Zdraví keyboard_arrow_right Zdraví keyboard_arrow_rightVitamín D

Obrázek příspěvku: Vitamín D

Vitamín D

personaccess_time04.únor 2020chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye87 shlédnutí


Vitamín D je nezbytný pro vstřebávání vápníku z potravy a pro jeho následné vázání v kostech. Vápník tvoří 99 % naší kostry a vitamín D je jeho velkým pomocníkem. Pokud dojde k dlouhodobému nedostatku vitamínu D, sníží se hladina vápníku a fosfátů v organismu. Následkem tohoto nedostatku potom dochází k tzv. řídnutí kostí.

Nízký příjem vápníku a vitamínu D v dětství a pubertě je sice již nenahraditelný – u dívek končí růst přibližně v 15 letech (v závislosti na hormonálních změnách), u chlapců okolo 17. až 18. roku – hustotu, kvalitu a zdraví kostí je však potřeba udržovat v průběhu celého života. 

Pokud vitamín D dlouhodobě lidskému organismu chybí, nastává problém. V České republice s osteoporózou, tedy řídnutím kostní tkáně, bojuje téměř tři čtvrtě milionu lidí. Důvodem může být stále přetrvávající mýtus v podvědomí lidí, že vápník a vitamín D potřebují jen děti. To je důvodem, že většina Čechů stále trpí jejich nedostatkem. Vápník a vitamín D je potřeba doplňovat neustále, v průběhu celého života.

Vitamín D významně ovlivňuje homeostázu (dynamickou rovnováhu) vápníku a fosforu a mineralizaci kostní tkáně. Nedostatek vitamínu D se v dětském věku projevuje jako křivice. U jedince s křivicí dochází k nedostatečné mineralizaci, a tím i kalcifikaci tkáně. Chrupavčitá část roste normálním tempem, ale není včas nahrazena mineralizovanou kostní tkání. U dětí pak dochází k deformujícím změnám kostry, resp. postavy. Vitamín D není vhodný pouze pro zdraví a pevnost našich kostí. Odborné studie dokazují, že jeho úloha pro náš organismus je mnohem komplexnější. Chrání naše srdce, snižuje riziko nádorových onemocnění a mnoha současných civilizačních chorob, jakými jsou cukrovka či roztroušená skleróza.

Také pozitivně ovlivňuje celkovou imunitu. Vitamín D hraje důležitou roli i v imunitním systému a jeho dostatečná hladina příznivě ovlivňuje imunitu dítěte. 

Základním zdrojem vitamínu D je sluneční záření. Díky sluníčku lze získat až 80 % z celkového doporučeného denního příjmu tohoto vitaminu. Na slunci bychom měli každý den pobýt zhruba 20 minut. Teprve po této době se totiž vitamín D do těla dostává. Při slunění je nutné brát na vědomí nejen doporučení dermatologů proti nadměrné expozici nechráněné kůže, ale také to, že opalovací krémy zabraňují vstřebávání vitamínu D do našeho těla.

Nedávno zveřejněná studie potvrdila, že houby vystavené slunečnímu záření poskytují tolik vitamínu D jako výživové doplňky obsahující vitamin D2 a D3. Dr. Michael Holick a další výzkumníci z Bostonské univerzity lidem doporučují, aby houby před uvařením dali minimálně na půl hodiny (lépe však hodinu) na slunce. Pro adekvátní příjem vitamínu D býval v minulosti doporučován pobyt na slunci nebo braní výživových doplňků v závislosti na zeměpisné šířce, ročním období a pigmentaci kůže. Pouze několik živočišných potravin totiž obsahuje významné množství vitamínu D (tučné ryby, rybí olej, játra), proto je příjem z potravy většinou nízký. Jak ukázala studie, dokážou i houby (podobně jako naše kůže) vytvářet vitamín D z ultrafialového záření ze slunce, a to i poté, co byly sklizeny. Výhodou je, že ve srovnání s doporučovaným pobytem na slunci se konzumací takových hub nevystavujeme riziku rakoviny kůže.

Vitamín D

je rozpustný v tucích. Neodchází tedy z našeho těla močí, ale v těle se soustavně hromadí a tvoří se ho zásoba, kterou organismus při zvýšené spotřebě využívá. Pokud však budeme vitamín D užívat v nepřiměřených množstvích, hrozí nám toxické předávkování. Toxicitu vitamínu D snižuje vitamín A. Dávky odpovídající cca 5-ti až 6-ti násobku doporučené denní dávky (25 µg) mohou vyvolat průjmy, pocit na zvracení, časté močení – s tím spojenou žízeň a psychickou podrážděnost. Citliví jedinci mohou reagovat na vysokou dávku vitamínu D vyrážkou, kruhy pod očima nebo svěděním kůže. Dále dochází ke kalcifikaci (převápnění) některých orgánů, jejíž výsledkem můžou být třeba ledvinové kameny. Předávkování dávkami nad 400 mikrogramů/ml v séru způsobí zvracení, nechutenství a vysoký krevní tlak. Při opalování předávkování vitamínem D nehrozí, protože čím déle jsme vystaveni slunečnímu záření, tím více tvoří naše pokožka pigmentu (hnědne) a tím méně UV záření pronikne do spodních vrstev kůže – čímž dochází k omezení fotolýzy a tvorby vitamínu D.

folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

8 pádných důvodů, proč pít citronovou šťávu

personRadka Eliáškováremove_red_eye136bookmarkLifestyle

O tomto skvělém způsobu, jak se udržet fit, lidé hovoří už pěknou řádku let. Ne každý o zázracích vody s citronem přesto ví. Proto je tu Laskomat, aby vás uvedl do všech tajů. Zkusila jsem to za vás, abych věděla, o čem mluvím a zažila na vlastní kůži, co to s tělem ..

Sojové dobroty

personRadka Eliáškováremove_red_eye79bookmarkVýživa

Soja je často označována za potravinu budoucnosti. Sojové boby obsahují velké procento bílkovin, díky němuž mají vysokou sytivost a velkou nutriční hodnotu. Jsou také bohaté na vlákninu, železo, vápník a vitamín A.Výživově velmi hodnotné jsou fermentované sojové produkty. ..

Olivy a olivový olej

personRadka Eliáškováremove_red_eye90bookmarkVýživa

Olivy se sklízí na podzim, kdy jsou nejbohatější na antioxidanty a také na obsah olejů.Nejprve se sklízí olivy zelené – tedy ty méně zralé, tvrdé, s nahořklou chutí. Po dalším dozrávání na stromě mění olivy svou barvu na červenou, tmavě fialovou a pak černou – černé ..

Rituály krásy Egypťanů

personRadka Eliáškováremove_red_eye74bookmarkLifestyle

Nejstarší lékařský předpis (papyrus Erbes) obsahuje i recepty na kosmetické přípravy, které vyráběli egyptští kněží z včelího vosku, olivového oleje, mošusu, ambry a jiných, dnes už běžných přípravků. Velkou pozornost staří Egypťané věnovali také nehtům na rukou i ..

Akné a vitamíny

personRedakceremove_red_eye11languagekrasnazdrava.cz

Studie ukazují, že strava nehraje roli pro vznik akné. Avšak to, co se doporučuje jako preventivní péče před akné, je toto: to, co je nejlepší pro vaše tělo je nejlepší pro vaši pokožku, zejména proto, že vaše kůže je největším orgánem těla. Tak tady jsou zdravé ..

Vitamíny

personRadka Eliáškováremove_red_eye83languagekrasnazdrava.cz

Esenciální mastné kyseliny v pupalkovém a řepkovém oleji pomáhají zmírnit bolesti v prsech. Tělo si tuto mastnou kyselinu neumí samo vytvořit, proto je důležité ji do organismu dostat pomocí stravy. Krom olejů nám můžou posloužit např. i ryby a mořští živočichové, ..

Osteoporóza

personRadka Eliáškováremove_red_eye116languagezenavi.cz

Všichni víme co je to osteoporóza. Obáváme se jí, všichni víme, že je lepší jí předcházet než ji léčit. Ale daří se nám to? Osteoporóza je nemoc charakterizovaná úbytkem (prořídnutím) kosti, poruchami funkce a struktury kostní tkáně. Důsledkem je zvýšená náchylnost ..

Jídlo na dlouhou cestu

personRadka Eliáškováremove_red_eye32languagejaktoudelam.cz

Kdysi dávno, ještě než jsem měla děti, jsme se s přáteli rozhodli vyrazit za devatero řek a devatero hor. Do Rumunských hor, které před deseti lety ještě nebyly tak přecpané československými turisty (samotní Rumuni na ježdění do hor nevidí nic romantického.) Valnou část ..

Které oleje jsou vhodné pro přípravu jídel pro kojence a batolata ?

personRedakceremove_red_eye36languagezoufalemaminky.cz

Každý dnes ví, že olivový olej je (nejen) pro děti lepší než klasický rostlinný nebo slunečnicový olej. Na našem trhu ale najdete mnoho dalších druhů, které jsou v malém množství také velmi zdravé a navíc je běžně seženete v BIO kvalitě. Tyto oleje sice nepatří mezi ..