Recepty keyboard_arrow_right Recepty keyboard_arrow_rightŠkubánky

Obrázek příspěvku: Škubánky

Škubánky

personaccess_time05.březen 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye47 shlédnutí

Ingredience

300 g moučkového cukru smíchaného se 100 g mletého máku

POSTUP

Brambory oloupeme, překrájíme na středně velké kousky, zalijeme vodou, osolíme a vaříme patnáct minut (do poloměkka). Vývar pak scedíme do jiné nádoby a necháme stranou.

Plamen stáhneme na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijeme vývarem a pak zasypeme prosátou hrubou moukou. Druhým koncem vařečky vytvoříme ve směsi otvory tak, abychom viděli vývar.

Hrnec vrátíme na plotýnku, přiklopíme a necháme, škubánkový základ 20 minut propařit. Propařené brambory rozšťoucháme co nejvíc do hladka. Potom je ještě propracováváme vařečkou a roztíráme ke stěnám kastrolu.

Asi po 10 minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžeme směs nepatrně přisolit. Mezitím necháme na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo, pokud možno domácí.

Z hladké bramborové masy vykrajujeme polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku škubánky. Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.

Na talíři posypeme škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijeme je rozpuštěným máslem a posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem.


0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články