřebat všechny výživné látky pěstících krémů. Lze ho zakoupit v drogérii nebo si vyrobit domácí peeling.

Abrazivní peeling

Abrazivní peeling Egypťané vyráběli z rozemletých pšeničných otrub bohatých na vitamín B, med a oslí mléko. Vzniklá pasta se pak na pokožku nanášela vlhkými prsty a krouživými pohyby se peeling prováděl od hlavy až k patě.

Slupovací peeling

Slupovací peeling byl vyráběn z mléčné mízy některých rostlin, medu a včelího vosku. Směs se pak nanášela na pokožku a po zaschnutí se sloupla i s odumřelou kůží. Dnes se podobné masky prodávají v každé drogerii.

Gumovací peeling

Gumovací peeling byl velmi oblíben královnou Nefertiti. Vyráběl se z rozdroleného chleba, výtažku gumovníku a aromatických olejů. Někdy se také přidávala panenská moč, protože má dezinfekční účinky.

Pasta se nanesla na pokožku, nechala se zaschnout a pak se srolovala i s odumřelou kůží. Recept na tento peeling se do Evropy dostal až díky královně Kleopatře VII., která jej darovala manželkám římských senátorů i s otrokyněmi (kosmetičkami).

Po peelingu následuje koupel

Kněžky bohyně Isis byly známé svou duchovní a fyzickou očistou a voda hrála při jejich očistných rituálech velmi důležitou roli. Představovala totiž sílu a energii, bez které by neexistoval život. Pokud navštívíte některý ze staroegyptských chrámů, můžete zde vidět bazény na vody – tzv. posvátná jezírka.

K neoblíbenějším koupelím u Egypťanů patřili zejména medové. Med působí antisepticky, antibakteriálně a má také velmi silné hojivé účinky. Zaceluje jizvy, udržuje pokožku pružnou a hebkou a vyživuje a regeneruje buňky.

Kleopatřina koupel

Královna Kleopatra se podle některých zdrojů koupala v oslím mléce s příměsí ovocných šťáv, bylin a medu. Tuto příjemnou koupel si může každý udělat doma. Stačí do napuštěné vany přilít hrnek mléka, lžíci medu a několik kapek aromatického oleje.

Kosmetika a líčení

Kosmetická výbava Egypťanů byla velmi bohatá. Ke kosmetické výbavě muže patřila břitva, protože byly v módě hladce vyholené tváře. Postupně se také rozšířilo rafinované líčení.

Kosmetika k líčení, kterou dnes nazýváme dekorativní, v Egyptě oddělovala urozené Egypťany od těch chudších. Byla znakem společenského postavení stejně tak jako např. oděv a používaly ji nejen ženy, ale také muži. Dnes už není líčení symbolem nadřazenosti, ale líčíme se jen ryze z estetických důvodů.

Když se podíváme na některý z obrázků starých Egypťanů, zaujmou nás na první pohled oči, které jsou výrazně nalíčené. Víčka se líčila zelenavým malachitem, který se těžil na Sinaji.

Obočí, oční řasy a oční linie se líčily černým líčidlem vyráběným z galenitu. Líčení galenitem mělo nejen estetické účinky, ale také účinky praktické. Vědci zjistili, že galenit má dezinfekční účinky, odpuzuje hmyz a také chrání oči před slunečními paprsky.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang