Vánoční medové řezy – recept

Suroviny na těsto:

  • 2 vejce
  • 150 g cukru krystal
  • 2 lžíce medu
  • 60 g másla nebo Hery
  • 300 až 350 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Suroviny na krém:

  • 5 dl mléka
  • 80 g solamylu
  • 5 vajec
  • 6 vanilkových cukrů
  • 1 máslo
  • 250 g cukru
  • 3 lžíce rumu

Suroviny na polevu:

  • 1 čokoláda na vaření
  • 2 tyčinky ledových kaštanů
  • 50 g ztuženého tuku

Příprava těsta

Nejprve si připravíme těsto. Rozšleháme vejce, přidáme cukr, med a máslo. Vše dáme do hrnce a šleháme v páře asi 3 minuty. Vodu v hrnci dávám vždy studenou a míchám celou dobu, než začne být voda horká. Směs přelijeme do misky a občas zamícháme, dokud téměř nevychladne.

Smícháme mouku s práškem do pečiva a postupně zamíchám do medové směsi asi 2/3 mouky. Přendáme na vál a dál přidáváme mouku, až je těsto měkké, ale ne řídké. Hodně se to lepí, ale nedáváme mouky moc, potom jsou řezy moc tuhé.

Hotové těsto si rozdělíme na 2-3 díly a přikryté sáčkem dáme do chladničky ztuhnout. Před vyvalováním je potřeba mít těsto hodně studené, aby se nelepilo. Vyválíme na asi 2 mm vysokou placku a vykrájíme 4 cm široké a 21 cm dlouhé proužky. Krájíme rádýlkem podle obdélníčku z tvrdého papíru.

Na plech vyložený pečícím papírem přenášíme na kovové lopatce – těsto je potřeba opatrně od válu odškrábnout a na plechu urovnat, protože těsto válením změkne a nedrží moc tvar. Pečeme přibližně 5 až 6 minut na 180 °C jen do růžova. Pozor, aby se těsto nepřipálilo.

Proužky dáváme na plech po 5 kusech – délka proužků je přesně vhodná na dobrou manipulaci a ukládání na šířku plechu. Po upečení ihned sundáme a necháme vychladit. Řezy můžeme upéct 2 až 4 týdny před plněním náplní.

Příprava krému

Nyní přichází na řadu náplň. V mléce rozšleháme vejce, solamyl a vanilkový cukr a v horké lázni mícháme do ztuhnutí. Po vychladnutí smícháme s rumem a ušlehaným máslem s cukrem. Nejlepší je vzít si třetí misku a dávat 1 až 2 lžíce od každé směsi a dobře pošlehat, aby se náplň nesrazila.

Řezy je potřeba naplnit 5 až 7 dnů před Vánoci, aby se řezy dobře proležely a natáhly krém. Skládáme 4 placičky na sebe a natíráme vysokou vrstvou krému. Krém je potřeba natřít i na boky řezů, poslední placičku už na povrchu krémem nenatíráme.

Natřené řezy necháme vychladit a potom polijeme čokoládovou polevou. V mikrovlnce rozpustíme čokolády a tuk, promíchám, aby se vše spojilo a natřeme na řezy. Z uvedeného množství je 6 řezů po 4 vrstvách.

Je potřeba je nechat po natření uležet asi týden, nejlépe na balkóně, klidně může i mrznout. Mrazák snesou bez problémů, a pokud zbyde, vydrží v něm až do Velikonoc. Dobře se hodí třeba vedle vánočního cukroví ze špaldové mouky.

TIP: Za vyzkoušení rozhodně stojí nejlepší moučníky na plech.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang