Úspěch na dosah

Stres je překážka, která se často vyskytne na cestě. Je zcela nezbytně nutné se s ním úspěšně vypořádat, jinak by se váš směr neblaze změnil a svedl ze stezky. Přeci nikdo nechce skončit jako troska. Na koho se navalí mnoho úkolů, povinností či negativních událostí, může se lehce stát obětí tohoto strašáka, který umí způsobit řadu neblahých následků.

Pokud vás přepadl stres, měli byste si na nějakou dobu vzít volno. Nutně se potřebujete zregenerovat. Odpočinout si od toho všeho. Nejlépe uděláte, pokud odjedete někam, kde to máte rádi. Třeba na některé z nejkrásnějších míst v ČR nebo na aktivní dovolenou za hranice.

Prostě se jenom tak bavit aniž by jste měli dělat nějaké povinnosti. Musíte si říci, že ty počkají, zapomeňte na to! Pokud toto nezvládnete, pravděpodobně nezvládnete později už nic. Budete natolik vystresovaní, že se jednoho dne zcela zhroutíte a nebude vám pomoci.

Nejlepším lékem je stresu zcela předcházet. Někteří už možná slyšeli pojem duševní hygiena. Je to termín z psychologie a zabývá se metodami, které pomáhají předcházet stresu. Zjednodušeně řečeno se jedná o uklidnění a relaxaci.

Měli byste se naučit respektovat svůj biorytmus a umět odhadnout, kolik toho vydržíte. Pokud se přeceníte, nemusíte to vydržet a skončíte špatně. Měli byste pracovat pravidelně a také si pravidelně dopřávat odpočinek, který je nezbytný k dosažení úspěchu. Musíte být i duševně fit, abyste zvládali důležitá jednání a řešení problémů.

Jak nejlépe relaxovat? Relaxovat se dá opravdu rozličně, každý si rád odpočine jinak. Někomu je příjemné spát, jiný si přečte knížku, ostatní se dívají na televizi. Je to celkem jedno jak, důležité je, abyste prostě nemysleli na práci a problémy. Přispívá k tomu i dostatek spánku, který posiluje tělo.

Mějte však na paměti, že nikdy se nesmí relaxovat při práci. Proč? Protože více než relaxace je to spíše častá výmluva workoholiků. Ti prostě musí nutně pracovat, a tak svoji práci vydávají za svého koníčka. Nejen, že to začnou nalhávat ostatním, později začnou lhát i sobě.

Co takhle nějaký tip, jak začít relaxovat? Nikdy a u ničeho není lehký začátek. Chce to odhodlání. Pokud máte dům nebo větší byt a nejste alergičtí na srst, potom si pořiďte nějaké zvíře. Bude vás nejen rozesmávat, ale také s ním můžete (alespoň v případě psa) chodit na procházky třeba do parku, kde si odpočinete a bude vám fajn. Můžete si tam třeba i číst.

O zvíře se také musíte starat, proto se můžete často a na chvíli věnovat něčemu jinému než starostem. Buďte prostě v klidu. A nesnažte se stihnout co nejvíc věcí v rekordním čase a ještě hůř najednou. Vše si pečlivě rozvrhněte a postupně plňte s relaxačními přestávkami.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang