Špenátové risotto

Risotto je jedním z nejoblíbenějších italských pokrmů. Vyznačuje se krémovou konzistencí a lahodnou chutí, kterou mu dodává výrazný parmazán. Lze s ní libovolně experimentovat pomocí různého koření, zeleniny nebo třeba hub. A co takhle vyzkoušet špenátové risotto?

Špenátovou polévku, bramborové noky se špenátem a čerstvé těstoviny se špenátem známe všichni. Ale co takhle přidat tuhle zelenou potravinu do pravého italského risotta? Kombinace smetanové rýže arborio, parmazánu a špenátu je zkrátka jedinečná, při servírování ji lze ještě pozvednout sýrem feta a pečivem.

Příprava špenátového risotta

Připravíme si šalotku, kterou oloupeme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a rozdrtíme, chleba nakrájíme na plátky. Hrnec postavíme na mírný oheň, vložíme máslo a rozehřejeme, přidáme šalotku, kterou osmahneme do zkřehnutí, ale nenecháme zhnědnout.

Přidáme rýži, kterou důkladně promícháme s tukem, a po chvíli zalijeme vínem a vaříme 3 minuty. Postupně přidáváme vývar a zhruba 20 minut vaříme tak, aby rýže nebyla rozvařená.

Nakonec přidáme nasekaný špenát, česnek, smetanu, důkladně promícháme, dochutíme pepřem a solí. Mezitím opražíme pečivo. Každou porci posypeme parmazánem, dále ozdobíme plátky opečeného pečiva s kousky sýru feta, který zakápneme medem a olivovým olejem.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang